Cellulitom van?

Majdnem mindenki szeretné, hogy a testén valami máképp nézzen ki. Ez legkifejezettebb kamaszkorban, amikor a test számos változáson megy át.

Da li imam celulit?Mi a cellulit(narancsbőr)?

Cellulitnak nevezik a bőrfelszín alatti zsír felhalmozódását, ami a bőrfelszínt egyenetlenné, csomóssá, narancs héjára emlékeztetővé teszi. Általában a combon, fenéken, csípőn és a hason alakul ki. Kezdetben csak esztétikai problémát jelent, de az évek múltával érintésre érzékennyé, keménnyé és fájdalmassá is válhat, ilyenkor viszont már egészségügyi problémának tekinthető.

Hogyan ismerhető fel?

Ha a bőrredő ujjaitokkal való összecsípésével ellenőrzitek, hogy van-e cellulitotok a comb bőrfelszinén, valószínű, a bőr fel fog gyűrődni, de az még nem jelenti azt, hogy cellulitotok van. Ha viszont ez a csomókás szerkezet ülés vagy fekvés közben is látható, akkor tényleg cellulitról beszélhetünk. Ha van is cellulitotok, akkor sem vagytok egyedüliek - a nők és a lányok nagy többsége de a férfiak egy része is cellulitiszos. Még a modellek is, ha hiszitek, ha nem.

Miért jelentkezik?

A cellulit kialakulásáért néhány tényező felelős, mint ahogyan annak mennyiségéért és láthatóságáért is. Ilyenek pl. a genetikai tényezők, a nem (az ösztrogén hormone nőknél), a szervezetben található zsírmennyiség, a kor, a bőr elasztikussága. Mindemellett fontos még a túlzott kalóriabevitel, helytelen táplálkozás, mozgáshiány.

A cellulit kialakulásától függetlenül nem létezik olyan csoda szer vagy kezelés, amely teljesen el tudja tüntetni, az életnmódban kifejezetten a táplálkozásban és a mozgásban történő változtatások nélkül. A zsírleszivás, mezoterápia, ultrahangos lipolízis – mind olyan kezelések elnevezései, melyeket a kozmetikai szalonokban végeznek, nagyon drágák, eredményesek is. Ha a kezeléseket követően hűek maradtok a régi táplálkozási szokásaitokhoz és nem tornáztok, az eredmény rövid életű lesz.

Mi a teendő?

Ha elhatároztátok, hogy megszabadultok a cellulittól, akkor azt a túlsúly csökkentésével kezdjétek. Kezdetben számoljátok ki a testömegindexet (BMI), amely megmutatja vannak-e felesleges kilóitok, azután meg tudjátok mérni a szervezet zsírtartalmát az erre kialakitott mérleg segítségével. Mindkét szolgáltatást a gyógyszertárban is végzik, ingyenesen, gyógyszerészi tanácsadás mellett. Nem szükséges szigorú diétákba fogni, mivel azok, csak kontra hatást váltanak ki.

Harc a cellulite ellen

Ha a cellulitos bőr nagyon zavar illetve úgy gondolod nagyon sok van, tudnod kell, hogy a cellulit elleni harcban több fegyvert kell bevetni egyidőben, mert csak ily módon érhetőek el tartós eredmények:

  • Aerob gyakorlatok – aerobic, biciklizés, rollerezés, tánc, gyors gyaloglás, úszás
  • Izomerősítő gyakorlatok – mérsékelt edzőtermi gyakorlatok, pilates
  • Táplálkozás - gyümölcsökben és zöldségfélékben gazdag étrend, sok rosttal
  • A káros szenvedélyekkel való szakítás – dohányzás, alkoholfogyasztás, kávézás, édességek , péksütemények, szénsavas üditők fogyasztása
  • Megfelelő mennyiségű folyadékbevitel – napi 2 l víz bevitele javasolt
  • A bőr kozmetikai kezelése – koffein, gingko, borostyán, gesztenye tartalmú krémek és zselék
  • Kerülni a magas sarkú cipők és szűk ruházat viseleltét - mivel azok lassitják a vérkeringést
  • Masszázs – a kézi masszázs javasolt – nyirokkeringés beindítása, amennyiben azt szakember végzi.

Da li imam celulit?A leghatásosabb ezek közül a mozgás, tornázás, amellyel nem csak a zsírszövet olvad, hanem a cellulit is kevésbé láthatóvá válik, a testforma átalakulása és az izmok megfeszülése következtében.

Trükkök

Az egyik legegyszerűbb trükk a bőr önbarnitó krémekkel való bekenésével érhető el, mivel a sötétebb bőrön kevésbé feltűnő a cellulit. De ne feledjétek el, ez csak kozmetikai hatás, ha a szín lekopik, a cellulit még továbbra is ott lesz.

Kamaszkorban elegendő ha csak betartjátok az egészséges táplálkozásra vonatkozó tanácsokat, rendszeresen mozogtok és elegendő alvást biztosítotok szerezeteteknek – betartjátok mindazokat az egéeszséges életmódra vonatkozó szabályokat, melyekkel eddig is elláttunk titeket ezen a weboldalon. Mindezek a tanácsok sokat segíthetnek, hogy egészségesek maradjatok, egészségesen nézzetek ki és jól érezzétek magatokat, elégedettek legyetek a külsőtökkel is. Itt akkor a cellulitnak helye nincs.

Forrás: www.teenshealth.com

Kérdésiteket a www.apotekasubotica.rs weboldalon is feltehetitek illetve a következő telefonszámokon: 024/552-499, 415-0300

A szöveget összeállította: Mr. ph. spec. Jelena Blažin Fordította: Mr. ph. Kecsenovics Éva