Ételallergia a gyermekeknél

A gyermekek körében előforduló ételallergia legnagyobb részét (90%) a gyakran használt élelmiszerek - a tej, tojás, szója, liszt, hal, csonthéjas gyümölcsök és földimogyoró - váltják ki, és a gyermekek többségénél az ételallergia elmúlik ötéves koruk után. Amennyiben gyermekénél allergiát állapítottak meg bizonyos élelmiszerre, fontos tudnia, hogy étrendjét miként tudja gyermeke szükségleteinek megfelelően kialakítani, és hogy mit kell tennie az allergiás tünetek jelentkezésekor. Az ételallergia és az étel bizonyos összetevői iránt megnyilvánuló intolerancia is gyakran hasonló tünetekkel jár, pl. ha gyermekénél tejfogyasztás után hasmenést, bélgázokat és lelassult emésztést tapasztal, lehet, hogy laktóz-intoleranciáról van szó. A Cöliákia (glutén-intolerancia, a lisztben található proteinnel szembeni intolerancia) ugyancsak hasonló tünetekkel járhat, ezért, a pontos diagnózis emgállapítása érdekében fontos orvoshoz fordulni.

Az ételallergia tünetei

A tünetek azonosak a más allergénekre történő reakcióval, hiszen alapjában véve ugyanaz a folyamat - a hisztamin felszabadulása - váltja ki:

  • Bőr - viszketés, bőrpír és ekcéma; az arc és/vagy a végtagok pirossága, duzzadása, felduzzadt ajkak és nyelv
  • Gyomor-bél csatorna - gyomorfájdalmak, émelygés, hányás, hasmenés
  • Légzőszervek - orrfolyás vagy -dugulás, tüsszögés, köhögés, gyors és sekélyes lélegzés
  • Szédülés

A legkomolyabb komplikáció, amely előfordulhat, az az ún. anafilaxiás sokk. Ez egy erőteljes reakció a szervezet részéről, amely hirtelen jelentkezik az élelmiszer (allergén) bejutását követően, és bizonyos esetekben, ha elmarad a kellő idejű kezelés,  halálos kimenetelű is lehet. Kísérő tünetei a légutak megduzzadása, rendkívül nehéz lélegzés, fulladás, hirtelen vérnyomáscsökkenés.

Alergije na hranu kod deceAz ételallergia helyes kezelése

Kerülni kell minden olyan élelmiszert, amely a gyermeknél reakciót kiváltó allergént tartalmaz. Ha csak lehetséges, ellenőrizni kell az élelmiszer összetételét tartalmazó címkét, s jó lenne, ha ez szokássá válna. A gyógyszerek csak enyhíthetik  az olyan tüneteket, mint az orrfolyás, a bőrkiütések és -pír, és erre a célra az orvosok antihisztaminikumot írnak fel, leggyakrabban szirup formájában, amelyek szabad eladásban is kaphatók a gyógyszertárakban, de az orvosi utasításoknak megfelelően kell őket alkalmazni. Az ételallergia következtében egyes gyermekeknél kifejlődhet asztma is, ebben az esetben az orvosok bronghodilatátort (hörgőtágítót) írnak fel, mint amilyen a salbutamol pumpa, amely egyszerű alkalmazást tesz lehetővé inhaláció útján, megszüntetve ezáltal a nehézlélegzés tüneteit. Ezeket a pumpákat kizárólag vényre adják ki. Nagyon fontos figyelemmel kísérni a tünetek fejlődését a gyermeknél, és ha fennáll az ételallergia gyanúja, minden alkalommal, ha nehézlélegzést és -nyelést észlel gyermekénél, azonnal cselekedni kell és orvoshoz fordulni, hogy elkerüljük a tünetek rosszabbodását és a súlyosabb következményeket.  Az ilyen jellegű gyermekkori problémák kezelésének legjobb módja felkeresni az allergológiai szakorvost, aki írásos formában kidolgozza a teendők sorrendjét az ételallergia jelentkezésekor, amelyet az óvónők, nevelőnők mindig kéznél tartanak az óvodában, iskolában - vagyis amikor a gyermek nincs a szülőkkel. Ha nem áll módjában kapcsolatba lépni az orvossal, tanács formájában szakmai segítséget kérhet gyógyszerészétől, aki segít kiválasztani a megfelelő gyógyszert-készítményt, elmagyarázza annak használatát és adagolását addig, amíg orvoshoz nem jut. A Szabadkai Gyógyszertár állandó ügyeletet tart, és elérhetőségeinket, telefonszámainkat megtalálhatják honlapunkon.

A szöveget összeállította: Mr. ph. spec. Jelena Blažin Fordította: Mr.ph. Kecsenovics Éva

Forrás:

www.kidshealth.com