other_pages_tag news

Farmaceuti izradili brošuru o vakcinama

Apoteka Subotica

Preuzeto sa sajta Farmaceutske komore Srbije

Katedra za mikrobiologiju i imunologiju Farmaceutskog fakulteta u Beogradu izradila je brošuru o vakcinama protiv koronavirusa koje su dostupne u Srbiji i najčešćim dilemama građana u vezi sa procesom vakcinacije.

U brošuri pod nazovom “Covid 19 vacine u Srbiji – Sve što treba da znate o novim vakcinama” sadržan je pregled osnovnih informacija o pet vakcina: Fajzer BioNTek, Sputnjik V, Sinofarm, AstraZeneka i Moderna. Brošuru možete preuzeti OVDE

Brošura daje kratka objašnjenja o vrsti vakcine (šta znači ako je vektorska, RNK ili klasična), informacije o načinu primene i doziranje (za koji uzrast je predviđena, u koliko se doza daje i u kom vremenskom razmaku).

Pored toga, pruža informacije vezano za kliničke studije o svakoj vakcini, kao i kakvi su uslovi neophodni za njeno čuvanje i transport. Kakvi su neželjeni efekti vakcine, šta će se desiti ukoliko ne primite drugu dozu u predviđeno vreme, koliko traje imunitet koji se stiče vakcinisanjem i kako i kada proveriti da li je vakcina efikasna. Sem informacija o vakcinama, brošura sadrži i odgovore na najčešća pitanja o vakcinaciji.

Izradu brošure pomogla je i Agencija za lekove i medicinska sredstva, kao i više udruženja  farmaceuta u Srbiji.

https://www.farmkom.rs/vest?id=71