Optimalan unos šećernih jedinica tokom dana

diabeta zbir doručak užina ručak užina večera užina
normalno uhranjeni 14 3 1 5 1 3 1
gojazni 10 2 1 3 1 2 1
pothranjeni (mršavi) 18 4 1 7 1 4 1

Američka asocijacija za dijabetes (ADA) je napravila tablice ishrane, da bi olakšala sastavljanje jelovnika ljudima obolelih od dijabetesa. Tablice ishrane su napravljene tako da je hrana u njima podeljena po grupama. U svakoj grupi se nalazi hrana koja je ista u sadržaju ugljenih hidrata, belančevina, masti i kalorija. Namirnice u svakoj pojedinačnoj grupi se mogu međusobno zamenjivati, a da takva “zamena” ne kvari kontrolu šećerne bolesti.

Da biste razumeli ADA tablicu ishrane (ili tablicu zamene), morate da naučite sledeće:

  • podelu hrane po grupama
  • mernu jedinicu za svaku grupu namirnica
  • koliko svaka merna jednica sadrži ugljenih hidrata (UH), belančevina (B), masti (M) i kilokalorija (kcal)

Namirnice u istoj grupi se mogu međusobno zamenjivati pri sastavljanju obroka. U ovim tablicama, hrana je razvrstana u šest grupa namirnica:

  • hleb i zamene za hleb
  • mleko i zamene za mleko
  • meso i zamene za meso
  • voće
  • povrće (A i B)
  • mast i zamene za mast

Šećerne jedinice po grupama namirnica :

1. grupa: hleb i zamene za hleb
1 jedinica = 12 gr UH + 2 gr B + 0 gr M = 68 kcal = 290 kJ

Namirnica 1 jedinica
hleb beli i polubeli 25 gr - 1 tanka kriška
hleb crni, ražani 30 gr - 1 tanka kriška
hleb kukuruzni 35 gr - 1 tanka kriška
hleb od pasulja 35 gr - 1 tanka kriška
dvopek 20 gr - 2 tanke kriške
brašno (pšenično) 25 gr - 3 supene kašike
brašno (kukuruzno) 35 gr
pšenične klice 60 gr
ovsene pahuljice 3 supene kašike
kornflejks 20 gr
pšenični griz 20 gr
kukuruzni griz 20 gr
ječmene pahuljice 3 supene kašike
makarone, špagete i testa 25 gr
pirinač 25 gr
krompir bez ljuske 100 gr
kesten bez kore 40 gr
sočivo 20 gr
pasulj 1 tanjir
grašak, bob 25 gr
soja u zrnu 20 gr
keks 20 gr
biskvit 25 gr

2. grupa: mleko i zamene za mleko
1 jedinica = 12 gr UH + 8 gr B + 10 gr M = 170 kcal = 712 kJ

Namirnica 1 jedinica
kravlje mleko (neobrano) 240 ml
kravlje mleko (obrano) 260 ml
kiselo mleko 200 ml
jogurt 200 ml
posni sir - mlađi 60 gr
mleko u prahu 35 gr
surutka 260 ml
ovčije mleko 150 ml
kozje mleko 240 ml

3. grupa: meso i zamene za meso (meso nema UH, ovo su jedinice po obroku za lakše snalaženje)
1 jedinica = 0 gr UH + 7 gr B + 3 gr M = 55 kcal = 230 kJ

Namirnica 1 jedinica
govedina 30 gr
junetina 30 gr
teletina 30 gr
jagnjetina 30 gr
piletina (bez kožice) 30 gr
ćuretina 30 gr
zečetina 30 gr
srnetina 30 gr
riba (sveža ili smrznuta) 30 gr
sir posni 40 gr
svinjetina (posna) 30 gr
školjke, lignje 5 komada
viršle 50 gr = mala viršla
posna ovčetina 30 gr
konjsko meso 30 gr
šunka (nemasna, presovana) 30 gr
iznutrice 30 gr
mesni narezak 45 gr
jaje 1 komad
kravlji sir 60 gr

4. grupa: voće
1 jedinica = 12 gr UH + 0 gr B + 0 gr M + 1 gr dijetnih vlakana = 48 kcal = 180 kJ

Namirnica 1 jedinica
jagode 150 gr (1 šolja)
jabuka 80 gr (1 manja)
kruška 85 gr (1 manja)
breskva 100 gr (1 srednja)
trešnje 80 gr (oko 10 kom.)
višnje 100 gr (oko 12 kom.)
šljive (sveže) 100 gr (4 kom.)
šljive (suve) 15 gr (3 kom.)
kupine 120 gr (pola šolje)
borovnice 120 gr (pola šolje)
maline 70 gr (oko 15 kom.)
grožđe 70 gr (15 zrna)
lubenica 275 gr (1 kriška)
dinja 200 gr (1 kriška)
pomorandža 80 gr (1 manja)
sok od pomorandže 130 ml
banana 50 gr (pola kom.)
ananas 140 gr (1 kriška)
grejpfrut 125 gr (pola srednjeg)
sok od grejpfruta 120 ml
kivi 120 gr (1 kom.)
mandarina 100 gr (1veća)
limun 150gr (2 kom.)
smokve (sveže) 50 gr (2 kom.)
smokve (suve) 15 gr (1 kom.)
drenjina 100 gr
šipak 40 gr
ribizle 100 gr (pola šolje)
dud 100 gr
nar 100 gr
dunje 100 gr
kajsija 100 gr (2 kom.)
kompoti (višnja, trešnja, breskva, jabuka, kruška, šljiva, i dr.) 50 gr (pola šolje)

5. grupa: povrće (A i B)
Povrće A
1 jedinica sadrži neznatne količine UH, M i B

Namirnica Namirnica
kupus (beli, crveni) artičoka
kiseo kupus keleraba zelena
kelj paradajz (zeleni, crveni, kiseli)
karfiol plavi patlidžan
tikivice krastavac
rotkvice kiseo krasavac
pečurke paprika
spanać kisela paprika
blitva bela zelen
zelje peršun
kopriva zelena salata
praziluk špargla

Povrće B
1 jedinica = 12 gr UH, 2 gr B + 0 gr M = 56 kcal = 230 kJ

Namirnica 1 jedinica sirova 1 jedinica kuvana
šargarepa 200 gr 200 gr
cvekla 200 gr 200 gr
mladi grašak 200 gr 200 gr
crna rotkva 200 gr 200 gr
ren 200 gr 200 gr
boranija 200 gr 200 gr
crni luk 200 gr 400 gr
repa 200 gr 400 gr
žuta keleraba 200 gr 400 gr
paradajz pire 50 gr 100 gr

6. grupa: masti i zamene za masti (masti nemaju UH, ovo su jedinice po obroku za lakše snalaženje)
1 jedinica = 0 gr UH + 0 gr B + 5 gr M = 45 kcal = 190 kJ

Namirnica 1 jedinica
ulje (biljno) 5 ml
mast (svinjska) 5 gr
slanina (sveža) 7 gr
slanina (suva) 6 gr
čvarci (ceđeni) 7 gr
kobasica (masna) 10 gr
loj (ovčiji) 7 gr
loj (goveđi) 7 gr
buter, maslac 7 gr
margarin 7 gr
majonez 7 gr
kajmak 7 gr
pavlaka 25 gr (5 kašičica)
topljeni sir 15 gr
maslina (zelena) 50 gr (7 komada)
maslina (crna) 40 gr (5 komada)
lešnik 8 gr (6 komada)
orah 8 gr (5 komada)
badem 8 gr (10 komada)
kikiriki 6 komada

Namirnice koje takođe sadrže 12 gr ugljenih hidrata:

Hleb i zamene: 1 kriška proje (35 gr), 1 kriška integralnog hleba (35 gr), 25 gr tosta, 35 gr lisnatog testa (smrznutog), 3 šolje kokica, 30 gr podloge za picu (smrznuto testo), 1 palačinka, 15 gr slanog keksa ili krekera (5 krekera), 20 gr kornflejksa, 20 gr ječmenih, ovsenih, raženih ili pšeničnih pahuljica, 20 gr kukuruznog brašna, 15 gr pšeničnog brašna, 20 gr integralnog pšeničnog brašna, 15 gr pudinga od vanile ili od čokolade, 100 gr pirea od krompira.

Mleko: 200 ml mleka, jogurta ili kefira sa 0.3% masti; 200 ml mleka, jogurta, pavlake sa 1.5% masti.

Voće: suvo voće - 20 gr jabuka, 20 gr kajsija, 15 gr banana, 10 gr smokava, 25 gr datula, 25 gr suvog grožđa, 20 gr šljiva; prirodni sokovi - 130 gr soka od jabuke, kruške ili pomorandže, 160 gr soka od jagoda, 120 gr soka od borovnice ili grožđa.

Ne moraju se računati do 50 gr: kikiriki, pistaći, lešnik, semenke od bundeve, semenke od suncokreta, badem.

Povrće: 150 gr kuvanog kukuruza; neograničeno se može konzumirati: aspragus, bambus, brokoli, boranija, celer, kineski kupus, zelena salata.

Slatkiši: 25 gr džema za dijabetičare sa fruktozom, 40 gr džema za dijabetičare koji sadrže fruktozu sa zaslađivačem, 12 gr fruktoze , 12 gr sorbitola, 2 ravne kašičice kristalnog šećera, 2 ravne kašičice marmelade, 1 ravna kašičica meda.

NEMAJU UGLJENE HIDRATE:

Masti (nemaju UH): nezasićene - 2 kašičice margarina, majoneza ili ulja od suncokreta, kukuruza, masline, soje; zasićene - 1 kašičica maslaca, slanine, pavlake, krem sira, ili ruske salate; orasi i semenke - 7 maslina, 10 badema, 6 kikirikija, 5 oraha, 6 lešnika, 2 kašike semenki od bundeve, 1 ravna kašika semenki od suncokreta.

Meso i mesne prerađevine (nemaju UH): posna mesa (meso A) - 30 gr govedine, svinjetine, teletine, živine (bez kožice) i ribe, 2 srednje sardine, 1/4 šolje tunjevine, 60 gr račića; polumasna mesa (meso B) - 30 gr mlevenog mesa ili šnicli od teletine i govedine, živina sa kožicom, 30 gr proizvoda od svinjskog mesa i 30 grama proizvoda od ovčetine; masna mesa - 30 gr mlevenog mesa od ovčetine ili svinjetine; sirevi - 45 gr posnog kravljeg sira, 30 gr masnog kravljeg sira, 30 gr ovčijeg sira, 30 gr trapista, 1 kašičica butera od kikirikija, 2 kašičice parmezana; ostalo - jedno celo jaje, 3 belanca, 30 gr salame, 1 viršla, 1/4 mleka, jogurta, pavlake sa 3.5% masti.

Napomena: neko povrće ima mnogo kalorija, a ne sadrži ugljene hidrate (npr. 200 gr avokada ima 460 kcal). Jedna krmenadla, 1 mali hamburger ili 1/2 belog mesa od pilećih grudi imaju 90 gr i računaju se kao 3 jedinice mesa!

Merna jedinica za svaku grupu namirnica:

  • Hleb i zamene za hleb = 1 kriška hleba (25 gr)
  • Mleko i zamene za mleko = 1 šolja (250 ml)
  • Meso i zamene za meso = 30 grama
  • Voće = 1 mala jabuka koja sadrži 110 gr (sa korom)
  • Povrće A = nema mere, povrće B =200 gr
  • Mast i zamene za mast = 1 kašičica

Optimalan unos šećernih jedinica tokom dana“Šaka sistem” za merenje namirnica

Ukoliko niste u prilici da izmerite količinu hrane koju ćete konzumirati, ili Vam merenje predstavlja opterećenje, poslužite se svojom šakom!
Evo na koji način se to primenjuje :

Jedna jedinica mleka, hleba, voća i povrća grupe B sadrži istu količinu ugljenih hidrata. Praktično, sledeće količine namirnica mogu da zamenjuju jedna drugu: 1 kriška hleba, 20 grama nekuvanih rezanaca, 1 jabuka, 15 grama pirinča, 90 grama neoljuštene banane, 1 krompir od 80 grama, 250 ml mleka. Dakle, svi oni sadrže istu količinu ugljenih hidrata = 12 grama. Unešeni kao hrana podižu šećer u krvi, uglavnom, do istog nivoa.

Preuzeto sa sajta www.diabeta.net