Kako pravilno negovati kožu

Kako pravilno negovati kožu

Piše: Jelena Pavlović

U godinama kada je pojačana aktivnost hormona često se javljaju problemi sa kožom, pojava bubuljica, akni i mitesera, kao i pojačano mašćenje kože. Većina ovih problema nastaje usled pojačane aktivnosti lojnih žlezda u koži, pa pore bivaju začepljene lojem (sebumom), a najviše lojnih žlezda se nalazi u tzv. T-zoni - u predelu čela, nosa i brade. Na sreću, postoje načini da se ovi problemi preveniraju i leče - ovde je nekoliko korisnih saveta.

  • Umivajte lice dva puta dnevno toplom vodom i blagim sapunom ili gelom, najbolje onima za problematičnu kožu. Nemojte trljati nego nežno umasirajte, da ne biste iritirali kožu. Nakon čišćenja, nanesite losion koji ima antiseptičko i antibakterijsko dejstvo (postoji više vrsta, može se naći u apotekama).
  • Obavezno skidajte šminku pre odlaska na spavanje, uz upotrebu gelova za pranje lica i dermatoloških sapuna, a kada kupujete šminku birajte brendove na kojima piše ne-komedogeno i ne-aknogeno.
  • Bacite staru šminku, naročito onu koja je promenila izgled ili miris.
  • Nemojte sami istiskivati bubuljice i mitesere, tako možete vrlo lako sadržaj utisnuti dublje u kožu, što može izazvati infekciju praćenu otokom i crvenilom, i kasnije ostaviti ožiljke. Dermatolog to može učiniti umesto vas, stručno i uz mnogo manje rizika.
  • Nemojte dodirivati lice rukama, i izbegavajte prislanjanje telefona na lice, telefon je pravi izvor bakterija. Perite ruke svaki put pre stavljanja kreme ili šminke na lice.
  • Neka vam kosa bude uvek čista, i izbegavajte da vam pada na lice, jer i na taj način možete doći u kontakt sa prljavštinom i masnoćom koja može da vam zapuši pore.
  • Ako vam se akne pojavljuju i na koži tela, nemojte nositi usku odeću jer ona ne dozvoljava koži da diše i može izazvati iritaciju. Šal i kapa takođe mogu da budu kolektori prljavštine i masnoće.
  • Uvek vodite računa da zaštitite kožu kod izlaganja suncu. Taman ten deluje kao da maskira nepravilnosti kože, ali ustvari dolazi do dodatnog stvaranja sebuma, koji može da pogorša već postojeće stanje

Za negu lica koristite lagane kremove i gelove i losione koji sadrže aloju, pantenol, kamilicu i druge sastojke koji deluju umirujuće, a za problematičnu kožu kreme sa salicilnom kiselinom i triklozanom, koji imaju antiseptičko dejstvo. Za acne vulgaris koriste se preparati sa klindamicinom. Veliki izbor ovih preparata možete pronaći u apotekama, a farmaceuti će vam uvek dati koristan savet.

Izvor:
www.teenshealth.com