Pilula za kontracepciju – da ili ne?

Piše: Jelena Pavlović

Kada govorimo o piluli za kontracepciju mislimo na kombinovani oralni konraceptiv (KOK). Svaka od ovih tableta sadrži dva hormona, estrogen (ženski polni hormon) i progestin (hormon žutog tela). Obično se koristi u ciklusima od 28 dana, što znači da se tablete koriste 21 dan i pravi 7 dana pauze, u tom periodu se javlja menstrualno krvarenje, a sa sledećim pakovanjem se počinje 8. dana. Kombinovanu oralnu kontracepciju moguće je koristiti i u formi flastera, a postoji i u vidu injekcija i vaginalnih prstenova.

Pilula za kontracepciju – da ili ne?Mehanizam delovanja

Mehanizam delovanja se sastoji u blokiranju ovulacije, (što se postiže tako što „tuđ” hormon šalje lažnu informaciju u centre mozga koji regulišu rad jajnika, tako da oni beleže drugačiju fazu menstrualnog ciklusa i ne šalju signal za ovulaciju).
Dodatni mehanizam, koji povećava sigurnost, jeste uticaj na sluz u kanalu grlića materice koja je lepljiva i samim tim neprohodna za spermatozoide.

Prednosti

Glavna prednost je pouzdanost i povoljni uticaji na zdravlje. Kombinovana hormonalna kontracepcija je pogodna je za većinu žena. Nije pogodna samo za zaboravne žene i za žene koje pate od određenih bolesti.
Povoljni zdravstveni uticaji kombinovane hormonalne kontracepcije podrazumevaju: uredan menstrualni ciklus, eliminisanje bolnih menstruacija, poboljšanje predmenstrualnog sindroma, izrazit pad rizika kasnijeg razvoja raka endometrijuma, raka jajnika (opadanje rizika sa 20% po godini upotrebe, pri čemu zaštita kako izgleda ostaje doživotno), kao i raka debelog creva i anusa i najverovatnije i pluća, izraziti pad rizika nastajanja cisti na jajnicima, snižavanje pojave tzv. fibrocističnih oboljenja dojke i fibroadenoma dojke, snižavanje pojave endometrioze, poboljšanje stanja akni i maljavosti muškog tipa, nestanak bolova u karlici, snižavanje rizika od upale materice i jajovoda, snižavanje pojave anemije i osteoporoze. Kontraceptivne pilule se mogu koristiti u lečenju nekih ženskih i kožnih oboljenja, pre svega hirsutizma (preterane maljavosti), akni, sindroma policističnih jajnika, endometrioze, bolnih menstruacija, predmenstrualnog sindroma. Koristi se i kao hormonalna supstitucija kod žena sa nedostatkom ženskih polnih hormona.

Rizici

Zdravstveni rizici modernih preparata kombinovane hormonalne kontracepcije su minimalni, praktičan značaj danas ima samo blago povišen rizik od duboke venske tromboze (mnogo manje nego u trudnoćama).
Eventualno može da se pojavi mučnina, napetost u dojkama, smeđi sekret mimo menstruacije.
Retko može da se pojavi migrena ili tzv. holestatična hepatopatija (reguliše se posle prekidanja kontracepcije).
Moderna pilula ne utiče značajno na jetru (vršenje „testova jetre” nije potrebno) i nema nikakav uticaj na razvoj ili pogoršanje stanja unutrašnjih vena (to je tipična zabluda).
Što se tiče uticaja na telesnu težinu, samo izuzetno se možemo složiti s time da kod posebno osetljivih žena pilula može neznatno da pojača apetit a stariji tipovi pilula mogu imati neznatno anaboličko dejstvo. Kombinovana hormonalna kontracepcija ne utiče na povećanje telesne težine - što je dovoljno pouzdano dokazano na osnovu čitavog niza naučnih studija. Prosečni porast telesne težine kod žena koje koriste pilulu je otprilike 0,5 kg godišnje, što je isto kao kod žena koje ne koriste pilulu. I broj žena koje su se naglo ugojile isti je u obe grupe.

Kontraindikacije

Apsolutne kontraindikacije (tj. zdravstveno stanje koje ne dozvoljava upotrebu ovog metoda) jesu: lična anamneza duboke venske tromboze ili tromboembolija, ponavljana pojava duboke venske tromboze ili tromboembolije u porodici i istovremeno prisustvo povišene koagulacije krvi, akutno oboljenje jetre i hronična oboljenja jetre vezana s poremećajem funkcije jetre, nelečena ili uz lečenje nepromenjena hipertenzija, primarna plućna hipertenzija.

Preparati koji su prisutni na našem tržištu

  • Logest® ( 0.02 mg etinil-estradiol +0.075mg gestoden ) - ultra nisko dozna, visoko pouzdana pilula namenjena mladim devojkama
  • Yasmin® ( 0.03 mg etinil-estradiol +3mg drospirenon ) - pilula namenjena svim korisnicama jer poseduje citav paket dodatnih prednosti , a posebno dobro rešava probleme PMS-a (bolnost i osetljivost dojki, osecaj nadutosti…), utiče na dobro raspoloženje i izgled -telesna težina je stabilna
  • Jeanine® ( 0.03 mg etinil-estradiol +2mg dienogest ) - pilula namenjen svim korisnicama, a naročito onima koje žele naglašeni kozmetički efekat na kožu i kosu, kao i na lakše oblike akni
  • Diane 35® ( 0.035 mg etinil-estradiol +2 mg ciproteron-acetat ) - terapija umerenih do teških formi akni i maljavosti uz dodatni kontraceptivni efekat
  • Microgynon® ( 0.03 mg etinil-estradiol +0.15mg levonorgestrel ) - prilagođen zrelijim korisnicama
  • Mercilon® ( 0.02 mg etinil-estradiol +0.15mg desogestrel ) - pilula sa povoljnim efektom na akne, PMS i održavanje stabilne telesne težine

Ove preparate možete kupiti u apotekama, i mada za započinjanje upotrebe kontraceptivne pilule nije obavezan pregled ginekologa, ipak se savetuje konsultacija sa ginekologom koji će nakon pregleda (uobičajen ginekološki pregled, a savetuje se i kolposkopsi pregled) i uvida u vaše zdravlje i potrebe odrediti najadekvatniju pilulu. Takođe se savetuje i analiza krvne slike i biohemija krvi sa faktorima koagulacije, mada ove analize nisu obavezne ukoliko ste zdrava osoba.

Napomena: najveći deo teksta napisan na osnovu podataka sa sajta www.21dan.com