Sürgősségi fogamzásgátlás

Urgentna kontracepcijaNem megfelelő védekezés  vagy az alkalmazott védekezési módszer sikertelenségekor  a nem kívánt terhesség megelőzésének a módja a sürgősségi fogamzásgátlás. Gyakran nevezik az ilyenkor használt gyógyszert “esemény utáni tablettának” is.

Ilyen célra a hazai gyógyszertárakban egy gyógyszer kapható, mely levonorgestrel hormont tartalmaz. A gyógyszertárakban meg lehet vásárolni, nem vényköteles 16 éves kor felettiek részére, de ajánlott a gyógyszer minden egyes  használata előtt kikérni orvos illetve gyógyszerész véleményét. Úgy ítélik, hogy a gyógyszer 84%-ban sikeres  a nemkívánt terhességek megelőzésében, amennyiben védekezés nélkül történt szeretkezés utáni 72 órán (3 napon) belül bevételre kerül. A gyógyszer hatékonysága az idő múlásával csökken, így ajánlatos a szeretkezést követő 12 órában bevenni.

Hogyan fejti ki hatását?

Úgy vélik a gyógyszer a következő módon hat:

  • megakadályozza  a petesejtek kilökődését a petefészekből
  • gátolja a spermát a petesejt megtermékenyítésében
  • gátolja a megtermékenyült petesejt beágyazódását a méhfalba

A tabletta megelőzi a terhességet még mielőtt az kialakulna. Fontos kiemelni, hogy nem hatásos, amennyiben  már fennáll a terhesség. Mielőtt meginnátok a gyógyszert, a gyógyszerész meg fogja kérdezni késik-e a menstruáció és amennyiben fenáll a terhesség gyanúja, szükséges lenne terhességi teszttel megbizonyosodni róla.

Vigyázat

Néhány állapot illetve betegség korlátozhatja a gyógyszer használatát, erről a gyógyszerész kérdezni fog vásárlás során a gyógyszertárban. Más gyógyszerekkeli együttes használata szintén megakadályozhatja a gyógyszer hatását (néhány epilepsziát, tuberkulózist, gombás fertőzést kezelő gyógyszer vagy orbáncfüvet tartalmazó készítmény). Fontos tudnotok, hogy ez a készítmény nem fog megvédeni a nemi úton terjedő betegségektől, ezektől csak óvszerrel védhetitek meg magatokat.

Ammennyiben a gyógyszer bevételét követően mégis teherbe estek, fontos, hogy orvoshoz forduljatok. Nincs bizonyíték arra, hogy ártalmas lenne a babára, de le kell ellenőrizni, hogy kizárják a méhen kívüli terhességet.

A gyógyszert csak sürgős esetekben használják, nem lehet a rendszeres védekezés helyett használni. Ha gyakran használják, felboríthatja a ciklust. A sürgősségi tabletta bevételét követő szeretkezésben (ammenyiben nem isztok fogamzásgátló tablettát rendszeresen) nem nyújt védelmet a gyógyszer, óvszert kell használni.

Amennyiben a  gyógyszer bevételét követő 3 órában hányásra kerül sor, a gyógyszert újra meg kell inni.

Három héttel a gyógyszer bevételét követően, ajánlott ismét felkeresni a nőgyógyászt, hogy leellenőrizze annak hatékonyságát, különösen, ha a menstruáció több mint 5 napot késik, vagy szokatlanul rövidebb illetve nem a megszokott mennyiségű vérzéssel jár.

Urgentna kontracepcija

Mellékhatások

Mint minden más gyógyszernek, ennek is lehetnek mellékhatásai, melyek nem feltétlenül jelentkeznek mindenkinél. Leggyakoribb a hányinger, hányás, mellfeszülés, alhasi fájdalom, fejfájás, szédülés, fáradtság. A tünetek enyhék általában és pár nap alatt megszűnnek. Ritkán jelentkezhet zavar a menstruációs ciklusban, késhet vagy jelentkezhet menstruáció közötti pecsételő vérzés. Ha a menstruáció több mint 5 napot késik, vagy szokatlanul rövidebb illetve nem a megszokott mennyiségű vérzéssel jár, mielőbb fel kell keresni a nőgyógyászt.

Új gyógyszer

A gyógyszertárakban már régóta kapható egy másik sürgősségi fogamzásgátló tabletta is, ami viszont vényköteles. A gyógyszer hatóanyaga ulipristal és a természetes progeszteron hormonra hat. 120 órával (5 nappal) a védekezés nélküli szeretkezés után is lehet használni, de minden esetben orvosi felügyelet alatt alakalmazzák.

Végül fontos lenne még egyszer kiemelni, hogy a gyógyszert csak sürgős esetekben lehet használni, nem rendszeres fogamzásgátló módszerként. Amennyiben valamilyen kétségetek merülne fel  a sürgősségi fogamzásgátlással kapcsolatosan, forduljatok bátran a gyógyszerészhez, az orvoshoz vagy a Fiatalok Tanácsadójához.

Forrás: www. alims.gov.rs

További információkért fordulhattok a 024/552-499 telefonszámon vagy a kérdezzetek bennünket weboldalunkon : www.apotekasubotica.rs/hu

A szöveget összeállította: Mr. ph. spec. Jelena Blažin Fordította: Mr. ph. Kecsenovics Éva