Túlsúly és metabolikus szindróma

Prekomerna telesna težina i metabolički sindromAz életet döntések és elhatározások alakítják. Ezekkel befolyásolhatjuk egészségünket is, pl eldönthetjük egy szelet pizzát vagy egy adag salátát fogunk választni grillezett csirkehússal illetve suli után a TV-t fogjuk nézni vagy elmegyünk edzésre. A mai napi döntésekkel határozzuk meg hogyan fog milyen lesz szervezetünk a jövőben, ez pedig minden bizonnyal a metabolikus szindrómának nevezett állapotra is vonatkozik.

A metabolikus szindróma korai figyelmeztetés

A metabolikus szindróma nem betegség. Épp ellenkezőleg, tökéletesen egészségesnek érzik magukat, azok, akiknek van. Valójában komoly betegséget kialakulását jelzi elő. A szindróma korai diagnosztizálása segít a szívproblémák, a 2-es típusú cukorbetegség és más betegségek előrejelzésében és figyelmeztet, hogy ideje lépéseket tenni a súlyosabb betegségek megelőzése érdekében.

A metabolikus szindróma diagnózisát akkor mondhatja ki az orvos, ha az alábbi kockázati tényezők közül legalább három jelen van:

  • Elhízás (főleg hasi, ún. alma típúsú )
  • Kóros vérzsír-összetétel (alacsony HDL koleszterin, emelkedett triglicerid)
  • Magas vércukorszint
  • Emelkedett vérnyomás

A magas vérnyomás és vérzsír szint nem csak az időseknél jelentkező probléma, sajnos a kamaszok harmadánál is felismerhető a metabolikus szindróma. Honnan tudhatom, hogy metabolikus szindrómám van?

Ha van is, mindaddig nem fogtok tudni róla míg azt, az orvos nem diagnosztizálja. Az orvos abban az esetben feltételezi a betegség fenállását, ha túlsúlyosak vagytok vagy a családi kórtörténetben fellelhetőek a szív- és elhízási problémák. Az orvos megméri vérnyomásotokat és meghatározza testömegindexeteket (BMI). Ha ezek az értékek magasak, az orvos vérből történő cukorszint illetve zsírérték ellenőrzést fog elrendelni.

Miért jelentkezik ez a szindróma?

A túlsúly és az öröklődő hajlam játszik fő szerepet a szindróma kialakulásában. Az öröklődő hajlam határozza meg leginkább, hogy kinél jelentkezik magas vérnyomás vagy magas koleszterinszint. A metabolikus szindróma kialakulására a pubertárskorban legnagyobb az esély, mert a testsúly, vérnyomás és zsírok összefüggésben állnak az ekkor termelődő nővekedést és fejlődést kiváltó hormonnal.

Életmódváltás

Szerencsére a metabolikus szindróma megfelelő életmódváltással felszámolható, amelyet azért is érdemes megtenni, mert minél hosszabb ideig áll fenn, annál több, nehezen gyógyítható vagy éppen maradandó károsodást hagy hátra. Csak néhány kisebb életmódbeli változtatásra van szükség.

* Csökkentsétek testsúlyotokat! Az elhízás mérsékelt csökkenésével csökken a vérnyomás, vérzsír és javul a szervezet inzulin válasza.

* Fejezzétek be az ülést és mozogjatok, legyetek aktívak! A televízió előtt töltött 1-2 órát töltsétekmozgással, ami javítja a keringést. Napi 30 perc séta jelentősen javítja az insulin felhasználást és a káros vérzsírok mennyiségét is csökkenti.

* Étkezzetek okosan! Ne rágcsáljátok az ételt gondolkodás nélkül – gondoljatok az ételre, mint a testetek üzemanyagára. Ez annyit jelent, hogy az ételt saját és szervezetetek egészsége érdekében választjátok meg. Választjátok az összetett szénhidrátokat (fehér kenyér helyett teljes kiőrlésű lisztből készült kenyeret, hántolatlan rizst a hántolt helyet, stb.) Vigyetek a szervezetbe több rostot, gyümölcs és zöldségfélék, hüvelyesek fogyasztásával. Választjátok a “jó” zsírokat tartalmazó ételeket pl. fogyasztjatok oliva olajat, kerüljétek a felesleges kalóriákat amiket pl. szörpök, édességek, rágcsálnivalók fogyasztásával visztek be a szervezetbe. Ezek telítenek, de a szervezet számára mégsem biztosítottatok hasznos anyagokat.

* Ne dohányozzatok! Ez nem újdonság – a dohányzás a lehető legroszabb a szíveteknek és a tüdőtöknek.

Prekomerna telesna težina i metabolički sindrom Lehet hogy értelmetlennek és szükségtelennek tűnik ilyesmiről gondolkodni, amikor még a harmincas, negyvenes éveitek olyan messzinek tűnnek. Egy pillanatot azért mégis szánjatok rá, képzeljétek el milyen életet szeretnétek élni ezekben az éveitekben. Képzeljétek el a családotokat, karriereteket, otthonotokat, barátaitokat és házikedvenceteket. Amire biztosan nem gondoltatok az a cukorbetegséggel vagy szívbetegséggel nehezített élet. Miért ne tennétek már most meg minden megtehetőt minimális erőfeszítés ellenében ezen nemkívánt események megelőzése érdekében?

A mai nap kiváló ennek megkezdésére! Forrás: www.teenshealth.com

Kérdéseitekkel forduljatok hozzánk weboldalunkon www.apotekasubotica.rs vagy a 024/552-499-es telefonon.

A szöveget összeállította: Mr. ph. spec. Jelena Blažin Fordította: Mr. ph. Kecsenovics Éva