Laktózérzékenység

A laktózérzékenység vagy laktózintolerancia a laktóz, egy a tejben és a tejtermékekben megtalálható cukorféle lebontásának képtelensége. Ennek oka a lebontáshoz szükséges laktáz enzim hiánya vagy alacsony szintje a vékonybélben, amely a laktózt egyszerűbb cukrokra bontja, glükózra és galaktózra. Ezek az egyszerű cukrok a továbbiakban a vérkeringésbe jutva a szervezetet energiával látják el.

Netolerancija na laktozuA laktózérzékenységtől szenvedő személyek bélflórája nem termel elegendő mennyiségű laktáz enzimet, amely a laktózt bontja. A lebontatlan laktóz az emésztőszervrendszer alsóbb részeibe jut, a vastagbélbe, ahol fermentálják az ott élő baktériumok, aminek következtében felfúvódás, puffadás,gyomorgörcsök és hasmenés jelentkezik.

Kinél jelentkezik és okai

Ez a rendellenesség nagyon elterjedt, férfiaknál és nőknél egyaránt jelentkezik, némely etnikai csoportoknál gyakoribb, ilyenek pl. az ázsiaiak és az afroamerikaiak. A legtöbb embernél pubertáskorban vagy később jelentkezik. Okai különfélék lehetnek: bizonyos gyógyszerek használata (antibiotikumok), amelyek megváltoztatják a vékonybél bélflóráját, hasmenéssel járó fertőzések, a vékonybél nyálkahártyájának gyulladásával járó betegségek pl. Crohn-betegség vagy coeliakia.

Tünetei

A megjelenő tünetek az elfogyasztott tej és tejtermékek mennyiségétől és a szervezet laktáz enzimet termelő képességétől is függ. Evést követően 30 perccel, de akár két órával is jelentkeznek a tünetek, hányinger, gyomorgörcsök, puffadás, felfúvódás és hasmenés formájában, amely nagyon kellemetlen lehet, különösen társaságban.

Amennyiben a felsorolt tüneteket felismertétek és erre a rendellenességre gyanakodtok, keressétek fel az orvosotokat, hogy felállítsa a pontos diagnózist. Több teszt is létezik a rendellenesség bebizonyítására, egyik ilyen pl. az endoszkópia.

Élet a laktózérzékenységgel

Ez a rendellenesség nem jelent kötelezően kezelendő problémát. Tej és tejtermékek is fogyaszthatóak kis mennyiségben, de csak laktózmentes más ételekkel kombinálva. Egyszerre nagy mennyiségű tej és tejtermékek fogyasztása nem ajánlott, hasznos naplót vezetni a kellemetlenségeket okozó ételekről és figyelni arra, amit a testünk ”mond”.

A csontok fejlődéséhez szükséges kalcium és ásványi anyagok legfőbb forrásai a tej és tejtermékek, melyekből a fejlődésben lévő tinédzsereknek 1300 milligrammra van szükségük naponta. Ha a laktózérzékenység ebben az életkorban jelenik meg, külön étrendet kell összeállítani, amely megengedi kis mennyiségű tej és tejtermékek fogyasztását valamint olyan ételekét, amelyekkel pótolni lehet a kalciumot. A tej és tejtermékek fogyasztásának hiánya D vitaminhiányt is okozhat, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni. Nutricionista tanácsát kell kérni, ha a rendellenesség tünetei kifejezettek, ő pedig összeállítja a megfelelő étrendet.

A rendellenesség kezelésére laktáz enzimet pótló szereket (csepp vagy tabletta formájában), puffadáscsökkentő szereket és különféle tüneteket enyhítő növényi készítményeket használnak. Ezek némelyike vény nélkül is kapható, ezért a gyógyszerészt is megkérdezhetitek, ha erre a rendellenességre gyanakodtok.

Tanácsok a laktózérzékenység kezeléséhez

  • Fogyasszatok laktózmentes vagy csökkentett laktóztartalmú tejet
  • Laktóztartalmú ételek fogyasztása előtt vegyetek be laktáz enzimet pótló szert
  • Ha tejet isztok vagy laktóz tartalmú ételt esztek, vele együtt fogyasszatok laktózmentes ételt, így elkerülhetitek a problémákat és lassítjátok az emésztést.
  • A kalcium pótlása érdekében, egyetek kalciumban gazdag , laktózmentes ételeket pl. brokkolit, babot, tofut, szójatejet.
  • A kemény, érett sajtok mint pl. a cheddar vagy a parmezán kevesebb laktózt tartalmaznak, míg a krémesebb sajtok magasabb laktóztartalommal rendelkeznek.
  • A probiotikumokat tartalmazó joghurtok fogyasztása ajánlott, mert azok megkönnyítik az emésztést és kisebb az esély a laktóz okozta emésztési rendellenesség megjelenésére
  • Az élelmiszerek csomagolásán található címke olvasása váljon szokásotokká, mert laktózzal találkozhattok ott is, ahol nem is számítotok rá – külenféle tartósított, fagyasztott vagy részben feldolgozott ételekben, salátaöntetekben, kávétejszínben, péksüteményekben.
  • Figyeljetek a következő kifejezésekre: „tej anyag”, „tejpor” az ételek csomagolásán, mert az ilyen termékek kellemetlenségeket okozhatnak.

A tejtermékekkel való kísérletezés során meg fogjátok tanulni, mennyit tolerál az emésztőszervrendszeretek. Figyeljetek a testetekre és evvel egyetemben választjátok ki az élelmiszereket.

Forrás: www.teenshealth.com

További információk: www.apotekasubotica.rs

A szöveget összeállította: Mr. ph. spec. Jelena Blažin Fordította: Mr. ph. Kecsenovics Éva