A helyes bőrápolásról...

Kako pravilno negovati kožu

A fokozott hormonműködés hatására pubertáskorban gyakran jelentkeznek bőrproblémák, pattanások, aknék és mitesszerek valamint a bőr fokozott zsírosodása. Ezen problémák nagy része a bőr faggyúmirigyeinek fokozott működése miatt jelentkezik, a pórusok eltömődnek zsírral (szébummal). A legtöbb faggyúmirigy az ún. T-vonalon – homlok, orr, áll – található. Szerencsére létezik olyan módszer, amivel ezek a problémák megelőzhetőek - itt is olvashatnak néhány hasznos tanácsot.

Az arc napi kétszeri tisztítása meleg vízzel, enyhe szappannal vagy zselével nélkülözhetetlen. Legjobbak a kifejezetten problémás bőrre kifejlesztett készítmények. Nem szabad a tisztítószerrel dörzsölni a bőrt, csak finoman bemasszírozni a bőrirritáció elkerülése érdekében.Tisztítás után fertőtlenítő vagy antibakteriális arcvíz felvitele ajánlott (létezik többféle, mind megtalálhatóak a gyógyszertárakban). Az alvás előtti sminktisztítás kötelező, melyhez arctisztító zselé és bőrgyógyászati szappan használata ajánlott, amikor sminkvásárlásra kerül sor előnyben kell részesíteni azokat a márkákat melyeken fel van tüntetve: nem kommedogén és nem aknogén. A régi sminket ki kell dobni, főleg azokat, melyeknek megváltozott az állaga vagy az illata. Ne kezdjetek semmiképpen sem önállóan a pattanások és mitesszerek nyomkodásához, mert nagyon könnyen a bőr mélyebb rétegeibe kerül a faggyú, ami ott a gyulladást okoz, amit pirosodás követ és a későbbiekben hegg is kialakulhat. Helyettetek mindezt a bőrgyógyász szakszerűen elvégzi, ami sokkal kevesebb kockázattal jár. Az arc kézzel történő érintését kerülni kell, valamint a telefon archoz szorítását is, mert a telefon egy igazi baktériumbánya. Kötelező kezet mosni smink és krém arcra vitele előtt. A haj legyen mindig tiszta és ne lógjon az arcba, mert így az arc érintkezik zsírral és piszokkal, ami szintén a pórusok eltömítéséhez vezet. Ha az aknék a testen is megjelennek nem szabad szűk ruhákat viselni, mivel azok gátolják a bőrlégzést és irritálják is a bőrt. A sál és sapka is zsír- és porgyűjtő lehet. Napozás alkalmával mindig védeni kell a bőrt. A lebarnult bőr eltakarja a bőrhibákat, de valójában fokozott faggyútermelődésre kerül sor, ami súlyosbíthatja a meglévő állapotot.

Arcápolásra könnyű krémeket, zseléket és arcvizeket kell használni, melyek aloét, pantenolt, kamillát vagy már bőrnyugtató hatóanyagot tartalmaznak, a problémás bőrre szalicilsava és triklozán tartalmú készítményt. Az acne vulgaris kezelésére klindamicin tartalmú készítmények használata javasolt. Ilyen készítmények nagy választékával találkozhatnak a gyógyszertárakban, a gyógyszerészhez pedig mindig fordulhat tanácsért.

A szöveget összeállította: Mr. ph. spec. Jelena Blažin Fordította: Mr. ph. Kecsenovics Éva