Ekcemi kod dece

Apoteka Subotica

Piše: Jelena Pavlović

Šta je ekcem?

Ekcemi kod deceEkcem, ili atopični dermatitis, česta je pojava kod dece, a manifestuje se kao upaljena, crvena, bolna i osetljiva koža koja svrbi. To je hronično, nezarazno oboljenje koje se najčešće javlja pre pete godine života, kod neke dece se može javiti i kasnije, ali uglavnom bolest nestaje do puberteta. Najčešće se javlja sa unutrašnje strane laktova i kolena i na licu, ali može se pojaviti i na drugim delovima tela.

Jos uvek nije utvrđeno zašto se ekcem javlja, poznato je da to nije alergijska reakcija, ali da alergija može biti „okidač” za njegovu pojavu, kao i stres. Kod polovine dece koja imaju ekcem dolazi do razvoja astme u određenom uzrastu.

Ako dete ima sklonosti ka pojavi suve, ekcematozne kože treba izbegavati kontakt kože sa sapunima, deterdžentima, dezodoransima, parfemima, odećom koja može da irtira osetljivu dečiju kožu, kao što je vuna, prašinom… Preterano znojenje i vlažna koža, kao i suv vazduh, sa malo vlage, takođe mogu pogoršati stanje vašeg deteta.

Ono što je veoma neprijatno kod ovog oboljenja je što je to hronično stanje, ekcem se povlači ali se ponovo javlja, i veoma svrbi, što je za decu teško podnošljivo.

Kako se tretira koža sa ekcemom?

Obavezna je upotreba hidratantnih losiona i kremova koji kontrolišu suvoću kože i olakšavaju osećaj svraba i pečenja. Danas postoje kupke, losioni i kremovi specijalno formulisani sa visokim sadržajem lipida, koje možete pronaći u apotekama.

Da bi utvrdili da vaše dete ima ekcem, obavezno posetite lekara. Ukoliko se radi o ovom oboljenju, lekari u nekim slučajevima prepisuju masti ili kreme koje sadrže korikosteroide koji zaustavljaju upalni proces, ali njihova upotreba ne bi trebalo da bude duža od 7 dana. Lekari takođe nekad prepisuju i antihistaminike, u obliku sirupa ili masti, koji sprečavaju svrab. U nekim slučajevima se zbog preteranog češanja razvija bakterijska infekcija, tada se preporučuje antibiotski krem. Ni jedan od ovih lekova neće izlečiti ekcem, ali može puno da olakša vašem detetu po pitanju svraba, crvenila i pečenja kože.

Korisni saveti

  • Preterano češanje može dovesti do „pucanja” kože, pa čak i do krvarenja, zato je preporučljivo stavljanje hladnih obloga na mesta koja jako svrbe.
  • Secite detetu nokte redovno.
  • Skratite vreme kupanja toplom vodom, jer ona pogoršava stanje. Izbegavajte kupanje sapunom i koristite kupke sa visokim sadržajem vlažećih materija i lipida. Posle kupanja ne trljajte detetu kožu grubim peškirom, nego ga osušite nežnim tapkanjem. Hidratantne kremove i losione nanosite više puta u toku dana, ali obavezno posle kupanja.
  • Neka dete pije što više vode, kako bi održavalo kožu hidriranom.
  • Odeća deteta treba da bude od prirodnih materijala, mekih, koji ne grebu kožu, i nikada previše uska. Vunena i sintetička odeća može samo da pogorša stanje.

Obavezno se posavetujte sa lekarom šta može biti uzročnik ekcema, i pokušajte da ih izbegnete. U apotekama postoji širok izbor preparata za negu osetljive dečije kože, o izboru se posavetujte sa vašim farmaceutom.

Izvor:
www.kidshealth.com