Netolerancija na laktozu

Piše: Jelena Pavlović

Laktoza je šećer koji se nalazi u mleku i mlečnim proizvodima, a nesposobnost varenja ovog šećera naziva se netolerancija na laktozu. Za metabolizam laktoze odgovoran je enzim laktaza u tankom crevu, koji razgrađuje laktozu na jednostavnije šećere, glukozu i galaktozu. Ovi šećeri se dalje absorbuju u krvotok i služe kao energija koju troši naš organizam.

Netolerancija na laktozuIntestinalna mikroflora kod osoba koje pate od netolerancije na laktozu ne proizvodi dovoljno enzima laktaze koji razgrađuje laktozu, pa se nesvarena laktoza spušta u niže delove gastrointestinalnog trakta, do debelog creva, gde je fermentuju prisutne bakterije, a to izaziva gasove, nadimanje, grčeve u stomaku i dijareju.

Kod koga se javlja i uzroci

Ovaj poremećaj je veoma rasprostranjen, i podjednako se javlja i kod muškaraca i kod žena, a neke etničke grupe su posebno podložne, kao što su Azijati i Afro Amerikanci. Kod većine ljudi ovaj poremećaj se ispoljava u pubertetu ili kasnije. Neki od uzroka mogu biti i upotreba određenih lekova (antibiotika) koji narušavaju mikrofloru tankog creva, infekcija praćena dijarejom, bolesti koje prati upala sluzokože tankog creva, kao što je celijačna ili Kronova bolest.

Simptomi

Simptomi koji se javljaju mogu da variraju u zavisnosti od toga koliko se mleka ili mlečnih proizvoda konzumira i od količine enzima laktaze koji je organizam sposoban da proizvede. Obično se posle 30 minuta do 2 sata nakon jela javljaju nauzeja, grčevi u stomaku, nadimanje, gasovi i dijareja, što može biti izuzetno neugodno, naročito ako ste u društvu.

Ako imate nabrojane simptome i sumnjate da patite od ovog poremećaja, potrebno je da se javite lekaru radi postavljanja tačne dijagnoze. Postoji nekoliko testova kojima se utvrđuje postojanje ovog poremećaja, a jedan od njih je i endoskopija.

Život sa netolerancijom na latozu

Ovaj poremećaj se može kontolisati i možete čak unositi mleko i mlečne proizvode, ali u malim količinama, i obavezno u kombinaciji sa drugim vrstama hrane koja ne sadrži laktozu. Važno je ne uneti odjednom veliku količinu mleka ili mlečnih proizvoda, a korisno je i voditi dnevnik kako bi pratili koja vrsta hrane vam ne prija, kao i osluškivati šta vam govori vaše telo.

Mleko i mlečni proizvodi su najboji izvor kalcijuma, minerala koji ima važnu ulogu u rastu kostiju, a tinejdžerima koji još rastu potrebno je 1300 miligrama kalcijuma svaki dan. Ukoliko se netolerancija na laktozu pojavi u ovom uzrastu, potrebno je napraviti poseban jelovnik, gde je ipak dozvoljen unos male količine mleka i mlečnih proizvoda, ali i hrane kojom se kalcijum nadoknađuje. Nedostatak mleka i mlečnih proizvoda može izazvati i nedostatak D vitamina, pa i na to treba obratiti pažnju. Ako su simptomi ovog poremećaja veoma izraženi, neophodno je savetovati dijetetičara koji će napraviti pravilan plan ishrane.

Za lečenje ovog poremećaja koriste se suplementi enzima laktaze (nadoknađuju nedostatak enzima, u obliku kapi ili tableta), lekovi za oslobađanje od gasova, različiti biljni preparati koji olakšavaju tegobe. Neki od njih se mogu kupiti i bez lekarskog recepta, pa ako sumnjate da patite od ovog poremećaja, možete pitati za savet i farmaceuta u apoteci.

Saveti kako olakšati život sa ovim poremećajem

  • Konzumirajte mleko bez laktoze ili sa smanjenim sadržajem laktoze
  • Uzimajte suplemente enzima laktaze neposredno pre konzumiranja hrane koja sadrži laktozu
  • Ako pijete mleko ili jedete hranu koja sadrži laktozu, istovremeno jedite i po malo hrane koja ne sadrži laktozu, tako ćete izbeći probleme i usporiti varenje
  • Kako biste nadoknadili unos kalcijuma, jedite hranu bogatu kalcijumom, a bez laktoze, kao što je brokoli, pasulj, tofu, sojino mleko
  • Tvrdi, zreli sirevi, kao što je čedar ili parmezan, sadrže manje laktoze, a meki i kremasti sirevi imaju veći sadržaj laktoze
  • Jogurti sa probiotskim kulturama se preporučuju jer olakšavaju varenje i manje je verovatno da će izazvati probleme vezane za varenje laktoze
  • Neka vam pređe u naviku da čitate sadržaj na pakovanju hrane, jer se laktoza može naći i tamo gde je ne očekujemo - u raznoj konzerviranoj, zamrznutoj i delimično obrađenoj hrani, u prelivima za salatu, kremastim dodacima za kafu, pecivima
  • Obratite pažnju na termine „mlečne materije”, „mleko u prahu” na pakovanju hrane, jer vam ovakva hrana može izazvati neprijatne tegobe

Dok budete eksperimentisali sa mlečnim proizvodima, naučićete koliko vaš sistem za varenje može da toleriše. Slušajte svoje telo i izaberite namirnice u skladu sa tim.

Izvor:
www.teenshealth.com