Urgentna kontracepcija

Urgentna kontracepcija

Piše: Jelena Pavlović

Urgentna ili hitna kontracepcija je način da se spreči neželjena trudnoća nakon nezaštićenog odnosa ili neuspeha druge vrste kontracepcije. Često se naziva i „pilula za jutro posle”.
Kod nas je dostupan u apotekama jedan lek koji se koristi u ove svrhe, i po sastavu je hormon levonorgestrel. On se može kupiti u apotekama kao lek za koji nije potreban recept lekara, za osobe iznad 16 godina starosti, ali se preporučuje da se svaki put pre upotrebe ovog leka posavetujete sa lekarom ili farmaceutom. Procenjeno je da ovaj lek sprečava 84% očekivanih trudnoća kada se primeni u intervalu od 72 sata (tri dana) nakon nezaštićenog polnog odnosa. Međutim, kako efikasnost leka opada sa vremenom, poželjno ga je uzeti u toku prvih 12 sati od odnosa.

Kako deluje?

Smatra se da ovaj lek deluje na sledeći način:

  • sprečava da jajnici oslobode jajnu ćeliju
  • sprečava spermu da oplodi jajnu ćeliju
  • sprečava oplođenu jajnu ćeliju da se pričvrsti na zid materice

Prema tome, ova tableta sprečava trudnoću pre nego što do nje dođe. Važno je napomenuti da ova tableta nije efikasna ako ste već trudni. Pre nego što uzmete ovaj lek, farmaceut će vas pitati da li vam menstruacija kasni, i ako postoji sumnja da ste već trudni, potrebno je da uradite test na trudnoću.

Oprez

Neka stanja ili bolesti mogu biti ograničavajući faktor za upotrebu ove tablete, o tome će vas pitati farmaceut u apoteci prilikom kupovine. Istovremena upotreba nekih lekova takođe može da spreči pravilno dejstvo ovog leka (neki lekovi protiv epilepsije, tuberkuloze, gljivičnih oboljenja, čak i preparati na bazi kantariona). Važno je da znate da vas ovaj lek neće zaštititi od polno prenosivih bolesti, to može samo kondom.
Ako zatrudnite i posle uzimanja ovog leka, važno je da se obratite svom lekaru. Nema dokaza da ovaj lek može da naškodi bebi, ali se preporučuje provera da se trudnoća ne razvija izvan materice.
Ovaj lek se koristi samo u hitnim situacijama, a ne kao redovna metoda zaštite od trudnoće. Ako se koristi često, može da poremeti vaš menstrualni ciklus. Pošto uzmete tabletu, ako želite da imate polne odnose (a niste na kontraceptivnim tabletama), treba da koristite kondom, jer vas tableta u tom slučaju ne štiti od trudnoće.
Ako povraćate u roku od tri sata nakon što ste uzeli tabletu, treba da uzmete još jednu.

Kada uzmete tabletu, savetuje se da zakažete posetu lekaru posle tri nedelje, da biste potvrdili da je tableta delovala. Ovo je naročito važno ako vam menstruacija kasni više od 5 dana, ako je neuobičajeno oskudna ili neuobičajeno obilna.

Urgentna kontracepcijaNuspojave

Kao i svi drugi lekovi, i ovaj lek može da ima neželjena dejstva, i ona se ne moraju ispoljiti kod svih. Mogu se javiti mučnina, povraćanje, povećana osetljivost grudi, bol u donjem delu stomaka, glavobolja, vrtoglavica, umor. Tegobe se obično javljaju u manjem obimu, i nestaju za dan ili dva. Kod nekih devojaka se može pojaviti poremećaj menstruacije, ona može kasniti ili sa može pojaviti neuobičajeno krvarenje ili krvarenje u tragovima do sledeće menstruacije. Ako vam menstruacija kasni više od 5 dana, ako je neuobičajeno oskudna ili neuobičajeno obilna treba da se obratite lekaru što pre.

Novi lek

U apotekama se odnedavno može kupiti još jedan lek za urgentnu kontracepciju, ali on se može dobiti isključivo uz lekarski recept. Po sastavu je ulipristal i deluje na prirodni hormon progesteron. Može se koristiti do 120 sati nakon nezaštićenog seksualnog odnosa (5 dana) i uzima se isključivo pod nadzorom lekara.

Na kraju, važno je još jednom napomenuti da se ovaj lek koristi samo u hitnim situacijama, a ne kao redovna metoda zaštite od trudnoće. Ako imate bilo kakvu nedoumicu, ili bilo kakvo pitanje u vezi primene urgentne kontracepcije, možete se obratiti svom farmaceutu, lekaru, ili Savetovalištu za mlade.

Izvor: www.alims.gov.rs

Za više informacija obratite nam se na telefon 024/552-499 ili nam postavite pitanje na sajtu: www.apotekasubotica.rs