Alergije na hranu kod dece

Piše: Jelena Pavlović

Najveći broj alergija na hranu kod dece (90%) izazivaju namirnice koje su često u upotrebi - mleko, jaja, soja, brašno, riba, koštunjavo voće i kikiriki, ali većina dece prevaziđe alergiju posle pete godine. Ako je vašem detetu dijagnostikovana alergija na određenu vrstu hrane, važno je da znate kako da prilagodite ishranu njegovim potrebama i šta treba da preduzmete u slučaju pojave alergijske reakcije. Alergijske reakcije na hranu i netolerancija određenih sastojaka hrane često imaju slične simptome, npr. ukoliko dete posle konzumiranja mleka ima dijareju, gasove i otežano varenje, može biti u pitanju i netolerancija na laktozu. Celijakija (netolerancija na gluten, protein iz brašna) takođe može imati slične simptome. Zbog toga je važno konsultovati lekara, koji će postaviti tačnu dijagnozu.

Simptomi alergijske reakcije na hranu

Simptomi su isti kao i kod alergijskih reakcija na druge alergene, jer ih uzrokuje u osnovi isti proces - oslobađanje histamina:

  • Koža - svrab, crvenilo i ekcemi; crvenilo i otok lica i/ili ekstremiteta; otečene usne i jezik
  • Gastrointestinalni trakt - bolovi u stomaku, mučnina, povraćanje, dijareja
  • Respiratorni trakt - curenje iz nosa ili zapusen nos, kijanje, kašljanje, ubrzano i plitko disanje
  • Nesvestica

Najozbiljnija komplikacija do koje može doći je tzv. anafilaktički šok. To je snažna reakcija organizma, koja se javlja naglo, odmah po unošenju hrane (alergena), i može biti smrtonosna u nekim slučajevima, ukoliko se ne reaguje na vreme. Prati je otok disajnih puteva, izuzetno otežano disanje, gušenje, nagli pad krvnog pritiska.

Alergije na hranu kod decePravilan tretman alergijske reakcije na hranu

Izbegavati svu hranu koja može sadržati alergene koji kod deteta izazivaju reakciju. Uvek kada je to moguće, treba proveravati nalepnice sa sadržajem na hrani, poželjno je da vam to pređe u naviku. Lekovi mogu samo ublažiti simptome, kao sto su curenje iz nosa, osip i crvenilo na koži, i u tu svrhu lekari prepisuju antihistaminike, najčešće u obliku sirupa, koji se mogu naći i u slobodnoj prodaji u apotekama, ali se koriste po uputu lekara. Kao posledica alergije na hranu, kod neke dece sa može razviti i astma, tada lekari prepisuju bronhodilatatore, kao što je salbutamol, pumpicu koja omogućava jednostavnu primenu inhalacijom, i otklanja simptome otežamog disanja. Ove pumpice se izdaju isključivo na recept.

Jako je važno pratiti razvoj simptoma kod deteta, ukoliko sumnjate na alergijsku reakciju na hranu, na svaki znak otežanog disanja i gutanja odmah reagovati i odvesti dete lekaru, da bi sprečili pogoršanje simptoma i ozbiljnije posledice. Najbolji način za tretiranje ovog problema kod dece je konsultacija sa lekarom specijalistom alergologom, koji će vam napraviti plan za preduzimanje mera u slučaju pojave alergije na hranu, u pisanom obliku, kako bi ga vaspitači uvek imali pri ruci u obdaništu ili školi, kada dete nije sa vama.

Ukoliko niste u mogućnosti da kontaktirate sa lekarom, stručnu pomoć u vidu saveta možete potražiti od farmaceuta, koji mogu pomoći pri izboru lekovitih preparata, načinu primene i doziranju, do posete lekaru. Apoteka Subotica je organizovala svakodnevna dežurtstva i telefone za kontakt koje možete pronaći na našoj web stranici.

Izvor:
www.kidshealth.com