Sinuzitis

Sinuzitis

Piše: Jelena Pavlović

Ako vam je često zapušen nos, budite se ujutro sa glavoboljom i imate otoke ispod očiju, moguće je da patite od sinuzitisa. On može biti neugodan i bolan, ali ovo stanje se može olakšati i lečiti.

Šta je sinuzitis?

Sinuzitis je medicinski naziv za inflamaciju (upalu, iritaciju i otok) sinusa. Najčešće je izazvan infekcijom. Sinusi su parne šupljine koje se nalaze u kostima lica oko nosa, ispunjene su vlažnim vazduhom i obloženi sluzokožom koja stvara sekret (sluz). Postoje frontalni sinusi koji su locirani na čelu iznad obrva, maksilarni - locirani iznad zuba i ispod očiju, etmoidni - između očiju sa obe strane nosa i sfenoidni - iza očiju, duboko u glavi. Kada smo zdravi, sinusi su ispunjeni vazdihom i čine kosti lica manje gustim i vaoma lakim.

Infekcija bakterijom ili virusom, ili kombinacija oba, može da izazove sinuzitis. Najčešće se javlja kao posledica prehlade, kada je izazvana virusom, i to je virusni sinuzitis, ali i alergije mogu da dovedu do razvoja sinuzitisa. Prehlada i/ili alergija koje su udružene sa zapušenim nosem (nazalna kongestija) onemogućavaju dreniranje sinusa, u šupljini sinusa se onda stvaraju pogodni uslovi za razvoj bakterija koje ostaju tamo „zarobljene”, a sve to vodi ka razvoju bakterijskog sinuzitisa. Kada se on razvije, osoba oseća jak bol u licu i javlja se otečenost, kao i temperatura, a simptomi su gori nego kod virusnog sinuzitisa.

Znaci i simptomi sinuzitisa

  • Zapušen nos ili curenje iz nosa koje traje 10 do 14 dana bez znakova poboljšanja, a praćeno je i kašljem tokom dana
  • Sekret iz nosa koji se može javiti i kod virusnog i kod bakterijskog sinuzitisa, ali je kod bakterijskog obično gušći
  • Konstantan tup bol i/ili otok oko očiju
  • Osetljivost ili bol na dodir u predelu između nosa i obraza
  • Osećaj pritiska u glavi
  • Glavobolja ujutro nakon buđenja ili pri okretanju na stranu
  • Zadah iz usta, čak i nakon pranja zuba
  • Bol u predelu zuba u gornjoj vilici
  • Temperatura iznad 39° C

Kod nekih osoba se javlja i suv kašalj i imaju teškoća da zaspu, a kod nekih se javlja uznemirenost u stomaku i osećaj mučnine.

Kada imate ove simptome, često može biti u pitanju i virusni sinusitis ili alergijski rinitis koji je izazvan alergijom, ali ipak je potrebno posetiti lekara, jer ako se radi o bakterijskom sinuzitisu potrebno je lečenje antibioticima, a njih može da prepiše jedino lekar.

SinuzitisKako se leči?

Ako je u pitanju bakterijski sinusitis, lekar će vam prepisati antibiotik i lečenje može da traje do 3 nedelje. Najčešće se preporučuje i dekongestiv - kapi ili sprej koji se koriste kod zapušenog nosa, a ako je u pitanju sinusitis koji je posledica alergije, lekar vam može prepisati i antihistaminik u tabletama koji ćete svakodnevno uzimati.

Mogu li sprečiti pojavu sinuzitisa?

Možete da smanjite rizik ako uvedete neke male izmene u svoje okruženje, kao što je ovlaživač vazduha, naročito u periodu niskih spoljašnjih temperatura kada je vazduh zbog grejanja u stanovima suv i iritirajući. Ako patite od alergija, gledajte da ih držite pod kontrolom jer su osobe koje pate od alergija naročito podložne razvoju sinuzitisa.

Šta mogu da uradim da mi bude bolje?

Ako vam je prepisan antibiotik, pridržavajte se doziranja i koristite ga onoliko dugo koliko vam je lekar odredio, jer bakterijski sinusitis zahteva duže lečenje i lako se može ponovo pojaviti ako nije zalečen. Uzimajte dosta tečnosti i C vitamin I odmarajte se što više, jer tako pomažete svom imunom sistemu da se izbori sa infekcijom.

Ako imate bolove, možete uzimati lekove protiv bolova kao što su paracetamol i ibuprofen. Od pomoćne terapije možete koristiti fiziološki rastvor ili morsku vodu u spreju za ispiranje nosa više puta dnevno, a pomažu i topli oblozi koje ćete stavljati na lice.

Najvažnije što treba da zapamtite o sinuzitisu je da obavezno odete lekaru ako posumnjate da ga imate, jer ako je u pitanju bakterijski sinuzitis, nelečena infekcija može da dovede do komplikacija koje će kasnije zahtevati duže lečenje.

Izvor: www.teenshealth.com

Za sva pitanja kontaktirajte nas putem sajta www.apotekasubotica.rs ili putem telefona 024/552-499