Muzej apoteka

Muzej apotekeMuzej apoteke nalazi se u prizemlju subotičke Gradske kuće u okviru Suvenirnice. Na četrdesetak kvadrata izložene su apotekarske flašice, metalne i drvene kutije, apotekarske vage kao i Thomsov višetomni farmaceutski priručnik na nemačkom jeziku sa samog početka XX veka. Takođe, tu se može videti i apotekarski nameštaj iz vremena (1901) kada je Ferenc Silberlajtner postao vlasnik apoteke. Taj nameštaj je 60-tih godina XX veka uklonjen iz apoteke i sačuvan. Posledji put je prezentovan javnosti 1986. godine kada se na velikoj sajamskoj izložbi Subotica predstavljala beogradskoj javnosti. Nakon toga se nalazila u prostorijama Srpskog Lekarskog Društva u Subotici.

Zahvaljujući upornosti mr Imre Bucka, nekadašnjeg direktora Apoteke Subotica, Silberlajtnerov nameštaj je ponovo vidljiv subotičanima i posetiocima grada u okviru izložbe Istorijat farmacije u Subotici . Izložen enterijer nosi naziv Kod majke zaštitnice.

O muzeju piše Mr ph. Imre Bucko, apotekar u penziji:

muzej apotekaIzloženi apotekarski nameštaj, star 110 godina predstavlja lep primer neorenesanse. Dao ga je izraditi između 1895. i 1986. godine apotekar Ferenc Silberlajtner, (Szilberleitner Ferenc), vlasnik apoteke Kod Majke zaštitnice. Apoteku je kupio 1895. godine i predstavljala je drugu po redu apoteku u našem gradu. Prvobitno se nalazila na Trgu Slobode, na mestu gde se donedavno nalazila sportska radnja. O novoj apoteci su na sledeći način pisale (1987. godine) Mađarorsag i Nađvilag (Magyarország, Nagyvilág), dnevne novine iz Budimpešte: Prostorija stare apoteke bila je bez ukrasa i nije odgovarala funkcionalnom uređenju, a nameštaj joj je bio zastareo i pohaban. Prva briga novog vlasnika bila je da potpuno renovira apoteku. Trudio se da novi enterijer, što se tiče ukusa i dopadljivosti, zadovolji i najistančanije velegradske prohteve. Nova prostorija je bogato ukrašena, izrađena u plemenitom stilu i divnoj arhitekturi, a lepota enterijera i njena harmoničnost su takoreći impozantne….Tako glasi citat.

Apotekarski nameštaj je bio u funkciji sve do 1985. godine kada ga je Zavod za zaštitu spomenika kulture proglasio spomenikom kulture. Imre Bucko, tadašnji direktor Apotekarskog centra, organizovao je restauraciju nameštaja i isti je izložen sledeće godine na međugradskom takmičenju u Beogradu gde ga je žiri nagradio jednom od prvih nagrada. Do otvaranja apotekarskog muzeja trebalo je međutim čekati još dvadeset godina.

To što su ovi dragoceni predmeti koji su mnogo decenija bili u upotrebi i koji su preživeli istorijske mene, dobili svoje zasluženo mesto, možemo da zahvalimo tadašnjem gradonačelniku Subotice, gospodinu Gezi Kučeri, direktoru Gradskog muzeja Ištvanu Hulou, kao i muzejskim stručnjacima, gospodinu Svetislavu Milankoviću, sekretaru muzeja, i gospodinu Mirku Grlici, istoričaru i višem kustosu.

Subotica 3. Septembra 2005.