Nega lica i tela

 • Pitanje:

  Koji sampon bi mi preporucili za masnu kozu glave?

  Odgovor
  Odgovor:

  Poštovani Tihomire,

  Daću vam neke preporuke za tretman masne kože glave, koje sam pronašla na sajtu Schwarzkopf.

  Postoji više razloga za prekomerno lučenje sebuma i samim tim i mašćenje kose i kože glave. Postoje genetske predispozicije kod nekih ljudi za prekomerno lučenje sebuma. Hormonski poremećaji kakvi se dečavaju na primer u pubertetu  znaju da podstaknu rad žlezdi koje luče sebum. A ovo važi i za bilo koju situaciju koja utiče na naše raspoloženje ili zdravstveno stanje. Postoje lekovi i hormoni koji kada se uzimaju takođe dovode do manjih ili većih poremećaja u lučenju sebuma.

  Pravilna nega kose za masnu kožu glave

  Pravilna nega masne kose počinje odabirom šampona, kao i pravilnim metodama pranja. Redovna i temeljna nega kose svakako doprinosi rešavanju problema masne kose i kože glave. Obavezno koristite blagi šampon ili šampon namenski napravljen za masnu kosu. Proizvodi poput sapuna i deterdženata se vezuju za masti i vosak u sebumu, što čini lakšim da se isperu samo vodom. Šamponi sa ekstraktima biljaka takođe su uspešni u borbi protiv izuzetno masne kose. Ruzmarin, kamilica, kopriva i žalfija su odavno poznati u borbi protiv masne kose. Mada manje poznati, i rastavić i divlji kesten su efektivni protiv prekomernog lučenja sebuma i umiruju nadraženu kožu glave. Preporučujemo da ove sastojke potražite i u balsamima koji se ne ispiraju, jer su ti proizvodi jednostavni za upotrebu, ne oduzimaju previše vremena prilikom upotrebe, a efektivni su i ne otežavaju kosu.

  Pravilan način pranja masne kose

  Uopšteno pravilo je da perete kosu dva do tri puta nedeljno. Mada ponekad masna kosa zahteva da je perete svaki dan. Koristite mlaku, a ne vrelu vodu. Izbegavajte da se fenirate. Nanesite šampon na kožu glave i nežno umasirajte. Masiranjem odvajate višak sebuma od kože i tako koža glave neće biti masna duže vremena. Ostavite šampon da deluje na kosi dva minuta pre ispiranja mlakom vodom.

  Puder za bebe dan pre pranja kose takođe može biti koristan. Stavite malo te praškaste materije na koren kose i umasirajte u skalp prstima kao kada stavljate običan šampon na kosu. Potom četkom sa prirodnim zupcima iščetkajte ostatke iz kose.

  Šampon za suvo pranje kose je takođe jedno od rešenja. Jednostavno naprskajte ga na kože glave i peškirom protrljajte kosu. Dobro iščetkajte kosu nakon što ste pustili šampon za suvo pranje da deluje par minuta.

  Na osnovu ovih preporuka, možete koristiti bilo koji komercijalni šampon na kojem je naznačeno da je za masnu kosu, kao i bebi šampon, a možete probati i sa trenutno aktuelnim Ervamatin šamponom.

  Srdačan pozdrav,

  spec. farm. Jelena Pavlović