Seksualno prenosive bolesti -Hlamidija

Piše: Jelena Pavlović

Hlamidija (Chlamidia Trachomatis) je mikroorganizam na prelazu između bakterija i virusa, i spada u jednu od najrasprostranjenijih seksualno prenosivih bolesti. Njena osnovna opasnost nalazi se u činjenici da izaziva zapaljenske procese bez ikakvih simptoma (u najvećem broju slučajeva).

Osim što se prenosi seksualnim odnosom, prenosi se i oralno-genitalnim kontaktom, a kontakt telesnih tečnosti osobe zaražene hlamidijom sa okom druge osobe može izazvati čak i infekciju oka. Takođe se može preneti sa majke na dete tokom porođaja i izazvati kod deteta pneumoniju ili konjuktivits.

Seksualno prenosive bolesti -HlamidijaKako devojka može prepoznati hlamidiju?

Čak i ako nemate simptome, poželjno je posetiti ginekologa barem jednom godišnje, ako ste seksualno aktivni, jer hlamidija često prolazi nezapaženo. Lekar će jednostavnim testom na hlamidiju brzo utvrditi da li je imate. Ponekad se javljaju simptomi, kao što su pojačan vaginalni sekret ili bol tokom uriniranja, bolovi u donjem delu stomaka, bolovi tokom seksualnog odnosa, krvarenje između dve menstruacije. Nekada je praćena i blago povišenom temperaturom, bolovima u zglobovima ili glavoboljom.

Kako mladić može prepoznati hlamidiju?

Isto što se odnosi na devojke, odnosi se i na mladiće - ako ste seksualno aktivni, posetite urologa barem jednom godišnje. Ponekad se mogu javiti simptomi kao što su iscedak iz uretre, osećaj pečenja ili svraba, otečeni testisi, učestalo mokrenje, ali najčešće nama simptoma, i zato je važno biti oprezan, koristiti kondom i posetiti urologa ako sumnjate na hlamidiju.

Šta ako se ne leči?

Simptomi se mogu pojaviti već posle nedelju dana do tri nedelje, ali najčešće ih nema. Ako se ne leči, hlamidija kod devojaka može da izazove infekciju uretre (mokraćnog kanala) i upalu grlića materice. U nekim slučajevima može da izazove pelvičnu inflamatornu bolest - infekciju materice, jajnika i jajovoda, koja može biti uzrok steriliteta ili poremetiti normalan tok trudnoće (vanmaterična trudnoća), kao i uticati na buduće reproduktivno zdravlje i začeće. Kod mladića najčešće izaziva bolne upale koje se dugo leče, najčešće upalu uretre.

Kako se leči?

Ako sumnjate da imate hlamidiju ili ste bili sa partnerom za kojeg sumnjate da ima ovu bolest a imali ste nezaštićen seksualni odnos, posetite svog ginekologa/urologa, a najlakše vam je da prvo odete u savetovalište dispanzera. Hlamidija se utvrđuje brisom grlića materice na hlamidiju (kod žena) ili uzimanjem brisa iz uretre (kod muškaraca), a osetljiva je na tri grupe antibiotika, lečenje uglavnom traje oko 10 dana, a tretman se ponavlja sve dok rezultat testa ne bude negativan. Brisevi se ponavljaju 2 do 3 nedelje nakon završene terapije, jer su tada najpouzdaniji.

Mora se testirati i partner, odnosno partner kojeg ste imali u poslednja 2 meseca, i ako je pozitivan lečiti istom terapijom. Potrebno je suzdržavati se od seksualnih odnosa dok traje terapija i koristiti kondom dok rezultati za oba partnera ne budu negativni.

Kako se zaštititi?

Ako ste stupili u seksualne odnose, jedini pouzdani način zaštite je redovna upotreba kondoma.

Hlamidija je jedna od najrasprostranjenijih seksualno prenosivih bolesti, a opasna je baš zbog toga što dugo može proći neopaženo, kada je šteta po zdravlje već učinjena. Zato je važno da jako pazite sa kim stupate u seksualne odnose i uvek imate pri ruci kondom, i da kod najmanje sumnje na hlamidiju odmah posetite lekara, jer svako prolongiranje povlači za sobom sve teže posledice. Neke smernice i savete vam može dati i farmaceut u apoteci, gde takođe imate mogućnost za poverljiv razgovor, a ukoliko nemate svog lekara postoji dispanzer i savetovalište, gde rade specijalisti, koji vam mogu odgovoriti na sva pitanja.

Izvor:
www.teenshealth.com