Gyermekkori ekcéma

Apoteka Subotica

Mi az ekcéma?

Ekcemi kod dece

Az ekcéma vagy atópiás dermatitisz gyakorta gyermekeknél jelentkező betegség, amit vörös, gyulladt, fájdalmasan érzékeny és viszkető bőrfelület jellemez. Ez idült, nem fertőző bőrbetegség, amely leggyakrabban ötéves kor környékén jelentkezik, egyeseknél később is jelentkezhet, a betegség leggyakrabban serdűlőkorra elmúlik. A leggyakrabban érintett testájak a könyék és térd belső oldala, arc, de megjelenhet a test más részein is.

Még mindig nem sikerült megállapítani miért jelentkezik az ekcéma, tudjuk viszont, hogy nem allergiás reakció, de az allergia lehet a betegség elindítója, mintahogy a stressz is. Az eckémás gyerekek felénél meghatározott életkorban megjelenik az asztma is.

Ha a gyerek bőrszárasságra, ekcémás bőr megjelenésére hajlamos, kerülje a bőr szappannal, mosószerrel, parfümmel, dezodorokkal, irritáló ruhával pl. gyapjúval, porral történő érintkezését. Túlzott izzadás, a nedves bőr valamint a száraz levegő, kevés párataltalommal súlyosbíthatja a gyermek állapotát. A legkellemetlenebb a betegség krónikus jelenléte, azaz az ekcéma visszahúzódik, de újra jelentkezik és nagyon viszket, ami a gyermekek részére elviselhetetlen.

Hogyan kell kezelni az ekcémás bőrt?

Kötelező a hidratáló losionok és krémek használata, melyek enyhítik a bőrszárazságot és csökkentik az égető és viszkető érzést. Léteznek fürdetőszerek, losionok, krémek, amelyek magas zsírtartalommal rendelkeznek, könnyen hozzájuthatnak ezekhez a készítményekhez a gyógyszertárakban. Az ekzéma diagnózisának felállítását csakis orvos végzi. Amennyiben a betegség ekcéma, az orvosok gyakran írnak elő kortikoszteroid tartamú krémeket vagy zsírokat , amelyek megállítják a gyulladásos folyamatot, de a használatuknak nem szabadna meghaladnia a 7 napot. Az orvosok gyakran írják fel az antihisztamin tartalmú készítményeket szirup vagy zsír formájában, amelyek enyhítik a viszketést. Bizonyos esetekben a túlzott vakaródzás miatt bakteriális felülfertőzés jelentkezik, ami antibakteriális krémekkel kezelendő. Ezek a gyógyszerek közül egyik sem képes kigyógyítani ebből a betegségből, de nagymértékben csökkentik a tüneteket: viszketést, bőrpirosodást és bőrégést.

Hasznos tanácsok:

  • A túlzott vakaródzás bőrrepedézhez vezethez, ami ki is vérezhet, ezért ajálott hideg borogatás alkalmazásával enyhíteni a viszketés helyét.
  • A gyermek körmeit rendszeresen vágni.
  • Ajánlott csökkenteni a meleg vízben történő fürdés időtartamát, mert súlyosbítja az állapotot. Kerüljék a szappanok használatát, helyette használjanak speciális fürdetőszereket, melyek magas hidratáló tartalommal rendelkező anyagokat és zsírokat tartalmaznak. Fürdetés után a gyermek bőrét nem szabad durva töröklözővel dörzsölni, csak gyengéden felitatani a bőrről a vizet. Naponta többször szükséges a bőr hidratáló krémekkel és losionokkal történő ápolása, kifejezetten ajánlott fürdetés után.
  • A gyermek igyon minél több vizet, mert a bőrt ezáltal is hidratálódik
  • A gyermek viseljen természetes anyagokból készült ruhákat, amelyek puhák és nem irritálják a bőrt és soha nem szorítják a gyermeket. A gyapjúból és műanyagból készült ruha csak súlyosbítja az állapotot.

Kötelezően forduljon orvoshoz, kérdezze meg mi okozhatja az ekcémát és próbálják meg a betegség forrását kerülni. A gyermeki érzékeny bőr ápolására készítmények széles választéka található a gyógyszertárakban, melyek kiválasztásakor forduljon gyógyszerészéhez.

A szöveget összeállította: Mr. ph. spec. Jelena Blažin Fordította: Mr. ph. Kecsenovics Éva

Forrás: www.kidshealth.com