Atletsko stopalo - gljivična infekcija

Piše: Jelena Pavlović

Atletsko stopalo, ili Tinea pedis, jedna je od čestih gljivičnih kožnih infekcija, naročito kod sportista, ali se srećom lako leči.

Atletsko stopalo - gljivična infekcijaŠta je Tinea?

Tinea je medicinski naziv za grupu povezanih gljivičnih infekcija koje mogu zahvatiti kožu tela, glave, nokte, a tu spada i atletsko stopalo. Ove infekcije uzrokuje nekoliko različitih tipova gljivica dermatofita (dermatophytes).

Medicinski naziv za atletsko stopalo je Tinea pedis. Ova infekcija uobičajeno zahvata predeo tabana i kožu između nožnih prstiju, a može da se proširi i na nokte. Moguće je i da se proširi na dlanove, prepone i pazušne jame ukoliko dodirujete rukama stopala a zatim neki drugi deo tela.

Ova infekcija se najčešće javlja kod sportista i kod osoba koje se pojačano znoje, ali može se pojaviti kod svakog čija su stopala dugo izložena vlažnoj sredini, jer razvoju infekcije pogoduju znoj i toplota. Simptomi su svrab, osećaj pečenja i crvenilo. Koža može da se ljušti, a mogu se stvarati I plikovi i pukotine.

Prevencija

Atletsko stopalo je zarazna infekcija. Prenosi se najlakše u vlažnoj sredini, na mestima kao što su javni tuševi i bazeni. Kako biste sprečili mogućnost zaraze, kada ste na ovakvim mestima trudite se da nakon kupanja dobro osušite stopala, naročito predele između prstiju. Koristite čiste peškire i izbegavajte da koristite zajedničke peškire. U zajedničkim kupaonicama i na bazenu zaštitu će vam pružiti i papuče.

Da biste izbegli ovu infekciju pokušajte da ne nosite svaki dan iste cipele ili patike i da vam čarape budu od prirodnih materijala koji propuštaju vlagu, najbolje pamučne ili vunene. Ako ste sportista,  u specijalizovanim sportskim radnjama možete pronaći čarape specijalno izrađene da što duže održavaju stopalo suvim. Ako svakodnevno nosite patike obratite pažnju da kupujete sportsku obuću sa mogućnošću ventilacije - neke patike imaju male rupe za ventilaciju stopala. Poželjno je redovno čišćenje i provetravanje sportske obuće.

Svakodnevna higijena stopala - pranje toplom vodom i sapunom - se podrazumeva. Nakon pranja potrebno je dobro osušiti stopala čistim peškirom.

Atletsko stopalo - gljivična infekcijaKako se leči atletsko stopalo?

Lekar najčešće dijagnostikuje ovu infekcije običnim pregledom. U nekim slučajevima može se uzeti mala količina kože sastrugane sa stopala, koja se zatim pregleda pod mikroskopom ili šalje u laboratoriju na uzgajanje kulture.

Za lečenje se koriste lekovi protiv gljivica (antimikotici) u obliku kremova. Na našem tržištu postoji nekoliko preparata koji se mogu koristiti za lečenje ove infekcije, a neki , kao što je npr. klotrimazol, mogu se kupiti i bez recepta u apotekama. Ako je infekcija u blažem obliku povlači se obično u roku od dve nedelje, ali često se u pogodnim uslovima za razvoj gljivica može i vratiti. Da bi se to sprečilo preporučuje se upotreba pudera za stopala koji se takođe mogu pronaći u apotekama.

U nekim slučajevima infekcija je ozbiljnija i potrebno je i više od dve nedelje da se izleči. Nekada se na oštećenoj koži namnože i bakterije i tada je lečenje teže. Tada je potrebno posetiti lekara koji će možda prepisati i antimikotik u obliku tableta.

Izvor: www.teenshealth.com

Pitanja nam možete postavljati preko sajta www.apotekasubotica.rs ili putem telefona 024/552-499