Nemi úton terjedő betegségek - Klamídia

A klamídia (Chlamidia Trichomonatis) baktériumok és a vírusok közötti mikroorganizmus, a nemi úton terjedő betegségek egyik legelterjedtebb fajtájának okozója. Veszélyes, mivel gyulladásos folyamatokat idéz elő a szervezetben (a legtöbb estben) tünetek megjelenése nélkül.

Terjedhet nemi úton, emellett orális- genitális kontaktussal, valamint ha a szem érintkezik a fertőzött személy testnedveivel szemfertőzés is kialakulhat. Szüléskor anyáról csecsemőre terjedhet és az újszülötteknél tüdőgyulladást vagy akár kötőhártya-gyulladást is okozhat.

Seksualno prenosive bolesti -HlamidijaHogyan ismerhetik fel a lányok a klamídiát?

Ha tünetmentes is vagy, ajánlatos évente egyszer felkeresned a nőgyógyászt amennyiben szexuálisan aktív vagy, mert a klamídia gyakran észrevétlen. Az orvos egyszerű klamídiát kimutató teszttel gyorsan meg tudja állapítani a klamídia jelenlétét. Ritkán tünetek is jelentkeznek fokozott hüvelyi folyás vagy vizeléskor jelentkező fájdalom, közösülés közbeni alhasi fájdalom vagy menstruációk közötti vérzés formájában. Ritkán jelentkezhet láz, fejfájás vagy akár térd-, csuklófájdalom is.

Hogyan ismerhetik fel a fiúk a klamídiát?

Ugyanaz vonatkozik a fiúkra is, mint a lányokra, ha nemi életet élnek évente egyszer ajánlatos felkeresni az urológust. Tünetként jelentkezhet húgyvezetéki váladékozás, viszkető, égető érzés, herék duzzadása, gyakori vizelés, de leggyakrabban tünetmentes, ezért kell óvatosnak lenni, óvszert használni és az urológust felkeresni ha klamídiára gyanítatok.

Mi történik ha nem gyógyítják?

A tünetek egytől három hét után jelentkeznek, de leggyakrabban meg sem jelennek. Ha nem gyógyítják, a klamídia lányoknál húgyúti fertőzést és méhnyak-gyulladást okoz. Bizonyos esetekben okozhat kismedencei gyulladásokat, mint amilyen pl. a méhgyulladás, petevezeték- és petefészek gyulladás, akár meddőséget is okozhat vagy megzavarhatja a normális terhességet (méhen kívüli terhesség) valamint a későbbiekben befolyásolhatja a nemzőképességet. Fiúknál gyakran okoz fájdalommal járó gyulladásokat, melyeket sokáig kell kezelni, melyek közül leggyakoribb a húgyúti gyulladás.

Hogyan gyógyítható?

Ha feltételezitek, hogy klamídiátok van vagy védekezés nélkül közösültetek olyan partnerrel, akiről feltételezitek, hogy klamídiája van, keressétek fel a nőgyógyászt/urológust, de legegyszerűbb először tanácsot kérni a gondozóban. A klamídiás fertőzöttséget méhnyakról vett törletből lehet azonosítani (nőknél) vagy húgyvezetéki törletből (férfiaknál). A klamídiát három féle antibiotikum csoport gyógyszereivel lehet kezelni, a kezelés általában 10 napig tart, a kúrát mindaddig kell ismételni míg az eredmények negatívak nem lesznek. A törletvételt a terápia befejezése után 2-3 héttel kell újra elvégezni, mert az akkor kapott eredmények a legmegbízhatóbbak.

A partnert vagy partnereket, akikkel a két utolsó hónapban élt nemi életet, is ki kell vizsgálni, amennyiben pozitívak, őket is gyógyítani kell ugyanazokkal a gyógyszerekkel. A terápia alatt tartózkodni kell a nemi élettől valamint óvszer használata kötelező mindkét fél részéről mindaddig, míg az eredmények nem lesznek negatívak.

Hogyan kell védekezni?

Amennyiben szexuális életet élsz, az egyetlen megbízható védekezési módszer, az óvszer rendszeres használata.

A klamídia az egyik legelterjedtebb nemi úton terjedő betegség, veszélyes, mert sokáig észrevétlen, mindaddig, míg következményei nem válnak láthatóvá. Nagyon fontos vigyáznotok kivel léptek szexuális kapcsolatba és mindig legyen nálatok óvszer. Ha klamídiás fertőzésre gyanakodtok, azonnal keressétek fel az orvost, mert halogatással csak a következmények súlyosbodnak. Útbaigazítást és tanácsot a gyógyszerésztől is kérhettek a gyógyszertárban, ahol lehetőség nyílik bizalmas beszélgetésre, amennyiben saját orvosotok nincs, felkereshetitek a tanácsadót vagy a gondozót, ahol szakorvosok dolgoznak, akik válaszolnak kérdéseitekre.

Forrás: www.teenshealth.com