Seksualno prenosive bolesti

Piše: Jelena Pavlović

Seksualno prenosive bolesti (SPB) su zarazne bolesti koje se mogu preneti sa jedne osobe na drugu intimnim kontaktom. Ukoliko se zarazite nekom od ovih bolesti, one mogu postati ozbiljan zdravstveni problem, a ako se ne leče, mogu uzrokovati trajna oštećenja, kao što je sterilnost, dok neke, kao što je HIV/AIDS mogu i ugoziti život. Ove bolesti su nažalost postale uobičajene među tinejdžerima, pa je veoma važno da mladi nauče kako da se zaštite.

Seksualno prenosive bolestiKako se šire seksualno prenosive bolesti?

Jedan od razloga što su ove bolesti ovako rasprostranjene je što većina mladih misli da se one prenose samo seksualnim odnosom. To je zabluda, jer se neke od njih, kao što su herpes i genitalne bradavice, mogu preneti i samo kontaktom sa inficiranim delom kože. Drugi razlog je što gotovo da nema načina da prepoznate da neko ima SPB, a mnogi ljudi koji su već oboleli, zbog izostanka simptoma nisu toga ni svesni, pa postoji opasnost da bolest prenesu na svog partnera ni ne znajući to.

Kako vam se povećevaju šanse da se zarazite?

  • Ako seksualnu aktivnost započinjete u veoma mladim godinama
  • Ako često menjate partnere
  • Nezaštićen seks - bez kondoma

Prevencija i lečenje

Kao i kod mnogih drugih bolesti, rešenje leži u prevenciji. Nažalost, jedini način da se u potpunosti zaštitimo od SPB je apstinencija od svih vrsta seksualnih odnosa, a ako održavamo seksualne odnose, najbolji način zaštite je kondom. Takođe, jako je važno redovno posećivati ginekologa. Ginekolog će vas najbolje posavetovati o načinima zaštite, a redovnim pregledima možete otkriti bolest u ranoj fazi, kada se ona najbrže i najlakše leči. Potrebno je reći ginekologu ukoliko imate nameru da stupite u seksualne odnose u skoroj budućnosti, ili ste već stupili.

Nemojte se stideti posete lekaru ako već imate neku od ovih bolesti, jer prolongiranje početka lečenja može samo pogoršati stanje i dovesti do težih posledica. Ako sumnjate da imate neku od SPB, ili ste nedavno bili sa partnerom za koga sumnjate da ima SPB, neophodno je odmah posetiti lekara. Ukaoliko nemate svog lekara, postoje dispanzer i savetovalište gde rade specijalisti, koji vam mogu odgovoriti na sva pitanja. Takođe, neke smernice vam mogu dati i farmaceuti u apotekama, gde takođe imate mogućnost za poverljiv razgovor.

Treba napomenuti da ipak nisu sve infekcije na genitalijama posledica SPB. Čak i kod veoma mladih devojaka koje nikada nisu imale seksualne odnose mogu se pojaviti gljivične infekcije, crvenilo, pečenje i pojačan sekret, a kod dečaka bubuljice. Zato su redovne posete lekaru jako važne.

Izvor:
www.teenshealth.com