Sa detetom u apoteci

Piše: Jelena Pavlović

Kako vam farmaceut može pomoći?

Kada je dete bolesno, najčešće imate mnogo pitanja za lekara, koja često u strahu od ishoda, brige za dete, u žurbi, ili gužve u čekaonici, ne postavite. Ali, koliko često imate pitanja za farmaceuta, kada posle pregleda dođete u apoteku po lekove sa detetom? Farmaceuti su danas obučeni da obezbede mnogo korisnih informacija o lekovima koji su propisani, kao i da odgovore na mnoga vaša pitanja. Kako bi vas ohrabrili da uspostavite takvu vrstu kontakta, u mnogim apotekama Apoteke Subotica postoji kutak za savetovanje, gde možete obaviti privatni razgovor sa farmaceutom.

Zašto je korisno pričati sa farmaceutom u apoteci? Farmaceut ne može da dijagnostifikuje bolest, ali može da odgovori na mnoga pitanja vezana za lekove koji su prepisani na receptu, kao i one koji se mogu kupiti bez recepta, da objasni pojavu mogućih neželjenih dejstava tih lekova (i)li upozori na stanja i bolesti kod kojih su određeni lekovi konradindikovani (ne treba ih primenjivati).

Koja pitanja bi trebalo da postavite farmaceutu? Tipično i najvažnije pitanje je o eventualnim alergijskim reakcijama. Pre svega, treba obavestiti farmaceuta o vrsti alergije koju dete ima (ukoliko ima) i o lekovima koje ono trenutno koristi. To će omogućiti farmaceutu da vas zaštiti od mogućih potencijalno opasnih interakcija sa lekovima, kao i od alergijskih reakcija koje mogu biti uzrokovane prepisanim lekovima.

Ostala pitanja na koja možete dobiti odgovor u apoteci:

  • Da li lek zahteva posebne uslove čuvanja?
  • Koliko puta dnevno davati lek detetu, uz obrok ili između obroka?
  • Da li dete treba da izbegava određenu vrstu hrane dok uzima lek?
  • Da li postoje neželjeni efekti na čiju pojavu treba obratiti posebnu pažnju, i šta raditi ukoliko se oni pojave?
  • Da li je dozvoljeno izlganje deteta suncu dok uzima lek?
  • Šta raditi ukoliko dete preskoči dozu leka?
  • Da li određene lekove treba preseći na pola ili usitniti sa malo tečnosti, kako bi ih dete lakše progutalo?
  • Da li je dozvoljena upotreba leka ukoliko dete uzima neki od OTC preparata (za koje nije potreban recept) ili lekove biljnog porekla?

Sa detetom u apoteciUobičajeni problemi kod davanja lekova detetu

Treba obratiti pažnju na to da neki lekovi samo leče simpote, i u tom slučaju dete ne treba da popije celu utiju/bočicu. U slučau antibiotika cela doza se mora popiti do kraja, kako bi bila efikasna.

Ukoliko vam ostane lek neiskorišten do kraja, prilikom sledeće upotrebe treba obratiti pažnju na rok trajanja, a kod tečnih preparata na promene u izgledu i boji. Rastvoreni antibiotski sirupi ne bi smeli da se čuvaju duže od 15 dana u frižideru, nakon toga nisu za upotrebu, a većina ostalih sirupa nakon otvaranja gubi svoje dejstvo delimično posle par meseci, bez obzira na rok trajanja na kutiji.

Važni saveti koje vam može dati farmaceut

  • Nemojte držati lekove na polici u kupatilu, jer to je prostorija puna toplote i vlage, što može uticati na aktivnost lekova. Najbolje ih je čuvati na jednoj od viših polica u kuhinji, ili sličnom mestu, zaštićene od toplote i vlage, na sobnoj temperaturi.
  • Lekove držati što dalje od deteta.
  • Uvek čuvajte lekove u originalnom pakovanju.
  • Oslobodite se lekova sa isteklim rokom.
  • Ukoliko je lek neprijatnog ukusa za dete, farmaceut vas može savetovati sa čim da ga pomešate da bi popravil ukus, ali nije poželjno pomešati ga sa sadržajem hrane u bočici jer ukoliko dete ne dovrši obrok, neće popiti celu dozu leka.
  • Uvek je bolje odmeriti tačnu dozu leka u tečnom obliku u mililitrima pomoću dozera ili šprica, nego kuhinjskom kašikom.

Važno je uspostaviti odnos poverenja sa farmaceutom jer on tada prati istorijat lekova koji su prepisani vašem detetu, i postaje veoma koristan i pouzdan izvor informacija, na koji uvek možete da se oslonite, sa puno poverenja i bez ustručavanja.

Izvor:
www.kidshealth.com