Dehidratáció

Apoteka Subotica

DehidratacijaNyári időszakban, a nagy hőségben, gyakran fenyegethet bennünket kiszáradás (dehidratáció) veszélye.

Mi a dehidratáció?

A dehidratáció olyan állapot, amikor valaki több folyadékot veszít, mint amennyit bevisz. Ez az állapot nem okoz olyan súlyos problémát nálatok, kamaszoknál, mint amilyent okozhatna babáknál és kisgyermekeknél , de nagyon betegnek érezhetitek magatokat.

Testünk kétharmada víz. Dehidrált állapotban a test víztartalma a szervezet normál működési alsó határa alá zuhan. Kisebb folyadékvesztésen akár észrevétlenül is túl lehet jutni, de ha hosszú távon nem kerül sor az elvesztett folyadék pótlására, olyan állapotba sodorható a szervezet, amikor szubjektív betegségérzet lép fel.

A dehidratáció okai

A kamaszkori dehidratáció leggyakrabban emésztő szervrendszeri megbetegedések következménye. Vírusos gyomorrontáskor, hányás és hasmenés következtében jelentkezik folyadékvesztés. Más betegségek is okozhatnak hasmenést, mint pl. a torokgyulladás, amikor a nehéz nyelés miatt nem fogyasztunk elegendő táplálékot és folyadékot. Magas láz alkalmával a folyadék a bőr felszínéről is párolog, azzal csökkentve a szervezet saját hőmérsékletét. Biztosan hallottátok már (lehet tapasztaltátok is), hogy sportolás közben is lehet dehidratálódni. Ha a fizikai aktivitás folyamán izzadással elvesztett folyadékot nem pótoljuk, nagyon könnyen bekövetkezhet a kiszáradás, főleg ha a sportolásra a szabadban, nagy hőségben kerül sor. A sportolás közbeni enyhe dehidratáció is csökkenti a fizikai és mentális teljesítményt.

A dehidratáció tünetei

A dehidratáció jele a szomjúság, de az nem a kezdeti figyelmeztető jel. Abban a pillanatban mikor már szomjúságérzetetek van, lehettek dehidratáltak. A dehidratáció további jelei:

  • szédülés és kábultság
  • szájszárazság
  • kevesebb vizeletképződés és sötétebb színű vizelet

Minél tovább tart ez az állapot, annál rosszabbul érzitek magatokat, mivel egyre több szervet érint a dehidratáció.

A dehidratáció megelőzése

A kiszáradás megelőzésének legegyszerűbb módja a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel fenntartása, leginkább a forró nyári napokon. A víz a lehető legjobb folyadékpótló, mivel nem tartalmaz felesleges kalóriákat és cukrot, ahogyan azt számos más édesített és szénsavas ital tartalmaz.

A szükséges folyadékmennyiséget több tényező határozza meg: életkor, testsúly, fizikai aktivitás mennyisége, külső hőmérséklet. Szabály szerint annyi folyadékot kell bevinni, ami oltja a szomjat és attól picivel többet, hőségben, ha betegek vagytok illetve ha sportoltok.

Ha nagy hőségben kinn vagytok, öltözzetek fel kellőképpen, az időjárási viszonyoknak és az aktivitásnak megfelelően. Legyen a ruházat kényelmes és készüljön természetes anyagból, gyakran kalapra is szükség van. Ne hagyjátok figyelmen kívül a következő tüneteket: hirtelen fellépő fáradtság vagy szédülés – tartsatok szünetet hűvösben és igyatok kortyolgatva vizet, míg nem sikerül oltani a szomjat.

Sport és edzés

A fizikai aktivitás megkezdése előtt igyatok kevés folyadékot. Az aktivitás folyamán pótoljátok a vizet minden 20 percben, mint ahogyan sportolás után is. Ha lehetőségetek van rá, választjátok sportolásra azokat a napszakokat, amikor a hőmérséklet nem olyan magas, a kora reggeli órákat vagy a késő délutáni órákat. A mindennap sportolóknak ajánlott a porban kapható rehidráló folyadékok fogyasztása, melyeket aktív sportolók részére fejlesztettek ki. Ezek a gyógyszertárakban kaphatóak.

Emésztő szervrendszeri fertőzések

Az ilyen fertőzések nyári időszakban gyakrabban kialakulnak. Vírusos gyomorrontás alkalmával nagy valószínűséggel nem kívánjátok sem az ételt, sem az italt. De a szervezetnek folyadékra szüksége van. Próbáljátok a folyadékot kis mennyiségben időnként pótolni vagy szopogassatok jeget.

Koffein

A koffein vízhajtó, ami azt jelenti, hogy gyakrabban fogtok vizelni, ha sok kávét isztok. Még mindig nincsenek konkrét bizonyítékok arra, hogy okozhat-e dehidratációt a sok koffein, de javasoljuk, hogy kerüljétek a fokozott koffeinbevitelt, amikor sokat izzadtok – meleg napokon, amikor edzetek stb.

Mikor kell az orvost felkeresni?

A dehidratáció enyhíthető elegendő mennyiségű folyadékbevitellel. De ha szédültök, elgyengültök, ájulás közeli állapotba kerültök, keveset vizeltek és hánytok, jelentkezzetek felnőttnél, aki gondoskodni fog rólatok vagy orvoshoz fog vinni benneteket szükség esetén. A dehidratáció súlyosabb formájánál szükség lehet vénás folyadékpótlásra. Néha a dehidratáció tünetei (szájszárazság és állandó szomjúság)utalhatnak más betegségre is, mint pl. a cukorbetegségre, ezért az orvos kérhet további teszteket is.

A dehidratáció megelőzhető. Ne hagyjátok figyelmen kívül a kiszáradás leírt jeleit és tekintsétek a tiszta vizet a legjobb és legegészségesebb szövetségeseteknek ezeken a meleg napokon.

Forrás: www.teenshealth.com

Kérdéseitekkel fordulhattok hozzánk www.apotekasubotica.rs weboldalon illetve a 024/552-499, 415-0300 telefonszámon.

A szöveget összeállította: Mr. ph. spec. Jelena Blažin Fordította: Mr. ph. Kecsenovics Éva