Ostale stranice vesti

20. mart - Nacionalni dan borbe protiv raka dojke

Apoteka Subotica

20. mart je dan kada se obeležava Nacionalni dan borbe protiv raka dojke. Svi uključeni u obeležavanje ovog datuma imaju za cilj da ukažu na značaj redovnih pregleda i prevencije kancera, a težnja je da se žene podstaknu da promene svoje loše navike i da na vreme reaguju. Apoteka Subotica već godinama učestvuje u obeležavanju ovog dana, kao jedina apoteka koja to radi u partnerstvu sa zdravstvenim ustanovama na nivou Grada Subotice.

Farmaceuti kao najpristupačniji zdravstveni radnici mogu da uticu na podizanje svesnosti stanovništva o faktorima rizika za nastanak kancera, promovišu značaj i metode skrininga, kao i da savetuju o terapiji kod žena koje se leče od ove bolesti – delovanju i upotrebi lekova, neželjenim efektima lekova koji nisu beznačajni, da proveravaju moguce interakcije citostatika sa ostalim lekovima koje pacijent koristi, što je danas u fokusu moderne medicine i farmacije.

Ove godine aktivnosti Apoteke Subotica će se odvijati u apoteci Ogranak 3 (apoteka kod Dispantera za žene, Đure Đakovića 14) u utorak 21. marta od 13 do 19 časova. U ovom terminu sve žene koje su na specifičnoj terapiji za lečenje kancera dojke moći će da provere svoju terapiju, odnosno kombinaciju lekova koje uzimaju za ovu bolest ali i lekova koje koriste za druga stanja odnosno bolesti, kako bi predupredili neželjene efekte i moguće interakcije svih lekova koje koriste.

Provera interakcija radi se uz pomoć programa Lexi-Interact koji se oslanja na vrhunsku svetsku bazu lekova Lexicomp, koji se u Apoteci Subotica koristi već nekoliko godina i sa kojim naši farmaceuti imaju odlična iskustva, ali ne samo farmaceuti nego i korisnici Apoteke Subotica kojima se svakodnevno besplatno proverava terapija prilikom izdavanja lekova, uz angažovanje stručnog kadra.

Kako bi učinili ovaj dan prijatnijim, za sve naše sugrađanke koje budu došle na konsultacije u apoteku kod dispanzera pripremili smo besplatne uzorke prirodnih krema i sapuna od Laboratorije Apoteke Subotica.