A nap és a bőr

Sunce i koža

Köztudott, hogy bőrünket óvni kell a napsugarak káros hatásaitól. Természetesen, lehetetlen elkerülni a napon való tartózkodást teljes mértékben és végül is, ki az aki egy szép napos délutánt a naptól menekülve szeretne eltölteni? A napozásnak vannak hasznos hatásai is: segít a szervezetünknek a D vitamint előállításában. Ezért is kövessék a következő tanácsokat, amennyiben napoznának de egyúttal bőrük egészségét is szeretnék megőrizni!

  • Legalább 15-ös védőfaktorú (SPF - Sun Protection Factor) napkrémet vagy losiont használjanak még akkor is, ha felhős az ég vagy ne tervezzenek hosszú napon való tartózkodást.
  • Ha nagyon izzad vagy úszik 1,5 – 2 óránként újra fel kell vinnie bőrére a krémet, még akkor is ha az üvegen írja, hogy a termék vízálló.
  • Ha napvédő krémet választ, olyan mellett döntsön, amely blokkolja az UVA és UVB sugarakat egyaránt. Figyeljenek oda, hogy a krémen írja : „széleskörű védelmet biztosít” és az legyen legalább 15-ös faktorú vagy annál magasabb. Ahhoz, hogy a fiatalok pórusai, melyek különben is könnyen eltömődnek, a napkrémtől ne tömődjenek el , fontos, hogy a terméken írja „nem –komedogén vagy nem –aknogén”.
  • A napsugarak legerősebbek 10 és 16 óra között, ezért ha ebben az időszakban a napon is tartózkodnak gyakrabban kenjék magukat védőkrémmel vagy szüneteljenek a napozással, bújjanak el a hűvösben erre a kis időre. A napozásra biztonságos időt felismerik arról, amikor is árnyékuk hosszabb saját magasságuktól.
  • Fordítsanak figyelmet a fényvisszaverődésre, ha olyan felület közelében vannak amely reflektálja a napsugarakat, ilyen pl. a tenger,használjanak magasabb védőfaktorú krémet!
  • Hallottak-e arról, hogy a napsugarak bőrkárosító hatásuk mellett a látást is károsíthatják? Napozásnál, ezért is ajánlott 100%-os UV-szűrővel rendelkező napszemüveg viselése.
  • Némely gyógyszer, leginkább azok, melyek a pattanások kezelésére vannak felírva, növelhetik a bőr napérzékenységét (fotoszenzibilizáció) és a napozás következményeként foltok keletkezhetnek a bőrön. Fontos lenne növelni a védekezés mértékét és kerülni a napozást a veszélyes időszakban.
  • Nem csak ezek a készítmények, mellettük még sok más gyógyszer növelheti a bőr fényérzékenységét. Amennyiben antibiotikumot vagy nemszteroid tartalmú fájdalomcsillapítókat használnak, kötelezően kérdezzék meg orvosukat vagy gyógyszerészüket mennyire biztonságos a napozás ilyen terápia mellett.
  • Különféle kortikoszteroid és antihisztamin tartalmú krémek használata, melyekkel a napallergiát is kezelik, szintén pirosodáshoz és foltok megjelenéséhez vezethet, amennyiben a napra mennek a kezelés ideje alatt.

Mindezekért is fontos lenne, hogy orvosától vagy gyógyszerészétől tanácsot kérjen tartósabb napon való tartózkodás előtt, amennyiben gyógyszereket vagy vitamintartalmú készítményeket fogyaszt.

Forrás: www.teenshealth.com

A szöveget összeállította: Mr. ph. spec. Jelena Blažin

Fordította: Mr. ph. Kecsenovics Éva