Seksualno prenosive bolesti - trihomonijaza

Piše: Jelena Pavlović

Trihomonijaza je jedna od najčešćih seksualno prenosivih bolesti (SPB). Uzrokuje je parazit Trichomonas vaginalis i može se preneti sa jedne osobe na drugu seksualnim kontaktom. Za razliku od većine ostalih SPB, ovaj parazit može da preživi oko jedan sat na peškirima, odeći, vešu, kupaćem kostimu, pa se bolest može preneti i bez seksualnog kontakta, čak i ako neko upotrebljen peškir stavi na vaš kupaći kostim ili veš, ili ako koristite tuđ peškir. Dobra vest je da se ova bolest može uspešno lečiti.

Seksualno prenosive bolesti - trihomonijazaTrihomonijaza sama po sebi nije opasna bolest, ali može da bude neprijatna. Kod trudnica može da izazove prevremeni porođaj ili rađanje deteta sa malom težinom.

Kako devojka može prepoznati trihomonijazu?

Kod devojaka se javlja pojačan vaginalni sekret koji može biti sivkast ili žućkasto-zelen, penast, i neprijatnog mirisa na ribu ili izgorelu gumu. Sve ovo može biti praćeno i svrabom i bolovima prilikom uriniranja, kao i bolovima u donjem abdomenu i bolovima prilikom odnosa. Simptomi se pojavljuju 5 do 28 dana posle nezaštićenog odnosa ili izloženosti ovom parazitu..

Kako momak može prepoznati trihomonijazu?

U većini slučajeva, kod muškaraca se ne pojavljuju nikakvi simptomi, osim ponekad kratkotrajna iritacija unutar penisa ili blago peckanje u toku uriniranja. Ovo može biti opasno, jer muškarac može biti nosioc ovog parazita, a da to ni ne zna, i prenositi ga svojim partnerkama u nezaštićenom seksualnom odnosu.

Kako se leči?

Ako sumnjate da imate trihomonijazu, neophodna je poseta ginekologu, koji će uzeti nalaz vaginalnog sekreta ili sekreta iz penisa. Terapija podrazumeva lečenje oba partnera istovremeno antibioticima, a devojka treba da koristi i dopunsku lokalnu vaginalnu terapiju (vaginalete). Tokom trajanja terapije izbegavati odnose jer vaginalete umanjuju efikasnost prezervativa.

Trihomonijazu je bolje sprečiti nego lečiti, kao i sve ostale SPB, ali jedini način da se potpuno zaštitite je ne stupanje u bilo koji oblik seksualnih odnosa (apstinencija). Ako ste već stupili u seksualne odnose, obavezno svaki put koristite kondom, jer je to jedini vid kontracepcije koji pruža i zaštitu od SPB.

U apotekama možete pronaći preparate koji služe za jačanje otpornosti vaginalne sluzokože, pa se na taj način jača zdrava vaginalna flora koja može da vrši svoju ulogu u odbrani od infekcija, kako bakterijskih, tako i gljivičnih i virusnih. To su preparati na bazi aloja vere, kantariona, nevena, žalfije i hajdučke trave, a ima ih u obliku vaginaleta i vaginalnih gelova, i mogu se kupiti bez lekarskog recepta.

Farmaceuti u apoteci vam mogu dati i korisne smernice i savete, a takođe imate i mogućnost za poverljiv razgovor, a ukoliko nemate svog lekara postoji dispanzer i savetovalište, gde rade specijalisti, koji vam mogu odgovoriti na sva pitanja.

Izvor:
www.teenshealth.com