Diéta és egészség

A serdülőkori diétázás veszélyes is lehet, mivel a szükséges tápanyagok szervezetbe juttatása nélkül a fejlődő szervezet le is betegedhet és különféle rendellenességek is jelentkezhetnek. Néha a cél elérése érdekében elegendő mindössze a rendszeres mozgás bevezetése a táplálkozásban történő változtatás nélkül és a kilók mégis elfogynak, ti pedig elégedettebbek lesztek önmagatokkal és a hangulatotok is javulni fog. Néhány esetben ki kell kérni az orvos tanácsát is, aki meglehet, azt fogja mondani, életkorotoknak megfelel a testsúlyotok és többletről szó sincs.

Dijeta i zdravljeGyakran látunk olyan fogyókúra reklámokat, amelyek gyors és könnyű súlycsökkenést ígérnek, amelyekben bizonyos készítményeket használtak vagy a bevitt kalória mennyiséget csökkentették minimálisra. Bárki, aki már próbálkozott fogyni, állíthatja, hogy a folyamat nem is olyan könnyű, sőt gyakran harcnak is nevezhető. Szembesülhetünk ilyenkor frusztrációval is, amennyiben nem teljesítjük, nem jutunk el a kitűzött célig vagy ha a mérleg nem azt mutatja, amit elvárnánk. Ha hiszitek, ha nem, a fogyás legjobb módja ha nem is diétáztok, viszont célotok egészséges, jó kondícióban levő személlyé válni, ahelyett, hogy a mérlegen kimutatott értékekért küzdetek.

A többketkilók leadásának legjobb módja a kis életmódbeli változtatások bevezetése, amelyet lassan, hosszabb idő alatt sokkal könnyebben el lehet érni. Ilyen pl. a TV nézés közbeni rágcsálás feladása vagy a szénsavas italok helyetti víz fogyasztása illetve az iskolától hazáig történő gyalogolás. Ajánlatos lenne személyreszabott tervet készíteni, amely a kitűzött célig vezet benneteket. Amikor már egy kisebb életmódváltás szokássá válik, kezdjetek el dolgozni a következőn és így sorban. Nem is fogjátok észrevenni és máris egészségesebbek lesztek.

Az alapszabály, hogy minél több gyümölcsöt és zöldségfélét fogyasztjatok és kerüljétek a káros zsírokban gazdag ételeket, mint amilyen pl. a hamburger, pomfrit, zsíros sültek; édességek és édesített italok helyett igyatok vizet.

Néhány tanács, hogyan legyetek egészségesek és elégedettek saját külsőtökkel:

  • Kötelezően kezdjetek el mozogni, edzeni vagy legalább gyalogolni, biciklizni, rollerezni hetente néhányszor
  • Igyatok tejet! Sokan közületek tévhitben élnek, mivel azt hiszik, hogy a tej kalóriában gazdagabb az üdítőknél és a szénsavas italoknál. Egy pohár tej 80 kcal mellett fehérjéket, kalciumot is tartalmaz míg egy limenkás szénsavas ital 150 kcal cukrot tartalmaz és mellette semmi tápanyagot.
  • Táplálkozzatok sokszínűen! Napi 5 étkezés ajánlott, de kötelezően fogyasztjatok minél több friss zöldségfélét és gyümölcsöt ( sajnos a burgonyapehely nem tartozik ezek közé).
  • Kerüljétek a káros zsírokat tartalmazó ételeket, mint amilyen a hamburger, pomfrit, zsíros sültek, torták és kalácsok!
  • Igyatok legkevesebb 6 pohár vizet naponta!
  • Egyetek diétás húsokat, amelyek fehérjékben gazdagok mint pl. a csirke, hal, hüvelyesek!
  • Egyetek teljes kiőrlésű lisztből készült kenyeret, amely gazdag rostokban, B-vitaminokban és vasban!
  • Ne hagyjátok ki a reggelit! Tanulmányokkal bizonyított, hogy azok a személyek, akik rendszeresen reggeliznek jobban teljesítenek az iskolában, kevesebbet esznek napközben és kevésbé hajlamosak az elhízásra.

Lehet-e a diéta egészségtelen?

  • Ne tartsatok kimerítő diétát! Lehet néhány kilótól gyorsan megszabadultok, de ha nem változtattok szokásaitokon gyorsan vissza fogjátok kapni azokat a régi táplálkozási szokások mellett.
  • Ne használjatok fogyasztótablettákat, minden vonzó reklám ellenére!
  • Ne kerüljétek bizonyos ételcsoportok pl. tejtermékek vagy kenyér és tésztafélék fogyasztását, mert így fontos tápanyagok nélkül maradhattok!
  • Minden olyan diéta, amely a napi szükséglettől kevesebb kalória bevitelre hív, egészségtelen. Ez a napi 800 kcal alatti energiabevitelnél kevesebb érték.
  • Minden olyan diéta, amely megtiltja a zsírok bevitelét a szervezetbe, szintén veszélyes, mivel a zsírok nélkülözhetetlenek a napi táplálkozásból. A napi kalóriamennyiség 30%-ának ajánlatos, hogy zsírokból származzonak.

Hogyan lehet felismerni a diéta egészségre gyakorolt negatív hatásait?

  • Ha gyengének, erőtlennek érzitek magatokat, szédüléstől, fejfájástól szenvedtek gyakran vagy ha menstruációtok elmarad
  • Az iskolai rossz teljesítmény
  • Viselkedési változások, mint pl. önmagatokba zárkózás, a barátaitok kerülése
  • A diéta folytatása a kívánt testsúly elérése után is
  • Ha lopva esztek, hánytok az étkezések után
  • Ha megváltozott az ételhez való viszonyulásotok – néhány ételt „jó”-nak neveztek míg másokat „rossz”-nak

Amennyiben ezeket a jeleket tapasztaljátok magatoknál vagy valakinél az ismerőseitek közül, ideje, hogy elbeszélgessetek a szülőkkel, az orvossal vagy a pszichológussal.

Ha testeteket elfogadjátok és mindig az egészséges választás mellett döntetek, meg tudjátok tartani a kívánt testsúlyotokat és ezzel egyidőben élvezni is fogjátok az életet. Akár ma is elkezdhetitek az egészséges életmódbeli és táplálkozási változások fokozatos bevezetését. A szövegben olvasható tanácsok segítségével a nyarat jobb formában fogjátok várni, elégedetten önmagatokkal és mindenképpen jobb hangulatban.

Forrás: www.teenshealth.com

További információkért forduljatok a következő telefonszámon: 024/552-449 vagy kérdezzetek weboldalunkon www.apotekasubotica.rs

A szöveget összeállította: Mr. ph. spec. Jelena Blažin Fordította: Mr. ph. Kecsenovics Éva