Savetovanje farmaceuta i rak dojke – pričajte sa svojim farmaceutom

Apoteka Subotica

Piše: Jelena Pavlović

Uloga farmaceuta već odavno je izašla iz okvira izdavanja lekova, danas su farmaceuti značajan deo tima u podizanju svesnosti o kanceru dojke. Podizanje nivoa svesnosti o prisutnosti ove bolesti u lokalnoj zajednici može da da veliku podršku skriningu.

 

Pored toga, farmaceutska industrija čini stalne napore da obezbedi najbolju moguću terapiju za lečenje ove bolesti i na ovom polju ima konstantnog napretka.

 

Ukoliko ste završili terapiju za lečenja kancera dojke, verovatno ćete poželeti da se fokusirate na promenu svog načina života i da ga učinite zdravijim – PRIČAJTE SA SVOJIM FARMACEUTOM.

 

  • Farmaceut vam može dati savet o zdravoj ishrani i održavanju zdrave telesne težine. Hemoterapija i hormonska terapija često mogu da imaju kao posledicu povećanje telesne težine.
  • Farmaceut vas može posavetovati o značaju fizičke aktivnosti. Dokazano je da vežbanje unapređuje i fizičko i psihički zdravlje. Dugoročno gledano, poznato je da redovno vežbanje ima značajnu ulogu u smanjenju rizika od pojedinih kancera, pored svih benefita koje donosi vašem zdravlju
  • Ukoliko ste pušač, tražite od svog farmaceuta pomoć u vidu informacija o različitim načinima koji postoje za odvikavanje od pušenja
  • Ukoliko konzumirate alkohol, budite umereni. Postoje smernice koje kažu da žene ne bi trebalo da konzumiraju više od dve jedinice alkohola dnevno, odnosno 14 nedeljno. Pokušajte da imate nekoliko dana bez alkohola u toku nedelje.
  • Ukoliko ste na terapiji održavanja, farmaceut vas može upozoriti na druge lekove i suplemente koji stupaju u interakciju sa lekovima koje koristite tretman kancera dojke

 

U periodu života kada nam je pomoć potrebna, često se suočavamo sa razočaranjem i shvatamo da podrška nije toliko dostupna, ali nemojte zaboraviti da u apotekama rade stručni i edukovani zdravstveni profesionalci koji vam mogu biti podrška na koju niste ni računali. Oni rade 24 časa dnevno, apoteke su uvek otvorene i ne morate da zakazujete posetu i savetovanje.