Kako postići i održati idealnu telesnu težinu

Apoteka Subotica

Piše: Jelena Pavlović

Mnogi ljudi, naročito tinejdžeri, su nezadovoljni svojom težinom i svojim izgledom, ali ne znaju kako da se na pravi način nose sa ovim problemom. Možda bi želeli da izgledate kao model ili glumac sa naslovnih strana, ali postizanje takvog cilja nije ni zdravo ni realno za većinu ljudi. Osim toga, ne treba se zavaravati da postoji magična pilula ili dijeta koja će učiniti da izgledate kao neko drugi.

Kako postići i održati idealnu telesnu težinuNajbolji način da saznate da li treba da izgubite kilograme je razgovor sa lekarem, nutricionistom ili dijetetičarem, koji može da vam pomogne da postavite ostvarive ciljeve. Pri tome je važno da znate da je gubitak kilograma i postizanje željene, zdrave težine cilj za čije ostvarivanje je potreban duži vremnski period. Suština je da promenite svoje navike u životnom stilu i načinu ishrane, i da ih se pridržavate ukoliko možete ceo život. Brze dijete i izgladnjivanje mogu doneti rezultate, ali oni su kratkotrajni i po pravilu posle ovakvih iscrpljivanja kilogrami se brzo vraćaju jer se uvek vratimo starim navikama.

Saveti za uspeh

Uključite svoju porodicu

Zamolite svoje roditelje da se uključe u vaš program gubitka telesne težine i unesu promene u način ishrane cele porodice, kako bi i porodica od zdrave ishrane imala dobrobit. Pokazalo se da se na ovaj način postiže bolji efekat na duge staze.

Pazite šta pijete

Neverovatno je koliko dodatnih kalorija unsemo pijući razne zaslađene voćne sokove i gazirana pića tokom dana, a i ne primetimo. Kada ste žedni, najzdraviji način da utolite žeđ je obična voda, ili nezasladjeni prirodno ceđeni sokovi, na taj način ćete uštedeti najmanje 150 kalorija dnevno i nećete organizam opterećivati nepotrebnim šećerom i aditivima iz fabričkih proizvoda. Mleko sa manjim procentom masnoća je takođe dobar izbor.

Male izmene za početak

Najlakše je početi sa malim, postepenim izmenama u svojim navikama. Za početak, smanjite porcije hrane i nemojte piti gazirane sokove nedelju dana. Ako to uspete, već ćete se osećati bolje i moći ćete da se pozabavite uvođenjem zdrave hrane i vežbi u svoj život.

Znati kada stati

Mnogi ljudi jedu kada im je dosadno, kada su usamljeni, ili pod stresom, ili nastavljaju da jedu i kada su već siti. Pokušajte da prepoznate te momente i da usporite kada osetite da ste se zasitili. Ovo će pomoći jer mozak tek 20 minuta nakon unošenja hrane registruje koliko ste hrane uneli u organizam. Pokušajte da ne jedete kada ste uznemireni ili vam je dosadno, ako možete najbolje u tim trenucima preduzmite neke aktivnosti kao što je brza šetnja ili odlazak do studija za vežbanje. Još jedan način koji pomaže je vođenje dnevnika o tome šta i kada jedete, tako ćete najbolje moći da prepoznate momente i emotivna stanja koja su vas “naterala” da pojedete više nego što vam je potrebno.

Jedite češće ali manje

Probajte da steknete veoma korisnu naviku da uvek imate pri ruci (u torbi, rancu) male zalogaje zdrave hrane koja će vam pomoći da se zasitite između obroka, umesto raznih grickalica i hamburgera. To može biti šargarepa, integralno pecivo, sveže ili suvo voće (npr. sušene kajsije), bademi, lešnici. Na ovaj način ćete imati uvek osećaj da ste siti, nećete se izgladnjivati i unosićete manje kalorija.

Kako postići i održati idealnu telesnu težinuPet zdravih obroka

Nije lako, ali probajte da izbacite brzu hranu (hamburgere, pice, palačinke, kroasane) i umesto toga konzumirajte pet obroka dnevno koji se sastoje od voća i povrća. Time nećete samo gubiti na težini, nego ćete povoljno uticati na svoje zdravlje. Ima još sugestija za zdravu ishranu: zamenite beli hleb hlebom od integralnih žitarica, sokove sa vodom, punomasno mleko sa mlekom sa niskim procentom masnoće. Jako je važno da svako jutro pojedete zdrav doručak, koji obavezno sadrži žitarice, nemasno mleko ili jogurt i voće. To je mnogo bolja ideja nego da jureći na autobus pojedete krofnu ili picu, ili ne doručkujete uopšte!

Ne započinjite iscrpljujuće dijete

Naš organizam traži unošenje raznovrsnih namirnica kako bi ostao zdrav, naročito u periodu dok rastete, zato ovakve vrste dijeta gde ćete se odricati čitavih grupa namirnica nisu ni korisne ni zdrave. Izbacivanje mesa i mlečnih proizvoda, kao i svih ugljenih hidrata nije preporučljivo. Takođe, mnoge tablete za mršavljenje mogu biti opasne po zdravlje adolescenata, zato ih ne koristite na svoju ruku i uvek potražite savet u apoteci, gde će vam edukovani farmaceut pomoći oko dijetetskih sredstava, i dati savete o zdravoj ishrani.

Ne odričite se određene hrane

Sve ovo što smo do sada nabrojali nipošto ne znači da se morate za ceo život odreći neke hrane koju najviše volite, kao što je sladoled, čips ili kikiriki buter. Ukoliko zabranite sebi ovakva sitna zadovoljstva ponekad, učinićete da ih želite još više, zato se s vremena na vreme slobodno počastite. Takođe, nemojte potpuno izbaciti iz ishrane namirnice koje sadrže masti, njih morate unositi u potrebnim, umerenim količinama jer su i one neophodne za pravilno funkcionisanje organizma.

Pokrenite se

Ponekad nije neophodno biti na dijeti ako želite da promenite svoj izgled, dovoljno je baviti se fizičkim aktivnostima da bi preoblikovali neki deo tela, ili poboljšali svoju kondiciju i opšte fizičko stanje. To ne mora biti neki timski sport ili aerobik, probajte razne aktivnosti dok ne pronađete ono što vam zaista odgovara, to može biti i planinarenje, biciklizam, ples, pilates, joga, vožnja rolera. Vaš cilj bi trebao da bude 60 minuta dnevno aktivnosti ili vežbi, pa možete biti i kreativni - pešačite do škole, džogirajte pre jutarnjeg tuširanja, pomažite roditeljima u bašti, radite sve što vas pokreće, možda će čak biti i zabavno! Imajte na umu da je početak najteži, ali da se morate naterati da od nečeg počnete, pa bila to i samo šetnja nekoliko blokova do kuće posle škole. Vremenom ćete napredovati i rezultati će biti vidljivi, što će vas učiniti zadovoljnijim samim sobom, svojim izgledom i svojom težinom.

Izgradite mišiće

Ako se odlučite za intenzivnije treninge, brže ćete postići efekte, jer mišići sagorevaju mnogo više kalorija nego masno tkivo. Na taj način ćete istovremeno gubiti na težini, ali i oblikovati mišiće. Za to vam nije neophodna teretana, dovoljan je čak i pilates ili aerobne vežbe sa malim tegovima ili gumenim trakama. Izbalansiran trening podrazumeva aerobne vežbe, vežbe snage i vežbe istezanja.

Neke smernice i savete o zdravoj ishrani i dijeti vam može dati i farmaceut u apoteci, gde takođe imate mogućnost za savetovalište i razgovor, a ukoliko nemate svog lekara postoji dispanzer i savetovalište, gde rade specijalisti, koji vam mogu odgovoriti na sva pitanja.

Izvor:
www.teenshealth.com