other_pages_tag news

Ambulanta Ogranak 7 od 14.12. za kovid pacijente otpuštene iz bolnice

Apoteka Subotica

Prema informacijama sa sajta www.subotica.com

Svi pacijenti koji se otpuste iz Covid dela bolnice na dalje kućno lečenje i praćenje po redovnu terapiju i na kontrolni pregled mogu da odu u Ambulantu Ogranak 7, koja se nalazi na Trgu žrtava fašizma 16.

U novom režimu rada ambulanta je počela da funkcioniše danas, kaže Ivanka Beoković, direktorka Doma zdravlja Subotica, dodajući da osim terapije, pacijenti koji se otpuste iz Kovid dela bolnice takođe treba da dođu u ovu ambulantu na kontrolni pregled.

- Svi pacijenti koji nakon 14 dana treba da se jave na kontrolu, ovde se javljaju. Doktorica je obučena, zna šta treba da radi sa pacijentima, tako da ne moraju da lutaju po ambulantama i ne treba ponovo da idu u Kovid ambulantu, već ovde imaju poseban tretman za njih. Ukoliko pacijent zahteva terapiju i ako svakodnevno treba da dobija injekciju fraksiparina, i to se sređuje sa našim kućnim lečenjem, oni izlaze na teren i daju fraksiparin pacijentima - kaže Beoković.

- I dalje dnevno upućujemo od 15 do 20 pacijenata ka bolnici, isto koliko smo upućivali i kada smo dnevno pregledali po 300 pacijenata. To znači da je virus među nama još izuzetno jak, kliničke slike su teške i prema rečima kolega iz bolnice, gotovo sve koje uputimo ostaju u bolnici - ističe Beoković, dodajući da se u Kovid ambulantama dnevno testira između 100 do 150 pacijenata, od kojih je oko 50 do 60 odsto pozitivno na kovid-19. - I dalje zadržavamo broj lekara i timova koji rade sa ovim pacijentima. U Harambašićevoj u toku jedne smene rade četiri lekara, a u Kumičićevoj tri lekara. Naglašavam da jedva uspevamo da održimo taj broj, a da i ostale ambulante funkcionišu, jer je jako mnogo naših zaposlenih obolelo, kovid je ušao i među lekare i medicinske radnike, a ako nisu bolesni, onda je bolestan neko od njihovih članova porodice zbog čega moraju u karantin, tako da je situacija izuzetno napeta.

Beoković je podsetila da je Dispanzer za žene od prošle nedelje podeljen na zelenu i crvenu zonu, kako bi se trudnicama i ženama koje su kovid pozitivne, a koje imaju hitan akušerski ili ginekološki problem, izašlo u susret i omogućilo da se pregledaju, kao i da u Dečjem dispanzeru postoji posebna ambulanta namenjena deci do 18 godina sa respiratornim tegobama.

Preuzeto sa linka https://www.subotica.com/vesti/ambulanta-ogranak-7-od-danas-za-kovid-pacijente-otpustene-iz-bolnice-id39770.html