Nikotinfüggővé váltál?

Apoteka Subotica

A legtöbben úgy gondolják, hogy a dohányzásról való leszokás nehéz és csak halogatják, majd egyszer - mondják gyakran. A függőséggel való szembesülés nem könnyű, nehéz szakítani a szenvedéllyel, a cigarettában található nikotin miatt is, ami a függőséget okozza. Helyes hozzáállással azonban ez is leküzdhető. E cikk célja, hogy a dohányzás fiatal rabjainak segítsen a leszokásban.

Da li ste već postali nikotinski zavisnik

Nehéz a szokásokkal felhagyni, de ne adjátok fel!

Ma már köztudott, hogy a dohányzás rákot, komoly tüdőbetegséget (tüdőtágulást), szívbetegséget okoz és akár 10 évvel is megrövidítheti az életet, valamint a dohányosoknak anyagi terhet is jelent, évente akár több tízezer dinárba is kerülhet a szenvedély. Mégis, az emberek úgy döntenek rágyújtanak… Vajon mi ennek az oka? A válasz egyetlen szóval is kifejezhető: függőség.

Ha te is elkezdtél dohányozni, a kezdeti okok egyike biztosan az volt, hogy környezetedben mások is dohányoztak vagy úgy gondoltad, hogy attól menőbb leszel. Ha nem tudsz meglenni cigaretta nélkül, annak az az oka, hogy a cigarettában található nikotin függőséget idézett elő. Elemzések szerint 10 dohányosból 9 18 éves kora előtt elkezd dohányozni.

A nikotin az emberi szervezetben serkentőként, de depresszorként is hat. Ez annyit jelent, hogy egyidejűleg gyorsítja a szívműködést, növeli az éberséget, a kávéban található koffeinhez hasonlóan, de gyorsabban idéz elő fáradtságérzetet és depresszióra hasonlító állapotot, valójában ennek köszönhető szervezetünk cigaretta utáni vágya.

Amennyiben dohányzol, biztosan tapasztaltad már a szokás néhány negatív, alig észrevehető hatását mint pl. köhögés, bronchusokban felszaporodó váladék, terhelés alatti felszínes, nehézkes légzés. Mindez a dohányfüst légutakra gyakorolt irritáló hatásának következménye, a nyálkahártya ilyenkor duzzadttá válik és sűrű váladék képződik, ami állandó köhécselésre késztet. Ez a már kialakult asztmás betegséget súlyosbítja leginkább, mert gyakoriabbakká és erősebbé válnak a rohamok.

Lehet, hogy hihetetlennek tűnik, de több szakvélemény szerint is a nikotinfüggőség összehasonlítható a kokain- vagy heroinfüggőséggel. Ennek ellenére ne bátortalanodjatok el, milliók hagynak fel a dohányzással. Íme néhány hasznos tanács:

Papírra vele!

Ha valamit nagyon szeretnénk megváltoztatni életünkben, azt vessük papírra – ez már többek által is bizonyítottan sikeres módszer. Fel kell írni mindazokat az okokat, amiért fel akartok hagyni a dohányzással, legyen az a megtakarított pénz vagy sportolás céljából történő fizikai állóképesség vagy jobb erőnléti állapot elérése. Tartsátok kéznél a papírt és szükség szerint írjátok hozzá az új okokat.

Kérj támogatást!

A család, barátok segítségével sokkal sikeresebb lehetsz a leszokásban. Ha a családod nem tudja, hogy dohányzol, törekedj olyan barát, társ illetve megbízható idősebb személy felkeresésére, aki ebben támogatni tud. Ha ez gondot jelent a Fiatalok tanácsadójához is fordulhatsz, ahol biztosan támogatásra lelsz és segítségben részesülsz. Emellett minden kétség nélkül bátran kérhetsz segítséget a gyógyszertárban is, mert a gyógyszerészek készségesen adnak tanácsot az egészséges életmóddal kapcsolatosan is.

Mi a passzív dohányzás?

Valószínűleg hallottátok már, hogy a dohányfüst belélegzése a dohányzó közelében szintén ártalmas az egészségre. Ily módon belélegezzük azt a füstöt, amit a dohányos tüdeje kibocsátott, de emellett a cigarettafüstöt is. Ez számunkra lehet, hogy ártalmatlannak tűnik, de ez a füst is több ezer ártalmas kémiai anyagot tartalmaz – az arzéntól kezdve egészen az ammónián át a ciánsavig - amelyek közül sokuk bizonyítottan mérgező, némelyikük rákkeltő is. Belélegezvén ezt a füstöt a következő rizikótényezőkkel kell szembesülnünk

  • Légúti fertőzések (mint amilyen a bronchitis, tüdőgyulladás)
  • Asztma ( a passzív dohányzás az asztma kialakulásának rizikótényezője, de lehet a rohamot kiváltó tényező is azoknál, akik már szenvednek tőle)
  • Köhögés, tüsszögés, viszketés, torokirritáció
  • Szívbetegség
  • Rák

A passzív dohányzás következményei rögtön láthatóak, mivel hatással vannak a fizikai állóképességünkre és teljesítményünkre, amennyiben sporolunk. Ha már leszokóban vagy, a dohányzóktól származó füstöt se hagyd figyelmen kívül környezetedben és tartózkodj minél kevesebbet az ilyen helyiségekben, még akár a régi barátokkal társasággal való szakítás árán is, még ha ez teljesíthetetlennek is tűnik.

Szüleitek fiatal korában még nem létezett dohányzási tilalom, ahogyan ma. Majdnem mindenhol lehetett dohányozni, még a kórházakban is. Ma már szerencsére ezen a téren nagy előrehaladás történt, sokkal felvilágosultabbak vagyunk a dohányzás egészségre ártalmas hatásairól. A legtöbb nyilvános helyen tilos a dohányzás, cigarettagyáraknak tilos termékeik médiában történő reklámozása.

Amikor eléritek a kitűzött célt, a csúnya és káros szokással való felhagyást, nem csak egészségesebbek lesztek, hanem önmagatokhoz is közelebb kerültök és nyilvánvalóvá válik, hogy elég bátrak vagytok szembesülni a kihívásokkal és a csatából győztesként tudtok kikerülni.

Forrás: www.teenshealth.com

A szöveget összeállította: Mr. ph. spec. Jelena Blažin

Fordította: Mr. ph. Kecsenovics Éva