MyCSSMenu Save Document

Cukorbeteg tanácsadó

jelena-r1

A szövegeket előkészítette: Mr. ph. Rapaić Jelena

Fordította: Mr. ph. Mezei Ibolya

Korunk egyik legelterjedtebb betegsége a cukorbetegség ill.diabétesz.

A korszerű életvitel (stressz, egészségtelen táplálkozás, mozgásszegény életmód, túlsúlyosság) kedvez a betegség kialakulásának, ami már epidémia jellegű.

Legveszélyeztetetteb területek a fejletlen ill. fejlődő országok.

Szerbiában a cukorbetegség az, elhalálozások számát tekintve, az ötödik helyen áll.Valójában ez a szám magasabb, ha figyelembe vesszük, hogy a cukorbetegek valamilyen szövődmény-infarktus, agyvérzés, veseelégtelenség- következtében halnak meg. Az elmúlt 20 évben jelentősen megnövekedett az elhalálozási arány. Szerbiában kb. 500.000 ember cukorbeteg, ez a lakosság 6.7 %-a.

A betegségnek két típusát különböztetjük meg: 1-es típus, és 2-es típus. Az utóbbi a gyakoribb (95%) és ezeknek a betegeknek  a fele nem tudja, hogy beteg.

A betegség megelőzése, rendkívül fontos. A már létrejött cukorbetegségnél pedig fontos, a megfelelő gyógyítás, a szövődmények elkerülése céljából. Csak így tudjuk csökkenteni az, elhalálozások gyakoriságát.

A cukorbetegség epidémia méretű terjedését  megfelelő megelőző oktatásokkal lehetne megfékezni, ahol ismertetnék a betegség létrejöttét, gyógyítását, szövődményeit, meglőzését.

Reméljük, hogy a következő fejezetek gyarapítják tudásukat a cukorbetegséggel kapcsolatban, és ezáltal jobban odafigyelünk egymásra és szeretteinkre.

Cukorbeteg tanácsadó

Források és hasznos linkek:

www.diabeta.net

www.novonordisc.rs

www.pobedidijabetes.rs

www.plavikrug.org

www.diabetes.rs

www.pharmanetwork.rs