Pravilna upotreba i čuvanje kondoma

Pravilna upotreba i čuvanje kondoma

Piše: Jelena Pavlović

Kondom je najjeftinije i najpristupačnije kontraceptivno sredstvo, a takođe je i jedini vid zaštite i od neželjene trudnoće i od seksualno prenosivih bolesti (SPB). Zato je važno koristiti ga i čuvati na pravi način.

Pravilna upotreba i čuvanje kondoma

Pravilnom upotrebom i čuvanjem može se smanjiti rizik da se kondom ošteti. Toplota, sunce, razna ulja i hemikalije mogu da razmekšaju materijal od kojeg je kondom izrađen i tako ga učine mnogo podložnijim oštećenju. Čuvajte kondome na suvom i hladnom mestu, dalje od izvora toplote i svetlosti, jer tako mogu da se isuše.

Nemojte dopustiti da ulja i losioni dođu u kontakt sa kondomom, tu spadaju i ulja za masažu i bebi ulja, jer mogu da izmene materijal od kojeg je izrađen kondom. Ako koristite lubrikante, koristite one rastvorljive u vodi, na bazi glicerola (mogu se kupiti u apotekama, postoji više vrsta).

Nošenje kondoma u novčaniku ili u džepu, gde može lako da se presavije i izgužva ili da čak sednete na njega, može da istroši kondom i da prouzrokuje njegovo lakše pucanje. Takođe, ne otvarajte spoljni omotač ničim oštrim, kao što su makaze ili zubi.

Proveravajte rok trajanja na kondomu, jer materijal od kojeg se oni izrađuju može da oslabi tokom vremena, i zato nemojte koristiti kondome posle isteka tog roka.

Kondom može da se pocepa tokom upotrebe ako nema adekvatnog prijanjanja ili ako se ne stavi na pravi način (na primer ako se ne ostavi dovoljno prostora na samom vrhu kondoma i ne istisne vazduh iz rezervoara). Takođe, može lako da se pocepa zbog previše trljanja i/ili zbog nedovoljno lubrikacije (vlaženja), ili ako se zakači noktom, prstenom, pirsingom, zubima.

Kako prepoznati da je kondom oštećen?

Većina kondoma ima datum isticanja roka trajanja odštampan na pakovanju, a upotreba kondoma nakon tog roka povećava šansu da on pukne i postane manje efikasna odbrana od SPB i neželjene trudnoće. Ako kondom kada ga izvadite iz omotača izgleda veoma suv, lepi se ili je krut, nemojte ga upotrebiti, i nabavite drugi.

Pravilna upotreba i čuvanje kondomaMogući neželjeni efekti

Kod većine ljudi ne javljaju se neželjeni efekati pri upotrebi kondoma, ali zabeležena je pojava alergija na kondome i/ili iritacija vagine ili penisa na spermicide ili lubrikante kojima su neki kondomi obloženi. Ako ste alergični na lateks, možete koristiti kondome od poliuretana.

Važne napomene

Većina kondoma je izrađena od lateksa. Postoje i oni izrađeni od jagnjeće kože, ali oni imaju manju moć zaštite od SPB, tako da se preporučuje upotreba kondoma od lateksa.

Ono što možda ne znate ili ne obraćate dovoljno pažnje je da kondom ne štiti od infekcije sa inficirane kože intimne regije koja nije pokrivena kondomom, kao što je na primer baza penisa ili skrotum (mošnice).

Ako kondom pukne ili se pocepa, a vi i vaš partner ste zabrinuti zbog neželjene trudnoće, potrebno je obratiti se svom lekaru ili apotekaru u što kraćem vremenskom periodu radi razmatranja upotrebe urgentne kontracepcije. Osim toga, oba partnera trebalo bi da se testiraju na prisustvo polno prenosivih bolesti.

Izvor: www.teenshealth.com

Za više informacija obratite nam se na telefon 024/552-499 ili nam postavite pitanje na sajtu: www.apotekasubotica.rs