Antibiotikumok alkalmazása gyermekeknél

Apoteka Subotica

Upotreba antibiotika kod dece

Amikor gyermekét (pl. torok-)gyulladásos tünetekkel viszi orvoshoz, vajon minden esetben arra számít, hogy gyermeke számára antibiotikumot ír elő?  A gyermekek meghűléses, vagy egyéb vírusos megbetegedésénél nem mindig indokolt az antibiotikumok alkalmazása, mert kifejlődhet a baktériumos ellenálló-képesség az antibiotikumokra, így ugyanazon orvosság egy következő fertőzés gyógyításánál nem jár a várt eredményekkel.  Ahhoz, hogy az ellenálló-képességgel rendelkező baktériumokat leküzdhessük, az adott antibiotikumból nagyobb dózis, vagy más, erősebb antibiotikumok használata válhat szükségessé.

Fontos hangsúlyozni, hogy az antibiotikumokat kizárólag orvosi vényre adják ki, és ez az egyetlen helyes és a legbiztonságosabb módja az antibiotikum használatának gyermekek esetében. Ahhoz, hogy a lehető legmegfelelőbb módon gondoskodjon gyermeke egészségéről, figyelmesen kövesse az orvos utasításait, soha ne vásároljon antibiotikumot vény nélkül, „saját kezdeményesére”.

Az antibiotikum biztonságos alkalmazása - mi a teendő, ha beteg a gyermek?

  • Kérjen tanácsot, és kérdezzen!

A fertőzés jellegével kapcsolatos feltételezéseitől és kételyeitől függetlenül, a gyermeket orvoshoz kell vinni, és amennyiben módjában áll, kérdezze meg, hogy baktériumos vagy vírusos fertőzésről van-e szó, illetve mennyire célszerű az antibiotikum alkalmazása. Ha az orvos vírusos fertőzést állapít meg, ne kérje, hogy minden áron írjon elő antibiotikumot, „hogy gyorsabban meggyógyuljon a gyermeke”, hanem kérjen tanácsot, hogyan kezeljen olyan tüneteket, mint például az orrdugulást vagy a torokfájást.

  • Az antibiotikumot az előírt módon alkalmazza!

Figyelmesen hallgassa meg a gyógyszerész utasításait a gyógyszer adagolásáról, és ellenőrizze, hogy azt olvashatóan írták-e rá a dobozra. Az antibiotikumok akkor hatásosak, ha pontosan az előírt adagokban és időközönként szedik. Bizonyos időnek el kell múlnia, amíg elkezdik kifejteni a hatásukat, ezért ne várja el, hogy már az első adag után javuljon gyermeke állapota. A gyermekek többségénél a javulás egy vagy két nap után jelentkezik. Ugyancsak fontos, hogy ne hosszabítsa meg az orvos által előírt kezelés időtartamát.

  • Ne őrizze az antibiotikumos szirupot „a következő alkalomig”!

Miután a gyermek megitta az orvos által előírt mennyiséget, a megmaradt antibiotikumos szirupot el kell dobni.

  • Néhány egyszerű megoldással előzze meg a fertőzés kialakulását!

A helyes táplálkozás és a gyermek fizikai aktivitásokra való ösztönzése mellett fontos megkövetelni, hogy gyermeke rendszeresen mosson kezet, időben megkapja a kötelező védőoltásokat, és ne engedje, hogy gyermeke betegen menjen iskolába.

A szöveget összeállította: Mr. ph. spec. Jelena Blažin Fordította: Mr. ph. Kecsenovics Éva

Forrás: www.kidshealth.com