Ostale stranice vesti

Predavanje Apoteke Subotica na stručnim sastancima o značaju interakcija lekova

Apoteka Subotica

11. maja u Beogradu u Crowne Plazi i 12. maja u Novom Sadu u hotelu Putnik održana su dva stručna sastanka u okviru kontinuirane edukacije na temu interakcija između lekova na kojima je predavač bio iz Apoteke Subotica. Predavanja je organizovala kuća Data Status, uz podršku Farmaceutske Komore Srbije.

Jelena Pavlović iz Apoteke Subotica je bila predavač na oba stručna sastanka, održala je predavanje "Primena Lexicomp baze u otkrivanju interakcija lekova- primeri iz prakse" autora Jelene Pavlović i Aleksandra Malagurskog iz Apoteke Subotica i predavanje na temu "Interakcije među lekovima - neophodnost prepoznavanja i istraživanja interakcija" autora tamare Timić Stamenić sa Katedre za Farmakologiju Farmaceutskog fakulteta u Beogradu.

Lexicomp, kao vodeći svetski provajder za informacije o lekovima u upotrebi je u mnogim zemljama, na svim nivoima zdravstvene zaštite, od apoteka, domova zdravlja, bolnica, bolničkih apoteka. Data Status kao predstavnik Lexicompa za Srbiju i Farmaceutska komora Srbije zalažu se da ova svetska baza lekova počne da se koristi u svakodnevnom programu za rad farmaceuta, kako bi se povećala bezbednost pacijenta i izbegle medikacijske greške. Lexi-Interact je jedini program za ispitivanje interakcija koji postoji na srpskom jeziku, i prvi apotekarski lanac koji je počeo da ga koristi je Apoteka Subotica još 2013. godine. 

Predavač iz Apoteke Subotica predstavio je rezultate i efekte upotrebe ovog programa za detekciju interakcija u svom svakodnevnom radu, i opisao prve korake Lexicompa u Srbiji u Apoteci Subotica, i upoznao stručnu javnost sa njegovim prednostima.

Predavanja su bila izuzetno posećena, a skupu je prisustvovala i direktorka Farmaceutske Komore Srbije, Svetlana Stojkov, kao i predstavnik Lexicompa za Evropu, Rusiju i Bliski istok, Andrej Pučnik.