Mennyi koffeinre van szükségünk?

Koliko kofeina nam je zaista potrebno

A koffein növényi eredetű aktív hatóanyag, de mesterségesen is előállítják és ilyen formában számos ételben és italban is megtalálható vagy gyógyszerek illetve étrendkiegészítők részeként. A koffein a központi idegrendszert stimuláló anyag, ami annyit jelent, hogy időlegesen növeli a munkaképességet, de a kezdeti stimulálás után következik a kifejezett csökkenés, ami számos nem kívánt hatást válthat ki.

Hogyan hat a koffein a szervezetre?

•    fokozza a légzést (növeli a légzésközpont érzékenységét a széndioxidra)

•    javítja a kognitív képességet (emlékezést, gondolkodást) és csökkenti a fáradtságérzetet

•    gyorsítja a szívverést

•    enyhe vízhajtó hatású (serkenti a vizeletkiválasztást).

A koffein fellelhető kávéban, teákban (pl. fekete tea), csokoládéban, különféle italokban (energiaitalokban), de némely gyógyszerben is (leggyakrabban kombinált fájdalomcsillapítókban) és étrendkiegészítőkben (reklámozott koncentrációnövelő készítmények). A koffein hatása 6 órával a bevitelét követően is érezhető. A nagymennyiségű koffein nyugtalanságot, álmatlanságot, felgyorsult szívműködést, fejfájást okozhat. A koffeinbevitel nem ajánlott:15h óra után, hőségben, amikor izzadnak, edzenek, lázasak vagy ha valamilyen fertőzésük van. Ha feszültek, idegesek a koffein csak rontja a meglévő állapoton, mint ahogyan a fejfájás esetében is (néhány fejfájás típusnál azonban segít). A koffeinérzékenység (az a koffeinmennyiség, amely kifejti hatását) személyenként változó, függ a napi koffein beviteltől. Azok a személyek , akik rendszeresen visznek be nagyobb mennyiségű koffeint, kevésbé érzékenyek, ezért idővel több koffeinre van szükségük a hatás eléréséért. A koffein hatására csökkenhet a kalcium mennyisége a csontokban, ezért idősebb korban növeli a csontritkulás kialakulásának esélyét, ezért is ajánlatosabb egy pohár tejet meginni a koffeint tartalmazó energiaital vagy a kávé helyett.

Koliko kofeina nam je zaista potrebnoA napi adag meghatározása

Kulcsfontosságú a mértékletesség az egyéni adag beállításakor. A napi 200-300mg koffein felnőtteknél nem vált ki mellékhatásokat, viszont már a  napi 100 mg (1 csésze török kávéban 100-150mg, egy csésze eszpresszóban 90mg koffein van) is okozhat függőséget, ami azt jelenti, hogy a hirtelen koffein bevitel megszakításával jelentkezhetnek a  következő tünetek: fáradtság, túlérzékenység vagy fejfájás.

Legyenek óvatosak ha fájdalomcsillapitó gyógyszereket, lázcsillapitót, megfázás, nátha tüneteit csökkentő szereket isznak.Ezek a gyógyszerek gyakran többféle anyagot tartalmaznak, amelyek közül gyakran az egyik a koffein, 50-65mg is található a fájdalomcsillapitókban, amelyek OTC (Over the Counter) készítmények, azaz vény nélkül is kaphatók. Leggyakrabban paracetamol, propifenazon, acetilszalicilsav mellett szerepelnek a készítményben, kötelezően kérjenek tanácsot a gyógyszerésztől, ha ilyen készitményt vásárolnak. A tizenéveseknek 100mg koffeintől többet nem szabadna bevinni szervezetükbe.

Felhagyás a koffeinfogyasztással

Amennyiben,  sok koffeint fogyasztanak, ajánlatos lenne fokozatosan csökkenteni a fogyasztást, hogy ne érezzék magukat fáradtnak, feszültnek illetve, hogy elkerüljék a fejfájást, amit általában a hirtelen leszokás idéz elő. Eleinte csak kövessék a napi koffeinfogyasztásukat, majd egy kávét helyettesítsenek koffeinmentes itallal pl. koffeinmentes kávéval. Tegyék ezt mindaddig, amíg a napi koffeinbevitel 100mg alá nem csökken. Ily módon megelőzhetőek a hirtelen megszakítással járó mellékhatások. Ebben az időszakban fáradtabbak lesznek, de evvel cask testük jelzi, hogy több pihenésre van szüksége, ilyenkor legjobb ráhallgatni. Néhány nap elteltével a szervezet energiaszintje normalizálódik.

Red Bull energiaital (250g) 80mg koffeint, Coca-Cola (360g) 54mg koffeint, Jegestea (360g) 70mg koffeint, Csokistej 30g 6mg koffeint tartalmaz.

Az adatok az amerikai Food and Drug Administration, National Soft Drinks Association, Center for Science in the Public Interest-től származnak.

Forrás: www.teenshelth.com

A szöveget összeállította: Mr. ph. spec. Jelena Blažin

Fordította: Mr. ph. Kecsenovics Éva