Dehidratacija

Apoteka Subotica

Dehidratacija

Piše: Jelena Pavlović

U periodu leta i izloženosti visokim temperaturama često možemo biti u opasnosti od dehidratacije.

Šta je dehidratacija?

Dehidratacija je stanje koje nastaje kada neko gubi više tečnosti nego što unosi. Ovakvo stanje nije ozbiljan problem za tinejdžere, kao što bi mogao biti kod beba i male dece, ali može da učini da se osećate veoma bolesnim.

Naša tela čini oko dve trećine vode. Kada smo dehidrirani količina vode u telu pada ispod donje granice za normalno funkcionisanje organizma. Mali pad može proći  gotovo nezapaženo, ali ako u dužem vremenskom periodu ne nadoknađujemo izgubljenu tečnost možemo dovesti sebe u stanje da se osećamo veoma bolesnim.

Uzroci dehidratacije

Najčešći uzrok dehidratacije kod tinejdžera su gastrointestinalne bolesti. Stomačni virus uzrokuje da gubimo tečnost povraćanjem i dijarejom. Druge bolesti koje mogu uzrokovati dijareju su upala grla, kada zbog otežanog gutanja ne unosite dovoljno hrane i tečnosti. Ako imate i povišenu temperaturu, voda isparava sa površine kože u pokušaju organizma da snizi sopstvenu temperaturu.

Sigurno ste čuli (a možda i iskusili) da možete dehidrirati i dok se bavite sportom. Ako se voda koja se gubi putem znoja u toku fizičke aktivnosti ne nadoknađuje vrlo lako se zapada u dehidrataciju, naročito ako su aktivnosti na otvorenom i na visokoj temperaturi. Ukoliko se bavite sportom, čak i blaga dehidratacija može da utiče na vaše fizičke i mentalne performanse.

Znaci dehidratacije

Žeđ je znak dehidratacije, ali ona nije početni upozoravajući znak. Do trenutka kada osetite žeđ vi već možete biti dehidrirani. Ostali znaci koji ukazuju na dehidrataciju su:

  • Ošamućenost i vrtoglavica
  • Suvoća i osećaj lepljivosti u ustima
  • Umanjeno stvaranje urina i tamnija obojenost urina

Što duže traje ovo stanje osećaćete se sve gore jer je sve više organa zahvaćeno dehidratacijom.

Prevencija dehidratacije

Najlakši način da izbegnete dehidrataciju je da uzimate dosta tečnosti, naročito u toku vrelih letnjih dana. Voda je uvek najbolji izbor jer sa njom ne unosite nepotrebne „prazne” kalorije i šećer kao sa raznim zaslađenim i gaziranim napitcima.

Količina tečnosti koja je nekom potrebna zavisi od više faktora - starost, telesna masa, stepen fizičke aktivnosti, spoljašnja temperatura. Pravilo je da se unosi tečnosti koliko je potrebno da se utoli žeđ, a i nešto malo preko toga ako je zaista topao dan, ako ste bolesni ili ćete se baviti nekom fizičkom aktivnošću.

Ako ste napolju po veoma toplom danu, obucite se adekvatno u zavisnosti čime se bavite. Odeća treba da bude komotna i od prirodnih materijala, a često je potreban i šešir. Nemojte zanemariti znake kao što je iznenadni umor ili vrtoglavica - napravite pauzu u hladu i uzimajte vodu u malim gutljajima, dok ne utolite žeđ.

Sport i vežbanje

Pre početka fizičke aktivnosti potrebno je uzeti malo tečnosti. U toku aktivnosti tečnost nadoknađujte na svakih 20 minuta, kao i nakon završetka aktivnosti. Ukoliko ste u mogućnosti, probajte da se bavite sportom u periodima dana kada temperature nisu tako visoke - u ranjim jutarnjim ili kasnim poslepodnevnim časovima. Za one koji svakodnevno vežbaju postoje napici za rehidrataciju u prahu, posebno formulisani za aktivne sportiste, i mogu se pronaći u apotekama.

Gastrointestinalne infekcije

Ovim infekcijama smo podložniji u toku letnjeg perioda. Ako imate stomačni virus ili ste pokvarili stomak, verovatno vam se ništa ni ne jede ni ne pije. Ali vašem organizmu jetečnost neophodna. Probajte da unosite tečnost u razmacima u malim količinama, ili da sisate kockice leda.

Kofein

Kofein je diuretik, što znači da ćete morati češće da urinirate ako pijete dosta kafe. Još uvek nema pouzdanih podatak da li previše kofeina može izazvati dehidrataciju, ali savetuje se da izbegavate unošenje mnogo kofeina kada se puno znojite - u toplim danima, kada vežbate i sl.

Kada posetiti doktora?

Dehidratacija se obično sanira unosom dovoljne količine tečnosti. Ali ako osećate nesvesticu, slabost, vrtoglavicu, malo urinirate, povraćate, potrebno je javiti se nekom odraslom koji će vas zbrinuti ili odvesti lekaru. U nekim slučajevima dehidratacije potrebna je čak i intravenska nadoknada tečnosti. Nekada neki simptomi dehidratacije, kao što je suvoća usta i stalna žeđ, mogu ukazivati na dijabetes, pa vaš lekar može da predloži neke dodatne testove.

Dehidratacija može da se prevenira. Nemojte ignorisati znake dehidratacije koje smo ovde opisali, i smatrajte običnu vodu vašim najboljim i najzdravijim saveznikom u ovim toplim danima.

Izvor: www.teenshealth.com

Pitanja nam možete postavljati preko sajta www.apotekasubotica.rs ili putem telefona 024/552-499