Alkohol – rizici i posledice

Piše: Jelena Pavlović

Alkohol koji se nalazi u sastavu alkoholnih pića je prirodni proizvod koji nastaje u procesu alkoholnog vrenja šećera poreklom iz žitarica, voća ili povrća. Alkoholno vrenje ili fermentacija je proces u kojem se koriste mikroorganizmi, gljivice ili bakterije, koje menjaju šećer u alkohol.

Pri konzumaciji alkohola iz alkoholnih pića, on dospeva u krvotok i ima uticaj na centralni nervni sistem. Kod mladih ljudi u tinejdžerskim godinama mozak se još uvek razvija, i danas naučnici istražuju kakve efekte može imati konzumacija alkohola iz alkoholnih pića na njihov mozak.

Alkohol – rizici i poslediceKako alkohol utiče na organizam?

Alkohol ima depresivno delovanje na centralni nervni sistem, usporava funkcije mozga i menja percepciju, emocije, motoriku, vid i sluh.

U veoma malim količinama, on nam može pomoći da se osećamo opuštenije i manje anksiozno, ali u većim količinama unetim u kratkom periodu uzrokuje veće promene u mozgu, uključujući i intoksikaciju. U zavisnosti od tipa osobe, intoksikacija može uticati da budete veoma raspoloženi i pričljivi, ili agresivni. Sve ovo prati konfuzija i dezorjentacija, vreme reagovanja se dramatično usporava (zato je opasno voziti i piti), čak se javljaju i promene u karakteru.

Unošenje velikih količina alkohola za veoma kratko vreme može dovesti do alkoholnog trovanja. Prvi simptom je obično povraćanje, jako izražena pospanost, otežano disanje, nervni ispadi, jako nizak nivo šećera u krvi, a rezultat može biti fatalan.

Zašto tinejdžeri konzumiraju alkohol?

Eksperimentisanje sa alkoholom u tinejdžerskim godinama je uobičajeno, neki od razloga za ovo mogu biti radoznalost, želja za opuštanjem i smanjenjem stresa, da bi se uklopili u društvo ili da bi izgledali stariji. Alkohol nam može delovati potpuno bezazleno u ovim godinama, mnogi odrasli u našoj okolini redovno konzumiraju pivo ili vino, a primamljive reklame su svuda oko nas.

Rizici i posledice

Nažalost, alkohol je kod nas veoma dostupan, pa jedino vi sami možete doneti odluku da li ćete ga konzumirati ili ne. Najveća opasnost je mogućnost razvoja zavisnosti, koja u kasnijim godinama dovodi do ozbiljnih oštećenja organa, pre svega jetre, srca i mozga.

Alkohol – rizici i poslediceMeđu prvim organima koji stradaju je jetra. Oštećenje jetre može biti od blagog, preko uvećane i masne jetre, pa sve do ciroze, neizlečive i smrtonosne bolesti. Usled stalnog iritirajućeg dejstva alkohola na sluzokožu želuca i dvanaestopalačnog creva, može nastati čir. Veoma česta posledica je i zapaljenje pankreasa (pankreatitis), koje prate neizdrživi bolovi i visoka smrtnost, a kao posledica može da se razvije šećerna bolest, koja sama po sebi stvara nove tegobe. Akohol deluje i na kardiovaskularni sistem, te većina dugogodišnjih zavisnika od alkohola boluje i od povišenog krvnog pritiska, dok se kod pojedinih javlja i popuštanje i slabljenje srčanog mišića. Najosetljiviji na dejstvo alkohola su nervi. Usled alkoholnog oštećenja nerava, mogu nastati slepilo, impotencija, bolovi i trnjenje u nogama koje se može pogoršati sve do nemogućnosti hoda.

Redovno konzumiranje alkohola u mladim godinama značajno umanjuje sposobnost za učenje i pamćenje, otežava koordinaciju i umanjuje performanse u sportu.

Opasnost od povreda u alkoholisanom stanju se dramatično povećava, saobraćajne nesreće, problemi sa zakonom, utapanja, loše rasuđivanje i nezaštićen seks (neželjene trudnoće i seksualno prenosive bolesti) su samo neke od posledica.

Jedna studija u Americi je pokazala da tinejdžeri koji od 13-te godine redovno konzumiraju 5 pića i više dnevno imaju velike šanse da već u 24-oj godini pate od gojaznosti i povišenog krvnog pritiska.

Ako mislite da imate problema sa alkoholom, najbolje bi bilo obratiti se odrasloj osobi u koju imate poverenja, pre svega roditeljima, ali možete pričati i sa lekarom u Savetovoalištu za mlade ili pedagogom u vašoj školi.

Svako donosi sam za sebe odluku, kad se radi o konzumiranju alkohola. Moguće je uživati na žurci ili koncertu isto, ako ne i više, kad niste pod dejstvom alkohola, jer kada vaš centralni nervni sistem funkcioniše kako treba, imaćete jasna sećanja na sve te lepe doživljaje u svom životu.

Izvor:
www.teenshealth.com