Az iskola és az asztma

Ha asztmás vagy és iskolába jársz, biztosan szembesülsz nehézségekkel. Lehet úgy érzed társaidtól különbözöl, lehet kellemetlenül érzed magad, mivel állandóan a légzésedre gondolsz és az állandóan magaddal hordott pumpára gondolsz. Sőt, lehet egyedül is érzed magad, mivel úgy gondolod egyedül csak neked van ilyen gondod.

Škola i astmaNapjainkban sok kamasz asztmás és az asztmát sikeresen ellenőrzés alatt lehet tartani, amivel csökkenthető a rohamok száma.

Vegyétek át az ellenőrzést

Rendszeresen használjátok az orvos által felírt gyógyszereket és azt oly módon, ahogy azt ő felírta, ez az asztma kontroll lényege. Az asztma ellenőrzésére szolgáló pumpát rendszeresen, minden nap, kell használni, még akkor is, ha tünetmentesek vagytok, őket legjobb otthon használni. A roham kezelésére szolgáló pumpát hordjátok magatokkal mindig és akkor használjátok, amikor a roham elkezdődik. Mindenképpen hordjátok magatokkal az iskolába is. Amennyiben lehetőségetek nyílik rá, kérjétek meg kezelőorvosotokat, hogy készítsen tervet az általatok használt össz gyógyszerről és azok használatáról, a rohamot kiváltó tényezőkről, melyektől óvakodnotok kell, a roham korai jeleiről, hogyan kell cselekednetek a roham alatt és mikor szükséges segítséget kérnetek.

Hasznos tanácsok az iskolához

Az iskolában beszéljetek a tanárokkal, az edzőkkel és társaitokkal erről, hogy minél többen tudjanak róla, mert jobban meg fognak érteni benneteket, ha pl. arra kéritek őket, hogy csukják be az ablakot a pollenidőszakban, vagy ha megkéritek őket, hogy ne kelljen kinn a hideg levegőben futnotok a testnevelés órán. Ily módon azt is megtudhatjátok, hogy az iskolátokban nem ti vagytok az egyedüliek, akik ebben a betegségben szenvednek.

Kerüljétek a rohamokat kiváltó tényezőket a lehető legjobb módon

Amikor az iskolában vagytok, nem tudtok változtatni környezeteteken, ezért is nehezebb kerülni a kiváltó ténnyezőkkel való érintkezést. Mégis valamit azért tehettek. Ha ismert számotokra, hogy a mozgás, torna asztmát okoz, biztosítsátok magatokat még óra előtt gyógyszerekkel, legyenek azok kéznél. Ha zavar a krétapor vagy a nagy mennyiségű por, pollen illetve penész a tornateremben vagy az osztályteremben, jogotokban áll közölni ezt tanáraitokkal vagy szüleiteket megkérni, hogy tudassák ezt a tanáraitokkal, mivel az ilyen és ehhez hasonló gondok könnyen megoldhatóak.

Néha a roham összeköthető a megnövekedett stresszel, pl. ha tesztírásra készültök, fontos, hogy el tudjátok engedni magatokat és kontrollálni tudjátok állapototokat.

Sportolhattok akkor is, ha asztmásak vagytok

Az élsportolók 20%-át érinti az asztma, mint ahogyan minden hatodik olimpiai sportolót, még olyant is, aki aranyérmet szerzett. Ezek szerint, nincs okotok kerülni a sportot, tornaórákat vagy a mozgás bármelyik formáját. Íme néhány tanács:

  • Kötelezően értesítsétek edzőtöket illetve tornatanárotokat, hogy asztmásak vagytok és magyarázzátok el, hogy a levegőben található por, pollen illetve penész ronthatja állapototokat, mint ahogyan a hideg levegőn való futás is.
  • Tartsatok szünetet, pihenjetek vagy vegyétek be a gyógyszereteket gyakorlás közben, ha azt igényli szervezetetek.
  • Ne érezzétek rosszul magatokat, ha néha ülve kell végignéznetek a mérkőzést, ahelyett hogy játszanátok a csapatban. Megfázás esetén sem kellene játszanotok. Társaitoknak ezt az iskolában meg kell, hogy értsék és el kell fogadniuk, mert ti nem kerülitek a sportot, csak az asztmátokat szeretnétek kontrollálni.

Škola i astmaAsztmás roham

Tanuljátok meg felismerni a figyelmeztető jeleket – mellkasi szorítás, fáradtság, torokirritáció, köhögés, ami akkor jelentkezik, amikor nem vagytok megfázva, sípol a tüdőtök. Ha van peak flow méteretek, akkor ilyenkor használjátok. Ha asztmás roham kezdődik, azonnal használjátok a pumpát és értesítsétek a közeletekben lévő embereket arról, hogy mi történik most veletek. Ha felismeritek mi váltja ki környezetetekben az asztmás rohamot, távolítjátok el, ha lehetséges illetve kérjetek meg valakit, hogy ezt megtegye. Ne hagyjátok figyelmen kívül a rohamot és várjátok, hogy az magától elmúljon – vegyétek át a kontrollt az asztmátok felett és hamarosan könnyebben fogtok lélegezni. Nem tudtok kivédeni minden rohamot, de mindent megtehettek, annak kivédése érdekében és legyetek felkészültek.

Forrás: www.teenshealth.com

Kérdéseitekkel megkereshettek bennünket a www.apotekasubotica.rs weboldalon vagy telefonon 024/552-499, 024/415-0-300

A szöveget összeállította: Mr. ph. spec. Jelena Blažin Fordította: Mr. ph. Kecsenovics Éva