Gljivične infekcije - kandidijaza

Gljivične infekcije - kandidijaza

Piše: Jelena Pavlović

Izazivač kandidijaze je gljivica candida albicans, a pogodni uslovi za njen razvoj su svi delovi tela gde je topla i vlažna sredina - pregibi, prevoji, genitalni predeo, usta. Gljivična infekcija u vaginalnom predelu poznata je pod nazivom vulvovaginalna kandidijaza.

Gljivična infekcija se može pojaviti i kod devojaka koje još uvek nisu imale odnose. Uglavnom se javlja nakon korišćenja antibiotske terapije, dužeg boravka u vlažnoj sredini (posle boravka na moru), kod preteranog konzumiranja slatkiša, povišenog nivoa šećera u krvi, oslabljenog imuniteta. Može nastati i zbog hormonalanih promena koje su normalne u toku ciklusa, naročito pred menstruaciju, ali takođe i zbog nošenja jako uske odeće i veša od veštačkih materijala, jer takvi materijali održavaju toplu i vlažnu sredinu koja pogoduje razvoju gljivica. Neki proizvodi za vaginalno pranje takođe mogu poremetiti ravnotežu korisnih bakterija vaginalne sluzokože, i pospešiti razvoj gljivica, naročito ako se prečesto koriste.

Ove infekcije se ne smatraju seksualno prenosivim bolestima, ali se mogu preneti seksualnim putem, ako odnos nije mehanički zaštićen upotrebom kondoma.

Koji su simptomi gljivične infekcije?

  • Svrab, iritacija, crvenilo i otok u vaginalnom području
  • Sekret karakterističnog izgleda, beličast, gust i sirast, može biti bez mirisa ili kiselkastog mirisa
  • Bol i peckanje prilikom uriniranja ili odnosa

Da li i momci mogu dobiti gljivičnu infekciju?

Kod muškaraca candida albicans prouzrokuje infekciju koja se zove balanitis, koja se javlja na vrhu penisa, u vidu crvenila, svraba i peckanja, ponekad sa sitnim beličastim naslagama, ali često se javlja i bez simptoma. Ovoj infekciji su naročito podložni momci koji imaju povišen nivo šećera u krvi, pa ona ponekad može biti i upozorenje da se radi o ozbiljnijem zdravstvenom problemu.

Kako se može sprečiti pojava gljivičnih infekcija?

Gljivice se najbolje razvijaju u vlažnoj i toploj sredini, zato treba izbegavati odeću koja pogoduje stvaranju takve sredine, naročito veš od veštačkih, sintetskih materijala i uske pantalone, a ako ste na moru ili bazenu kupaće kostime treba redovno menjati.

Neke devojke mogu da reaguju i na parfeme u određenim sapunima i gelovima za pranje, kao i na parfimisane dnevne uloške, pa se često javlja iritacija u vaginalnom predelu i stvara se pogodna sredina za razvoj gljivica. Da bi to sprečili, treba izbegavati ovakve proizvode i koristiti samo pamučno donje rublje, kao i gelove za pranje koji su blagi, na bazi mlečne kiseline i aloja vere.

U apotekama možete pronaći preparate koji služe za jačanje otpornosti vaginalne sluzokože, pa se na taj način jača zdrava vaginalna flora koja može da vrši svoju ulogu u odbrani od infekcija, ne samo gljivičnih nego i bakterijskih i virusnih. Neki od tih preparata su Multi-Gyn ActiGel, na bazi aloja vere i Hipervag intim gel, na bazi kantariona. Korisne su i vaginalete na bazi kantariona, nevena, žalfije i hajdučke trave, a takođe se mogu naći u apotekama.

Kako se leči gljivična infekcija?

Lečenje je jednostavno, ali je ipak važno posetiti lekara jer često i druge infekcije imaju slične simptome, pa zahtevaju i drugačije lečenje. Laboratorijski se određuje grupa vaginalnog sekreta, i ako se radi o šestoj grupi, u pitanju je kandidijaza. U terapiji se koriste uglavnom lokalni preparati tj. vaginalete i kremovi, koji se prepisuju i izdaju na lekarski recept. Često se dijagnostikuje mešovita infekcija, bakterijsko gljivična, pa se u takvim slučajevima koriste vaginalete koje deluju i na bakterije i na gljivice, i veoma su efikasne. Simptomi se povlače za nekoliko dana, ali važno je utvrditi da li i partner ima gljivičnu infekciju, u tom slučaju potrebno je lečenje oba partnera (kod muškaraca se takođe koriste kremovi sa antimikotičkim delovanjem). Tokom terapije poželjno je izbegavati odnose jer vaginalete povećavaju poroznost prezervativa i umanjuju mu efikasnost.

Gljivične infekcije su veoma rasprostranjene, mogu da budu veoma neugodne i da se ponavljaju, zato je važno pridržavati se svih navedenih preventivnih mera, a ako sumnjate da imate ovu infekciju, treba obavezno posetiti lekara i pridržavati se njegovih uputstava i sprovesti celu terapiju.

Izvor:
www.teenshealth.com