Múzeum

 

Muzej apotekeA Gyógyszertár múzeuma a városháza földszintjén a szuvenírbolt keretein belül található. A közel 40 négyzetméteres helyiségben gyógyszertári üvegek, fém és fadobozkák, gyógyszertári mérlegek valamint Thomson német nyelvű többkötetes gyógyszertári kézikönyvek vannak kiállítva. Itt található továbbá Szilberlajtner (1901-ből származó) bútora is. Ezt a bútort a XX. század hatvanas éveiben eltávolították a gyógyszertárból és megőrizték. Utoljára a nyiilvánosságnak 1986-ban mutatták be, amikor a belgrádi kiállítéáson Szabadka mutatkozott be. Ezután a szabadkai orvosi társaság helyiségeiben volt elhelyezve. Mr. Buckó Imrének a valamikor Gyógyszertárak igazgatójának kitartásának eredményeként a Szilberlajtner féle bútor újra látható a szabadkaiak és a városba látogatók számára, a szabadkai gyógyszerészet története című kiállításon belül. A kiállított enteriőr a Védőanyához nevet viseli.

A múzeumról mr. Ph. Buckó Imre nyugalmazott gyógyszerész ír:

muzej apoteka

A kiállított bútor 110 éves és a neoreneszánsz remek példája is egyben. 1895 és 1896 között Szilberlajtner Ferenc megrendelésére jkészült. A gyógyszertár 1895-ben vásárolta, és ez volt a második gyógyszertár Szabadkán. Előzőleg a Szabadság téren volt a székhelye, ott ahol a közelmúltig a sportüzlet volt. Az új gyógyszertárról 1897-ben a következő módon írtak a fővárosi újságok, a Magyarország illetve a Nagyvilág:

„A régi gyógyszertár díszek nélkül volt és nem felelt meg a funkcionális berendezésnek, bútora pedig elavult és kopott volt. Az új tulajdonos dolga az volt, hogy teljes mértékben felújítsa a gyógyszertárat. Igyekezett, hogy az új enteriőr, ami az ízlést és a szépséget illeti kielégítse a legmagasabb nagyvárosi elvárásokat is. Az új helyiség gazdagon díszített, nemes stílusban, és remek építészeti jegyekel rendelkezik. Az enteriőr szépségeés harmonikussága úgymond impozáns…” - így hangzik az idézet.

A gyógyszertári bútor egészen 1985-ig használatban volt, amikor a Műemlékvédelmi Intézet kultúrörökséggé nyilvánította. Buckó Imre az akkori gyógyszertár központ igazgatója megszervezte a búőtor felújítását, amelyet a rá következő évben a városok közötti vetélkedőn Belgrádban a zsűri az egyik első hellyel díjazta. A gyógyszertári múzeum megnyitására azonban még húsz évet kellett várni.

Azt, hogy ezek az értékes tárgyak, amelyek több évrtizeden át voltak használatban, végre megkapják kiérdemelt helyüket az akkori polgármesternek Kucsera Gézának, hullóü Istvánnak a múzeum igazgatójá

Nak, valamint a múzeumi szakértrőknek Svetislav Milankovicnak, a múzeum titkárának, és Mirko Grlicának történésznek, kusztosznak köszönhetjük.

2005.szeptember 3, Szabadka