Da li imam celulit?

Piše: Jelena Pavlović

Skoro svako želi da barem nešto na njegovom telu izgleda drugačije. To je naročito izraženo u pubertetu kada telo prolazi kroz niz promena.

Da li imam celulit?Šta je celulit?

Celulit je uobičajen naziv za nagomilane nakupine masti ispod površine kože, što čini da površina kože izgleda rupičasto, sa grudvicama, oteklinama, neki kažu slična „narandžinoj kori” ili „švapskom siru”. Obično se pojavljuje na butinama, stomaku i zadnjici. U početku predstavlja samo estetski problem, ali u kasnijim godinama može da postane i bolan i tvrd na dodir, i tada se već može smatrati zdravstvenim problemom.

Kako da ga prepoznam?

Ako  proveravate da li imate celulit tako što uhvatite površinu kože na butini između palca i kažiprsta, kao da ćete da štipnete, verovatno će vam se koža naborati, ali to ne znači da je nužno u pitanju celulit. Ako se međutim grudvičasta struktura kože vidi i kad sedite ili ležite, u pitanju je zaista celulit. Ali i ako imate celulit, svakako niste usamljeni - većina devojaka i žena, ali i neki muškarci - imaju celulit. Čak i top modeli, verovali ili ne.

Zašto se pojavljuje?

Nekoliko je faktora koji mogu da utiču na pojavu celulita, kao i na količinu odnosnu njegovu vidljivost -  genetski faktori, pol (hormone estrogen kod žena), sadržaj masnoća u organizmu, starosna dob, elastičnost kože. Pored ovih, bitni faktori su i prekomeran unos kalorija, neadekvatna ishrana, nedovoljna telesna aktivnost.

Bez obzira šta je uzrok celulitu, nema čudotvornog proizvoda ili tretmana koji će ga u potpunosti ukloniti, bez izmene u životnim navikama koje se odnose na ishranu i vežbanje. Liposukcija, mezoterapija, ultrazvučna lipoliza - sve su to nazivi za tretmane koji se sprovode u kozmetičkim salonima i veoma su skupi, ali i daju poboljšanja. Međutim, ukoliko se nakon tretmana vratite starom načinu ishrane i ne vežbate, efekti će biti kratkotrajni.

Šta prvo preduzeti?

Ako ste rešeni da smanjite količinu celulita, najbolji način da to započnete je da smanjite prekomernu količinu masti u telu. Za početak, potrebno je izračunati Body Mass Index (BMI) koji može ukazati da li imate prekomernu telesnu težinu, a zatim možete odrediti sadržaj masti u telu na specijalizovanoj vagi. Ove dve usluge možete dobiti besplatno u apoteci, uz konsultaciju sa farmaceutom. Ne treba se upuštati u rigorozne dijete jer ćete imati samo kontraefekat.

Bitka sa celulitom

Ako vam izgled kože sa celulitom jako smeta, ili smatrate da ga imate previše, treba da znate da se u borbi protiv celulita kombinuje više različitih „oružja”, jer se jedino na taj način postižu trajniji rezultati:

  • Aerobne vežbe - aerobik, vožnja bicikla, vožnja rolera, ples, brzo hodanje, plivanje
  • Vežbe snage - umereno vežbanje u teretani, pilates
  • Ishrana - ishrana bogata voćem i povrćem, uz puno dijetnih vlakana
  • Oslobađanje od štetnih navika - pušenje, alkohol, kafa, slatkiši, pekarski proizvodi, gazirana pića
  • Dovoljan unos tečnosti - preporučuje se 2l vode dnevno
  • Kozmetički tretman kože - kreme i gelovi na bazi kofeina, ginka, bršljana, kestena…
  • Izbegavanje viskoh potpetica i tesne garderobe - svega što usporava cirkulaciju
  • Masaža - preporučuje se ručna masaža - limfna drenaža, ali samo ako je obavljaju stručna lica

Da li imam celulit?Najdelotvornije od svega nabrojanog je svakako vežbanje, koijm se ne samo tope masne naslage nego i celulit postaje manje vidljiv usled preoblikovanja tela  i zatezanja mišića.

Trikovi

Jedan jednostavan trik je upotreba kremova za samotamnjenje kože - dokazano je da se celulit manje primećuje kada je koža tamnija. Ali ne zaboravite, ovo je samo kozmatički efekat, kada boja spadne, celulit je i dalje tu.

U tinejdžerskim godinama dovoljno je da se pridržavate pravilne i uravnotežene ishrane, da vežbate redovno, dovoljno spavate - svi saveti vezani za zdrav život koje smo do sada već podelili sa vama na ovom portalu mogu vam pomoći da budete zdravi, da  izgledate zdravo i da se osećate dobro i zadovoljno po pitanju svog izgleda.  Tu onda celulitu nema mesta.

Izvor: www.teenshealth.com

Pitanja nam možete postavljati preko sajta www.apotekasubotica.rs ili putem telefona 024/552-499