Inulin u ishrani

Inulin u ishrani

Piše: Jelena Pavlović

Ugljeni hidrati čine važan deo pravilne ishrane, oni nam obezbeđuju gorivo za faizičku aktivnost i za pravilan rad naših organa. Ne treba ih izbacivati iz ishrane, nego birati dobre ugljene hidrate.

U ishranu možete uvesti inulin - inulin je prirodno, rastvorljivo, dijetalno vlakno. Na tržištu se može pronaći u obliku prozvoda koji potiče od korena biljke cikorije. To je ugljeni hidrat sastavljen od mnogo jedinica fruktoze spojenih zajedno u polisaharidne lance. On je odličan prebiotik - hrana dobrim bakterijama (bifido bakterijama i laktobacilima) koje se nalaze u debelom crevu. Inulin ima manju kalorijsku vrednost od ostalih ugljenih hidrata i nizak glikemijski indeks - zbog nemogućnosti varenja inulina u želucu i tankom crevu, njegov uticaj na nivo šećera u krvi je minimalan, jer se ne razlaže na monosaharide, i zato je pogodan za osobe obolele od dijabetesa.

Inulin pomaže u kontrolisanju telesne težine – vlakna doprinose osećaju sitosti i smanjuju fluktuaciju šećera u krvi. Istraživanja pokazuju da biljna vlakna, poput inulina, pomažu u smanjenju nivoa holesterola i nivoa glukoze u krvi, a dovoljan unos biljnih vlakana povezuje se sa nižim krvnim pritiskom i smanjenim rizikom za hipertenziju, bolesti srca i metabolički sindrom.

Zbog specifične teksture, inulin se može koristiti da zameni deo brašna, šećera i masti u svrhu smanjenja kalorijske vrednosti namirnica poput sladoleda, mlečnih proizvoda, slatkiša i pekarskih proizvoda. U apotekama Apoteke Subotica dostupan je proizvod Inulin IQ, pogodan za slani program, i Inulin OFP za slatki program.

Izvor - Fornatura