Trudnoća

 • Pitanje:

  Postovani,molila bih Vas za odgovor.Primam inekcije Diferelin 3,75.Zanima me sta je moguce ocekivati od nezeljenih dejstava,posto ih imam ,a ne znam da li je moguce da je to od te hormonske terapije.Nema ko da mi objasni sta sve moze da bude,a ginekolog je stalno u zurbi,pa ne mogu da ga pitam sve sta me zanima.Naleti vrucine,jako lose spavanje.Da li moze da bude da kasljucam od kada primam te inekcije,posto u uputsvu koje sam imala prilike da procitam pise da je moguc rinofaringitis???Molim Vas da mi date odgovor.Bila sam kod pulmologa,sve je u redu,a i dalje ponekad kasljucam.Puno hvala unapred!Izvinjavam se ako preterujem sa pitanjima,ali nemam kome da se obratim,niko da mi kaze konkretno sta mogu da ocekujem od hormonske terapije,na sta uticu,kakav im je sastav.Ipak,meni je 35god.pa se brinem.Hvala jos jednom!

  Odgovor
  Odgovor:

  Poštovana Majo,

  Lek Diphereline kao i drugi lekovi moće da izazove neželjena dejstva, ali kao i kod drugih lekova, one se mogu ali i ne moraju ispoljiti. Ono što se smatra čestim ND i može se ispoljiti kod jednog od 100 pacijenata (žena) je depresija, promena raspoloženja, glavobolja, naleti vrućine, mučnina, prekomerno znojenje, gubitak libida, bol u dojkama, poremećaj sna.

  Ovi podaci su iz SmPC za lek Diphereline sa zvaničnog sajta ALIMS, i u njima nisam pronašla da se navodi kašalj.

  Ukoliko se neko od nabrojanih neželjenih dejstava pojavi, ukoliko ne ometa vaše svakodnevno funkcionisanje, ne morate se brinuti, ali u suprotnom je potrebno javiti se lekaru. Niste naveli koliko vas ometa povremeno kašljucanje, ali možda i nije povezano sa ovim lekom.

  Srdačan pozdrav,

  spec. farm. Jelena Pavlović

  Apoteka Subotica

 • Pitanje:

  Postovani, da li je bezbedno koristiti Dermatix Ultra gel u trudnoci? Mislim da ne pise u uputstvu a potrebna mi je tacna informacija. Hvala unapred

  Odgovor
  Odgovor:

  Poštovana Ana,

  Pogledala sam na zvaničnom sajtu proizvođača, www.dermatix.rs, i proizvođač kaže da se može koristiti u trudnoći.

  Šaljem vam link:

  http://www.dermatix.rs/k/najcesca-pitanja/page/2/

  Srdačan pozdrav,

  spec. farm. Jelena Pavlović

  Apoteka Subotica