MyCSSMenu Save Document

Najčešća pitanja

Pitanje:
Vec godinama imam vaginalno bakterije i gljivice.Antibiotici nista ne pomazu.Prosla sam sve zive ginekologe.Probala sam i sve prirodne stvari cak i origano ulje i nista ne pomaze.Sta mi vi dalje savetujete da radim da resim te probleme.
Odgovor:

Poštovana Kristina,

Niste naveli u kom stepenu vam prisutnost bakterija i gljivica u vaginalnoj flori smeta. Nekada se dešava da žene imaju grupu sekreta III stalno, koja se manifestuje u obilnijem sekretu, ali da lekar konstatuje da je to neka vrsta normalnog stanja za njih. Treba samo paziti da se bakterije i gljivice ne namnože previše, jer onda dolazi do infekcije. To se često dešava posle upotrebe nekih lekova, naročito antibiotika, posle odnosa, zbog skoka hormona u toku mesečnog ciklusa i slično.

Ako ste već svašta koristili, meni preostaje samo da predlozim preparate za vaginalnu primenu, spoljašnju i unutrašnju, koji sadrže korisne bakterije, a postoje i tablete koje se piju koje takođe sadrže korisne bakterije (Lactogyn). Ove preparate možete kupiti bez recepta i koristiti ih  često, obavezno posle menstruacije, posle odnosa, posle antibiotika itd. Tu spadaju Gynophylus vaginalne kapsule, MultiGyn preparati, Gynofit i slicni.

Savetujem i da se prekontroliše krvna slika, jer nekada česta pojava gljivica može biti posledica dijabetesa. Takođe, treba prekontrolisati i hormonski status, ako to već niste radili.

I na kraju, važno je obratiti pažnju na ishranu, da u ishrani imate više obroka u toku dana sa voćem i povrćem, da izbacite prženu i pohovoanu hranu, slatkiše naročito grickalice, kekse i slično, industrijski prerađeno meso. Treba kontrolisati unos šećera.

Dovoljno sna, redovno vežbanje i manje stresa su takođe preporuke.

S poštovanjem,

spec. farm. Jelena Pavlović

Hvala na poverenju
Apoteka Subotica
Pitanje:
MOlim Vas da mi odgovorite kakve su kontraindikacije kod uzimanja preparata ove školjke i da li njegovo uzimanje utiče na krvni pritisak hvala
Odgovor:

Poštovana Milena,

Postoje ograničene kliničke studije koje dokazuju da je zelenousna novozelandska školjka efikasna u lečenju inflamatornih bolesti, kao što su artritis i astma.

Kontraindikovana je kod preosetljivosti na morske školjke (alergija) kao i kod smanjene funkcije jetre. U trudnoći i dojenju takođe je ne treba koristiti.

Neželjena dejstva su nelagoda u stomaku i prolazno pogoršanje bola kod artritisa. Prijavljeni su i slučajevi poremećaja funkcije jetre.

Nisam pronašla nigde da upotreba ove školjke ima uticaja na krvni pritisak.

Podaci su preuzeti sa sajta www.drgs.com.

S poštovanjem,

spec. farm. Jelena Pavlović

 

Hvala na poverenju
Apoteka Subotica
Pitanje:
jel mozete detaljniju upotrebu za humana elektrolite i orosal da mi objasnite ...interesujeme upotreba i za odrasle i za decu...i da li moze borna kiselina za oci da se koristi ako joj prodje sterilnost nakon otvaranja
Odgovor:

Poštovana Nina,

evo odgovora.

 

Humana elektroliti

 

Humana Elektrolit ne sme pripremati u većoj koncentraciji od navedene: sadržaj jedne kesice (6,25 g praška) rastvoriti u 250ml sveže prokuvane pijaće ili zagrejane Humana bebi vode ili u 250ml čaja (od kamilice ili komorača) i tako pripremljen rastvor konzumirati topao ili hladan.

Količina i dužina terapije trebaju biti u skladu sa medicinskim preporukama. Humana preporučuje sledeću proceduru rehidratacije u prvih 6-12 časova:

•    1–3 mesec: 50–100 ml/kg telesne mase; oko 200–600 ml podeljeno u 3–8 flašica
•    4–5 mesec: 50–100 ml/kg telesne mase; oko 300–700 ml podeljeno u  3–8 flašica
•    6–12 mesec: 50–100 ml/kg telesne mase; oko 375–1200 ml podeljeno u 3–8 flašica
•    Mala i školska deca: 50–150 ml/kg telesne mase oko 2–8 flašica ili čaša od 200 ml
•    odrasli: 20–40 ml/kg telesne mase

Ako je dete ozbiljno bolesno, rastvor Humana Elektrolyta treba davati u malim količinama u kratkim vremenskim intervalima, naročito kod kritičnih stanja kao što je povraćanje. Obezbedite detetu dovoljne količine tečnosti (nezaslađen čaj od komorača, kamilice ili šipka). Molimo vas da detetu ne dajete tečnosti koje sadrže ugljene hidrate.

 

Orosal

 

Rastvor Orosal 65 se koristi kod lakog i srednje teškog stepena dehidracije dece i odraslih sa prolivom i/ili povraćanjem. Daje se u malim porcijama (kašičicom ili na gutljaj iz flašice, odnosno šolje). Povraćanje nije prepreka za primenu Orosala 65 i obično prestaje tokom perioda rehidracije. Prema stepenu dehidracije, odojče i malo dete treba da uzima Orosal 65 u dozi od 50-100 ml/kg t.m. tokom 4-6 sati. U poslednja 2 sata rehidracije daje se voda, a odojčetu i majčino mleko u količini od 50 ml/kg telesne mase. Ukoliko stanje normalne hidracije nije uspostavljeno, postupak se ponavlja na 6 sati
po istom principu. Pošto je korigovano stanje dehidracije, primena Orosala 65 se nastavlja dozom održavanja: 10 ml/kg t.m. za svaku prolivastu stolicu. Paralelno sa fazom održavanja stanja hidracije, počinje i normalna ishrana deteta. Odojčetu mlađem od 3 meseca faza održavanja stanja nakon rehidracije se ne sprovodi Orosalom 65, nego vodom, čajem i majčinim mlekom, odnosno odgovarajućom mlečnom formulom. Rehidracija i održavanje stanja normalne hidratisanosti veće dece i odraslih bazira se na
sličnom principu i srazmerno većem unosu Orosala 65, od 1-3 l/24 časa, pa i više. Teški oblici dehidracije zahtevaju intravensku nadoknadu tečnosti.

Orosal 65 se priprema jednostavnim rastvaranjem sadržaja 1 kesice praška u 500 ml prokuvane i na sobnoj temperaturi ohlađene vode. Pripremljen rastvor upotrebljiv je 24 časa.

Sterilne kapi za oči

Ne treba ih koristiti nakon isteka roka u kojem su sterilne.

 

S poštovanjem,

spec. farm. Jelena Blažin

Hvala na poverenju
Apoteka Subotica
Pitanje:
Imam 40 god. i utvrdjeno mi je da imam ITP,trombociti su mi pali na 3 i doktor mi je propisao prodinosol 60 mg ssvaki dan,da bi nakon tri dana provjerio krv i bili su 77.Nakon 7 dana opet izvadim krv i opet su mi pali na 4.Poslije toga primam dva dana kroz infuziju imunoglobulin 140 mg podijeljeno u dvije doze i juce sam vadio krv i trombociti su mi 45.Ostali nalazi su svi u granicama normale i uzorak kostane srzi mi je u redu.Molim vas recite mi posto sam ja sportista da li smijem da upraznjavam trcanje i da li se mogu podici trombociti hranom.Sta mi Vi preporucujete?Hvala unaprijed
Odgovor:

Poštovani Ilija,

pronašla sam neke s,ernice u vezi ishrane kod idiopatske trombocitopenijske purpure, koje se moraju postepeno sprovoditi i uz konsultaciju sa lekarem.

Hrana treba da bude sveža, izbegavajte konzerviranu i zamrznutu hranu.

Žitarice celog zrna i smeđi pirinač se preporučuju.

Organska hrana se preporučuje.

Smanjiti unos šećera, voćnog šećera, meda.

Smanjiti unos mlečnih proizvoda.

Unositi zdrave masti, izbegavati trans masti.

Od mesa se preporučuje bela posna riba.

Izbegavati alkoholna pića, beli luk, crni luk, paradajz, borovnice.

Dobro žvaćite hranu.

Voda za piće treba da je filtrirana ili flaširana, na sobnoj temperaturi ili još toplija.

Što se vežbanja tiče, ono se preporučuje, ali za svaki pjačani program vežbanja treba se konsultovati sa lekarem.

Ako znate engleski, poslala sam Vam koristan sajt gde možete naći odgovore na mnoga pitanja vezana za ITP.

http://www.pdsa.org/about-itp/living-with-itp.html

S poštovanjem,

spec. farm. Jelena Blažin

 

 

Hvala na poverenju
Apoteka Subotica
Pitanje:
Postovani, Da li mi mozete preporuciti neki lek ili sredstvo koje popravlja raspolozenje? Stalno sam nervozna i anksiozna cak i kada nema razloga za to i osecam da mi je potreban neki dodatak da izbalansira hormone ili sta vec. Od onih biljnih mi nista nije pomoglo, samo me uspava a meni zapravo treba nesto da me podigne a da to nije čokolada :)
Odgovor:

Poštovana Slađana,

porebno je za početak otkriti uzrok Vašeg lošeg raspoloženja, nervoze i anksioznosti, ianče Vam nikakav lek ne može pomoći. U nekim slučajevima to možemo i sami, radom na sebi, ali nekada je potrebna stručna pomoć. Čak i kod slučajeva koji nisu posledica nekog oboljenja ako takvo stanje potraje nekoliko meseci može se razviti u depresiju, a tada je već potrebno lečenje od strane profesionalca tj. lekara.

S obzirom da niste naveli puno podataka o sebi, starost, da li bolujete od nekih bolesti, da li ste proživeli neku traumu ili stres u poslednje vreme, da li uzimate neke lekove, kakve imate navike, sa odgovorom se moram ograditi jer je pitanje nepotpuno.

Ako Vas loše raspoloženje i anksioznost ne ometa u svakodnevnom funkcionisanju, ako ste sposobni da redovno održavate higijenu, normalno jedete, spavate, nemate suicidalnih misli, idete na posao onda verovatno niste u depresiji ili stanju koje zahteva hitnu medicinsku pomoć, ali ako bilo šta od ovog što sam navela prepoznate, molim Vas da se javite lekaru.

U najvećem broju slučajeva takvo raspoloženje se može popraviti zdravim stilom života, uz pravilnu ishranu, redovno vežbanje, dovoljnim brojem sati spavanja, izbegavanjem stresa, uzimanjem npr. magnezijuma i B vitamina, ali i druženjem sa pozitivnim ljudima i svakodnevnim uživanjem u malim stvarima koje Vam pričinjavaju zadovoljstvo. Boravak na vazduhu, šetnje, joga, relaksacione masaže su takođe preporučljivi. Treba pronaći aktivnosti koje Vam pričinjavaju zadovoljstvo i baviti se njima što češće. Razgovor sa psihologom, ako ste u mogućnosti, može mnogo da pomogne.

S obzirom da kažete da Vam ništa od biljnih preparata ne pomaže, možete probati sa suplementom koji se u apotekama može kupiti bez recepta, a zove se Tensilen. On sadrži s-adenozil-metionin i koristi se za lečenje blage depresije, ali za njegovo dejstvo potrebno je da prođe nekoliko nedelja, a ukoliko neko ima istoriju bipolarnog poremečaja ili se radi o trudnici ili dojilji, na treba ga uzimati. Takođe i ako se uzimaju lekovi protiv depresije.

Drugi suplement koji možda niste probali je kantarion, u obliku kapi ili tableta. On takođe pomaže kod blagih oblika depresije i anksioznosti, ali i za početak njegovog dejstva potrebno je da prođe nekoliko nedelja. On stupa u interakciju sa dosta lekov, pa treba navesti to u apoteci prilikom kupovine.

S poštovanjem,

spec. farm. Jelena Blažin

Hvala na poverenju
Apoteka Subotica
Pitanje:
Postovani, mojoj mami j kontstaovana anemija na osnovu lose krvne slike(bez uradjene analize gvozdja), pije tothema kapsule, oseca se bolje, pije ih neke dve nedelje..pa ce preci na heferol nakon te dve nedelje..imate li bilo kakv savet kad je anmeija u pitanju, od ishrane, preko lekova, do stavri na prirodnoj bazi..koliko dugo bi se uopste trebale piti te totheme, heferoli, itd..hemoglobin joj je samo 54, a ostela vrednosti su ipsod granica za duplo..transfuziju nije primala, samo su joj dali tothemu da pije..ima 50 godina, nema ni miome, ciste nista ali ima preobilna krvarenja, pa joj je ginekolog prepisao neke methylergo nesto kapi i ja sam danas bez recepta kupila methylergometrin, a sada vidim da postoji i methylergobrevin, DA LI JE TO ISTO, isti lek? I da li se oba uopste mogu naci u Srbiji? Ne mogu da procitam sta tacno pise na receptu, koje su kapi u pitanju..receno joj je da pije te kapi prva tri dana ciklusa 3x15kapi narednih 3,4 meseca..da ce to smanjiti krvarenje, a u upuststvu vidim da je potreban oprez kod osoba sa anemijom? Koliko je dobro da ona to uopste pije? Kakve su kontraindikacije, sta moze da se desi? Hvala unapred.
Odgovor:

<!-- @page { margin: 2cm } TD P { margin-bottom: 0cm } P { margin-bottom: 0.21cm } A:link { so-language: zxx } -->

Poštovana Nenada,

 

Vaša majka je pod kontrolom lekara, pa svakako Tot-Hemu I Heferol treba uzimati sve dok lekar smatra da treba da je na terapiji, a to zavisi od vrste anemije. Nekada lečenje traje I do 6 I više meseci, a u najvećem broju slučajeva od 3 do 6 meseci.

Lek Methylergometrin oralne kapi; rastvor; 0.25mg/mL je po sastavu metilergometrin I na tržištu postoji registrovan samo pod tim nazivom. Što se tiče kontraindikacija, navešću Vam deo iz uputstva za pacijenta:

 

Kada uzimate lek Methylergometrin, posebno vodite računa u slučaju:

Obavestite Vašeg lekara pre nego što počnete da uzimate lek Methylergometrin ukoliko:

- imate oboljenje jetre ili bubrega

- imate oboljenje srca (stenoza mitralne valvule, srčana slabost)

- imate koronarnu bolest srca (anginu pektoris) ili faktore rizika za njen nastanak (npr. pušenje, gojaznost,

šećernu bolest, povišen holesterol)

Broj rešenja: 515-01-03796-13-001 od 22.01.2014. za lek Methylergometrin, oralne kapi, rastvor, 10mL, (0.25mg/mL)

3 od 7

- ukoliko ste ranije imali infarkt miokarda (srčani udar)

- ukoliko ste ranije imali cerebrovaskularni insult (šlog) ili tranzitorni ishemijski atak (prolazni prekid

snabdevanja mozga krvlju),

- imate oboljenje krvnih sudova (Reynaud-ova bolest).

Posebna predostrožnost je potrebna ukoliko je pacijentkinja u stanju sepse.

Nije utvrđena efikasnost i bezbednost primene kod dece i adolescenata do 18 godina.

 

Ovaj deo se odnosi na neželjene efekte:

 

Ukoliko se javi neko od sledećih neželjenih dejstava, odmah se obratite Vašem lekaru:

Najčešće neželjeno dejstvo je porast krvnog pritiska, u težim slučajevima udružena sa konvulzijama i/ili

glavoboljom. Hipotenzija (sniženje krvnog pritiska) je takođe bila prijavljena. Bol u stomaku (usled kontrakcije

uterusa), mučnina i povraćanje su se javljali povremeno. Retko su bila zabeležena sledeća neželjena dejstva: akutni

infarkt miokarda (srčani udar), prolazni bol u grudima, vazokonstrikcija (suženje krvnih sudova), vazospazam,

spazam koronarnih arterija, bradikardija (usporen srčani rad), tahikardija (ubrzan srčani rad), otežano disanje, krv u

mokraći, zapaljenje površinskih vena, intoksikacija vodom, halucinacije, grčevi u nogama, nesvestica, zujanje u

ušima, začepljen nos, proliv, preznojavanje, subjektivni osećaj lupanja srca, ospa i neprijatan ukus u ustima. Postoje

retki izolovani izveštaji pojave anafilaktičke reakcije bez dokazane uzročne povezanosti sa primenom

metilergometrina.

 

 

Poremećaji nervnog sistema: moždani udar, osećaj mravinjanja po telu

Srčani poremećaji: Ventrikularna fibrilacija (nepravilan rad srca), ventrikularna tahikardija (ubrzan rad srca), angina

pektoris, atrioventrikularni blok (blok u sprovođenju srčanih impulsa).

 

Što se ishrane kod anemija tiče, navešću vam izuzetno koristan tekst sa sajta www.stetoskop.info:

 

U ishrani treba da dominiraju: iznutrice, pečurke, sušeno voće, žumance, riba - posebno tunjevina, školjke, zatim mahunarke, rotkvice, meso - posebno pileće i ćureće. Anemične osobe trebalo bi da jedu dosta crvenog i belog luka, jezgrastog voća, semenki, zelenog lisnatog povrća.

 

Namirnice koje sadrže bakar (sir, žumance, morski plodovi, jetra, integralne žitarice, povrće zelene boje, kajsije, trešnje i sušene smokve) pomažu u apsorpciji gvožđa. Integralne žitarice su dobar izvor gvožđa, ali ih ne treba jesti istovremeno sa ostalim namirnicama koje su bogate gvožđem. Takođe, spanać je bogat oksalnom kiselinom koja smanjuje apsorpciju gvožđa.

Kuvanjem namirnica u gvozdenim posudama može se povećati količina gvožđa u hrani i do 20%, ali zamenom ovih posuda aluminijumskim, od nerđajućeg čelika i plastičnim, smanjio se unos gvožđa u organizam ovim putem.

Jednolična ishrana, preterana upotreba alkohola i kafe, vegetarijanstvo, nepravilno sprovođenje posta, drastične dijete za mršavljenje, izbegavanje svežeg voća i povrća i sl. povećavaju mogućnost za pojavu anemije.

Upotreba namirnica sa dosta vitamina C podstiče apsorpciju gvožđa, tako da je dobro uz obrok popiti čašu ceđenog narančinog soka ili dopunjavati ishranu vitaminom C (do 2 g dnevno).

 

Korisno je izbegavanje kombinovanja namirnica bogatih gvožđem sa mlekom i mlečnim proizvodima. Najbolje je da svaki obrok sadrži ribu, meso ili živinsko meso, kao i vitamin C. Takođe, treba provoditi što više vremena na svežem vazduhu i pešačiti barem jedan sat dnevno.

Raznovrsna ishrana, redovan unos svežeg voća i povrća (najmanje 400 g), kao i minimalna upotreba alkohola, kafe, kakaa, gaziranih bezalkoholnih napitaka i čaja najbolja je prevencija anemija.

Ukoliko unos gvožđa putem hrane nije dovoljan, kao i kada su potrebe povećane, mogu se po savetu lekara, uzeti suplementi i to najbolje između obroka na prazan stomak raspoređenih na 2-3 puta dnevno 3 meseca u ukupnim dozama do 100 mg. Kao dodaci, koriste se vitamini B kompleksa (B6, B12, folna kiselina) i vitamin C. Preterani unos gvožđa je toksičan.

 

 

 

 

Sadržaj gvožđa u nekim namirnicama:

 

Namirnica(100 g)

Sadržaj gvožđa (u mg)

Kravlje mleko (1,8 % ml masti)

0.1

Svež kravlji sir (3 % ml masti)

0.3

Goveđe meso

3.5

Iznutrice

2.5-10

Pileće meso

0.8

Ćureće meso

4.0

Sardela

1.8

Ostrige

7.0

Žumance

6.0

Pasulj

7.9

Soja u zrnu

8.4

Integralno brašno

3.5

Hleb

2.5

Voće

10.5-1.0

Lisnato povrće

1.0-4.0

Suvo grožđe

1.6

Suve smokve

4.2

Kakao

15.0

 

 

www.stetoskop.info

 

 

 

S poštovanjem,

 

spec. farm. Jelena Blažin

Hvala na poverenju
Apoteka Subotica
Pitanje:
Pozdrav!interesuje me koje mogu biti posledice naglog prekidanja uzimanja presolola?uzimam ga zbog tahikardije otkucaji su bili 120 ali otkad pijem lek ne javljaju se.pijem po cetvrtinu presolola od 100mg.unapred zahvalna na odgovoru
Odgovor:

Poštovana Lenka,

Lek Presolol spada u grupu lekova koji se nazivaju beta blokatori. Nagli prekid terapije ovim lekovima se ne preporučuje jer može dovesti do pogoršanja simptoma. Prekidanje uzimanja treba da se sprovodi postepenim smanjenjem doze, u trajanju od oko 10 dana, i mora se sprovoditi pod kontrolom lekara.

S poštovanjem,

spec. farm. Jelena Blažin

024 552 499

Hvala na poverenju
Apoteka Subotica
Pitanje:
moj deka pije tanakan damaton i aspirin 100 da li inace sme ili ne...?
Odgovor:

Poštovana Nina,

odgovor na vaše pitanje nije tako jednostavan. Prvo bih pitala da li su ovi lekovi prepisani od strane lekara, ili ih vaš deda uzima samoinicijativno. Pod pretpostavkom da ih je lekar prepisao, ono na šta treba da se obrati pažnja je mogućnost pojave spontanog krvarenja, naročito kod starijih osoba, kada se uzima aspirin u kombinaciji sa preostala dva leka. To znači da treba biti oprezan i pratiti određene simptome koji mogu ukazati na sklonost krvarenju, kao što su neobjašnjiva pojava modrica ili krvarenja, vrtoglavica, krv u stolici, jaka glavobolja, opšta slabost, ispljuvci braon boje.

Ako se primeti tako nešto treba se odmah obratiti lekaru koji će korigovati dozu ovih lekova.

S poštovanjem,

spec. farm. Jelena Blažin

024 552 499

 

 

 


Hvala na poverenju
Apoteka Subotica
Pitanje:
Postovani, Zbog cega osobe a glaukomom ne mogu tj nebi trebali da piju fervex i slicne proizvode. Ja imam glaukom . Unapred zahvalna
Odgovor:

Poštovana Jelena,

Lek Fervex sadrži paracetamol i feniramin. Feniramin spada u grupu lekova koji se zovu antihistaminici i koji pomažu kod različitih alergija, ali on je i ta supstanca koja može pogoršati stanje kod osoba koje imaju glaukom.

Zbog takozvane antiholinergične aktivnosti feniramina kod nekih stanja upotreba ovog leka je rizična jer može izazvati pogoršanje stanja, a to su urinarna retencija ili urinarna opstrukcija, glaukom, nelečena intraokularna hipertenzija, gastrointestinalni opstruktivni poremećaji. Ovo se pre svega odnosi na stariju generaciju antihistaminika, gde osim feniramina spada i dimenhidrinat (poznat pod zasštićenim nazivom Dimigal, Aviomarin, Dramina), dok su ti efekti kod novije generacije antihistaminika manje izraženi.

Zbog svega toga potrebno je prilikom kupovine bilo kojeg leka, pa i onog za koji nije potreban lekarski recept, naglasiti u apoteci da imate glaukom.

S poštovanjem,

spec. farm. jelena Blažin

024/552-499

Hvala na poverenju
Apoteka Subotica
Pitanje:
Postovana ,
vec dug niz godina imam problem sa E-coli . Skoro sam radila pregled urina i urinekulture i reziltat je pozitivan >100.000ml.
Interesuje me na koji nacin se mogu osloboditi ove bakterije i da li ista ima posledice po zdravlje ?
Kupila sam u apoteci caj Prim-rose , koji sam juce pocela da pijem . Interesuje me da li imate povratnu informaciju za ovaj caj ?

Unapred zahvalna ,

Odgovor:

Poštovana Sanja,

Tretman urinarne infekcije zavisi od tipa urinarne inefkcije. Postoji više tipova, navešću Vam nekoliko najčešćih:

Akutni nekomplikovani cistitis

Simptomatska abakteriurija

Komplikovana infekcija urinarnog trakta

Rekurentna infekcija češća od 3 puta godišnje

Pre nego što pokušam da odgovorim na Vaše pitanje, moram da navedem da se lečenje svih ovih tipova sprovodi antibioticima, a njihovu primenu određuje lekar. Važno je da lekar isprati svaki put Vaše rezultate i odredi terapiju prema antibiogramu.

Niste naveli da li ste u menopauzi, trudnica ili bolujete od dijabetesa, to su sve stanja gde je povećan rizik od urinarnih infekcija, pa se moraju s obzirom na to i tretirati.

Postoje neke mere koje možete i sami preduzeti da ne bi dolazilo do recidiva:

jedan od najčešćih uzroka akutnog nekomplikovanog cistitisa je seksualni odnos, važno je isprazniti mokraćnu bešiku odmah posle seksualnog odnosa.

Upotreba spermicida i spremicidom obloženih kondoma je takođe faktor rizika za urinarnu infekciju.

Povećan unos tečnosti i često izmokravanje je jedan od važnih činilaca izlečenja.

Nekada izazivač kao što je hlamidija može biti uzročnik urinarne infekcije, pa je potrebno obaviti i ginekološki pregled, jer uzročnik se možda nalazi u genitalnom traktu, a zbog anatomske blizine dve regije bakterije se lako prenose iz genitalnog/analne u urinarni trakt.

Preporučuje se izbegavanje velikog unosa šećera, kao i fabrički prerađenih namirnica koje ga sadrže.

I na kraju, ono što Vam mogu preporučiti od suplemenata u apotekama su preparati koje možete kupiti u apotekama, kao npr. preparati sa visokim sadržajem ekstrakta brusnice (Cysticlean), kao i čajevi koji čiste urinarne puteve a u obliku su kesica od kojih se priprema instant napitak koji forsira izmokravanje, a postoje i preparati sa imunostimulativnim agensima, u obliku kapsula, koji pomažu organizmu da se izbori sa infekcijom (Uro-Vaxom). Takođe, postoji i preparat koji sadrži d-manozu koja sprečava adherenciju bakterija za zid mokraćne bešike (Urifar).

Što se tiče primrose čaja, u apotekama Apoteke Subotica ga nema pa nemam povratnih informacija o njemu, ali iz mojih saznanja o Evening Primrose seed oil, ono sadrži esencijalne masne kiseline koje naše telo ne proizvodi, ali su neophodne za dobro zdravlje, pa može pomoći kod astme, migrene, različitih upala, metaboličkih poremećaja, artritisa, alkoholizma. Međutim, nema dovoljno relevantnih studija koje bi zaista dokazale njegovu efikasnost.

S poštovanjem,

spec. farm. Jelena Blažin

024/552-499

 

 

\"\"

Hvala na poverenju
Apoteka Subotica
Pitanje:
Mislim da imam suljeve jer kad idem u wc tokom velike nuzde ima krvi a to je pocelo da mi se desava od kada sam poceo da pijem kreatine pa me zanima dali bi lekovi protiv suljeva zaustavili krvaranje?
Odgovor:

Postovani Andrea,

Pretpostavljam da intenzivno trenirate kada uzimate kreatin. Moja pretpostavka je da ste sa pocetkom uzimanja kreatina poceli intenzivnije da vezbate i da povecavate opterecenje, pa su Vam se usled toga pojavili suljevi. Savet bi bio da u odredjenom periodu smanjite opeterecanje, jer se suljevi mogu pojaviti kada dizete velike tezine. Mozda bi najbolje bilo da sve dok imate krvarenje uopste ne dizete tegove, a za to vreme da koristite neku kremu ili supozitorije protiv suljeva koji se mogu kupiti u apoteci, kao i da korigujete ishranu, povecate unos vlaknaste hrane i tecnosti. Ako se situacija sa suljevima ne popravi, potrebno je javiti se lekaru, koji ce Vas uputiti dalje kod specijaliste.

Od krema protiv hemoroida mozete kupiti bez recepta preparate na bazi kantariona i drugih biljaka, mosusa itd. Bitno je da se i higijenski rezim adekvatno odrzava, i da se kreme nanose posle praznjenja creva i ciscenja rektalne regije.

S postovanjem,

spec. farm. Jelena Blazin

024/552-499

Hvala na poverenju
Apoteka Subotica
Pitanje:
Postovani, da li mi mozete preporuciti neku antirid kremu za predeo oko ociju,s obzirom da mi je koza poprilicno dehidrirana od upotrebe solarijuma.Imam 31.god. Hvala unapred na odgovoru!
Odgovor:

Postovana Anja,

Mogu Vam preporuciti antirid kremu koju pravi Laboratorija Apoteke Subotica.

Ovaj preparat sadrži biljna ulja i vitamine A i D inkorporirana u lanolinu. Lanolin je prirodni omekšivač i ovlaživač sa snažnim zaštitnim dejstvom na kožu. Lipidi lanolina formiraju zaštitnu barijeru na koži i tako sprečavaju njeno isušivanje. Povraćena i sačuvana vlaga primetno omekšava epiderm. Maslinovo ulje sadrži vitamin E i nezasićene masne kiseline koje štite kožu od slobodnih radikala i vraćaju joj elastičnost i čvrstinu. Preporučuje se za noćnu negu kože oko očiju. Poboljšava čvrstinu kože, vraća joj elastičnost i sprečava nastanak bora.

Ono na sta bi jos trebalo da obratite paznju je da antirid kremu stavljate dva puta dnevno na podrucje oko ociju, ujutro i uvece (uvece obavezno treba skinuti sminku preparatom za skidanje sminke oko ociju). Dehidriranost koze generalno mozemo preporuciti unosom dovoljne kolicine tecnosti u toku dana, po nekim preporukama ukupan unos vode putem raznih tecnosti u toku dana je 2,7l do 3,7l. Ne treba zanemariti ni unos nekoliko doza svezeg voca i povrca dnevno, dovoljno vitamina C, kao ni zdrav stil zivota, uz dovoljno sna, vezbanja i boravka na svezem vazduhu. Konzumacija cigareta takodje utice na kvalitet koze, u negativnom smislu.

S postovanjem,

spec. farm. Jelena Blazin

024/552-499

Hvala na poverenju
Apoteka Subotica
Pitanje:
Postovana Problem sa neprijatnim zadahom imam vec duze vreme. To je krenulo jos u osnovno skoli (sada imam 27 god), proverila sam zeludac sve je u redu, zube takodje, imam problem sa slivanjem sekreta iz nosa i alergiju na polen i sl. (blagu), i isla sam na ORL, dugo sam koristila Nasonex, daju mi povremeno tablete za alergiju itd.. Radim redovno bris nosa, nemam bakterije ni gljivice, i kad kazem lekaru da imam taj problem on kao da mi ne veruje, s obzirom da u nosu nema nikakvih bakterija. Ja zaista mislim da problem potice od nosa (tako osecam da iz nosa ide taj neprijatni ukus i miris).. Imam i devijaciju, Moje pitanje glasi, da li je moguce da je neprijatan zadah posledica ovih simptoma? I sta da radim povodom toga, sta da koristim, zvake jedem non stop, ranije su ublazavale taj problem, medjutim, danas jako tesko gotovo uopste..? Unapred zahvalna! Izvinjavam se na preopsirnosti, ali ovaj problem mi stvara velike probleme, ne mogu da imam normalan socijalni zivot, pa vas molim za savet!
Odgovor:

Poštovana Ana,

Na osnovu onoga što ste napisali, mogu da pretpostavim dva moguća uzroka. Uzrok može biti hronična upala sinusa, koja je takođe povezana sa alergijskim rinitisom i slivanjem sekreta, koje ste naveli. Niste naveli da li je ORL specijalista utvrdio upalu sinusa kad ste bili na pregledu. Taj problem se leči antibioticima pre svega, po uputu lekara, ali je adekvatna higijena nosne šupljine i sinusa obavezna.

Drugi uzrok koji mogu da pretpostavim je prekomerna upotreba sprejeva i kapi za nos koji sadrže nazalne dekongestive, koji isušuju sluzokožu nosa i mogu izazvati taj neprijatan miris. Njihova upotreba se inače preporučuje samo povremeno, i ne duže od 5 dana upotrebe u kontinuitetu (Olynth, Operil i slično).

U svakom slučaju, ono što bih mogla da Vam preporučim je upotreba sprejeva za nos koji sadrže morsku vodu, a neki imaju i dodatak majorana, aloje vere, cina, pantenola - oni čiste i vlaže i regenrišu sluzokožu nosa. Mogu se pronaći u apotekama (Marisol, Aqua Maris, Nisita). Aqua maris sustav za ispiranje nosa Vam takođe može pomoći u ispiranju nosnih šupljina i sinusa. Takođe, možete za inhalaciju koristiti kapi koje sadrže eukaliptus, ruzmarin i slične kombinacije, takođe se mogu pronaći u apotekama. Mogu preporučiti i Gelositin sprej za nos koji sadrži etarsko ulje narandže i limuna u uljanoj podlozi koja odlčno oblaže i štiti sluzokožu nosa. U nekim slučajevima ako su sinusi u pitanju pomažu  Gelomyrtol kapsule, koje sadrže eukaliptus, limun, slatku narandžu i mirtu.

Boravak u slanoj sobi može biti takođe od pomoći.

Prema tome, moj je savet da proverite da li su ova dva moguća uzroka koja am navela u pitanju, i ako je potrebno preduzmete lečenje, a sve ostalo što sam navela može Vam samo pomoći kod tegoba koje imate.

S poštovanjem,

spec. farm. Jelena Blažin

024/552-499

Hvala na poverenju
Apoteka Subotica
Pitanje:
Postovani, interesuje me da li se sa Eftil sirupom moze koristiti nesto, na biljnoj bazi, za koncentraciju i za smanjenje hiper aktivnosti. Moja unuka(7 god) pije Eftil nesto vise od godinu dana. Nikada nije imala napad ali ga pije radi preventive. Posla je u prvi razred i nema nikakvu koncentraciju. Hiper aktivna je. Da li postoji nesto za njene probleme? Doktor kaze, jednostavno, takvo je dete. Kakvu hranu da joj uvedemo? Srdacan pozdrav. Jovanka, 061 610 80 69
Odgovor:

Poštovana  Jovanka,

Sirup Eftil se u slučaju poremećaja pažnje sa hiperaktivnišću kod dece koristi  radi sprečavanja agresivnih ispada. Pretpostavljam da je kod deteta takva indikacija u pitanju, a ne epilepsija, to nisam uspela da zaključim iz Vašeg pitanja.

Što se tiče uvođenja suplemenata, postoje studije (Journal of Child and Adolescent Psychopharmacology) koje pokazuju poboljšanje simptoma uz upotrebu suplemenata sa cinkom, kao I hrane bogate cinkom (morska hrana, crveno meso, mlečni proizvodi, mahunarke, žitarice punog zrna).

Drugi suplement koji se u nekim studijama pokazao koristan kod ovog poremećaja su omega 3 masne kiseline kojih ima u ribljem ulju, ali I u lososu, tuni, haring, sardinama. Neke studije pokazuju poboljšanje kod hiperaktivnosti I koncentracije.

Upotreba suplemenata sa cinkom I omega 3 masnim kiselinama nema interakcija sa Eftilom, barem ne zabeleženih u relevantnoj literaturi.

S poštovanjem,

Spec. farm. Jelena Blažin

Tel. 024/552-499

Hvala na poverenju
Apoteka Subotica
Pitanje:
dobar dan!zanima me da li lek meloksikam koji se koristi vec godinu dana ispisan od stranog neurologa a da li uz njega moze da se uzima i lek zoloft od 50mg 2 * na dan bromazepam 3* od 1.5 mg i sanval od 10mg posto dr neuropshihijatar nije pitao koji lek se pije samo je ispisao zoloft bromazepam i sanval .Zanima me da li ima neke nezeljne efekte kad se piju zajedno .Hvala
Odgovor:

Poštovani Saša,

Meloksikam u kombinacija sa ovim lekovima može stupiti u umerenu interakciju se Zoloftom, odnosno može doći do povećanog rizika od krvarenja, naročito ako je u pitanju starija osoba ili ako imate oboljenje bubrega ili jetre. Na ovo može ukazivati svako neuobičajeno krvarenje, pojava modrica, krv u stolici ali i povraćanje, glavobolja, vrtoglavica i slabost. Zbog toga je zaista najbolje i najsigurnije proveriti sa lekarem doziranje, ili eventualno smanjiti/korigovati dozu meloksikama, jer se Zoloft uzima svakodnevno. Bilo bi najbolje ako ne mora da se ne uzima svaki dan meloksikam. U svakom slučaju, treba pratiti na sve znake neuobičajenog krvarenja koje sam navela, moguće je da se ništa od toga i ne ispolji, ali treba biti na oprezu.

Inače, kada se Zoloft, Bromazepam i Sanval uzimaju zajedno često se može pojaviti vrtoglavica ili otežana koncentracija, verovatno Vas je lekar na to upozorio.

S poštovanjem,

spec. farm. Jelena Blažin

024/552-499

Hvala na poverenju
Apoteka Subotica
Pitanje:
Postovani, ja sa imala prije 8 dana operaciju skidanje cis-a pomocu LETZ metode. Da bi se mogla operisati morla sam odgoditi menstruaciju, moj ginekolog mi je dao tablete Primolut-nor I prestala sam ih prije 5 dana piti I sada bi trebala nekad I dobiti. Samo sto imam strasne bolove I grceve u donjem dijelu stomaka I jako izrazene vrtoglavice. Zanima me da li to moze biti od tih tablet, kao nuspojave? Mene najvise zabrinjavaju vrtoglavice. Za dva tri dana imam kontrolu kod ginekologa ako ne dobijem menstruaciju ako dobijem onda poslije. Lijep pozdrav, Almina
Odgovor:

Poštovana Almina,

Ako se u toku primene Primolut-Nor-a pojave vrtoglavica ili nesvetica potrebno je prekinuti upotrebu leka i odmah se javiti lekaru. Veoma je moguće da je vrtoglavica koja se kod Vas pojavila posledica upotrebe ovog leka, moj savet je da se što pre javite lekaru, da ne bi došlo do eventualnih kardiovaskularnih komplikacija.

S poštovanjem,

spec. farm. Jelena Blažin

024/552-499

Hvala na poverenju
Apoteka Subotica
Pitanje:
да ли особа са чиром на дванаестопалацном сме да конзумира Бруфен?
Odgovor:

Poštovana  Milice,

Ukoliko imate čir na dvanaestopalačnom crevu ne smete uzimati lek Brufen, niti bilo koji lek iz te grupe lekova (nesteroidni antireumatici), kao ni aspirin. Ovi lekovi mogu da pogoršaju postojeće stanje I da izazovu ili pojačaju već prisutno krvarenje, što u nekim slučajevima može biti opasno po život.

Zbog toga Vam savetujem da lekove ne uzimate na svoju ruku, nego da prilikom kupovine bilo kog leka u apoteci navedete da imate čir.

S poštovanjem,

Spec. farm. Jelena Blažin

Tel. 024/552-499

Hvala na poverenju
Apoteka Subotica
Pitanje:
Postovana, Zanima me kako se uzima Orosal prasak za oralni rastvor,za dete od 5 godina,17kilograma . pozdrav
Odgovor:

Poštovana Marija,

Prvo je potrebno pripremiti rastvor Orosala 65 jednostavnim rastvaranjem sadržaja 1 kesice praška u 500ml prokuvane i na sobnoj temperaturi ohlađene vode. Pripremljen rastvor upotrebljiv je 24 časa. Ovako pripremljen rastvor koristi se kod lakog i srednje teškog stepena dehidratacije dece i odraslih sa prolivom i/ili povraćanjem. Daje se u malim porcijama (kašičicom ili na gutljaj iz flašice odn. šolje).

Prema stepenu dehidratacije, odojče i malo dete treba da uzima rastvor u dozi od 50-100ml/kg telesne mase tokom 4 do 6 sati. Za Vaše dete od 17 kg to bi bilo do 1700ml (maksimalno 3 kesice Orosala 65) u periodu od 4 do 6 sati, odnosno onoliko tečnosti koliko dete može da podnese.U poslednja 2 sata rehidracije daje se voda.

Ukoliko stanje normalne hidracije nije uspostavljeno, postupak se ponavlja na 6 sati po istom principu. Pošto je korigovano stanje dehidracije, nastavlja se sa dozom održavanja - 10ml/kg za svaku prolivastu stolicu (170ml rastvora za Vaše dete).

S poštovanjem,

spec. farm. Jelena Blažin

024/552-499

 

Hvala na poverenju
Apoteka Subotica
Pitanje:
Poštovanje! Pijem lek Metoprolol 47,5 mg svako jutro po 1/4 zbog prolapsa mitralnog zalistka, a sada sam dobila Foster sprej 100/6 mikrograma po potisku da koristim 2x dnevno dok mi ne bude alergo test urađen . Zanima me da li ova dva leka mogu da koristim zajedno, jer sam zaboravila da pitam doktoricu. Unapred hvala za odgovor. Srdačan pozdrav
Odgovor:

Poštovana  Biljana,

Paralelna upotreba ova dva leka nosi sa sobom određeni rizik od interakcije, koja kao I svaka interakcija zavisi od doze lekova I učestalosti primene lekova. Naime, ako koristite beta blokatore kao što je npr. metoprolol može da se desi da efekat formoterola koji ulazi u sastav Foster spreja može biti oslabljen ili će čak u potpunosti izostati. Zbog toga se savetuje da se priča sa lekarem pre nego što se ovi lekovi uvedu zajedno u terapiju, jer je uvođenje Fostera možda potpuno beskorisno.

Moram da naglasim će se ova interakcija naročito ispoljiti ako imate učestale napade astme (iz Vašeg pitanja nisam mogla da zaključim koliko su oni učestali I koliko često se javlja gušenje), tada lekar može smanjiti dozu metoprolola ili ga čak izbaciti iz terapije.  Međutim, s obzirom da doza metoprolola nije velika, moguće je da ona kod Vas neće uticati na dejstvo Fostera.

U svakom slučaju, ako u toku primene Fostera nastavite da doživljavate stezanje u grudima, otežano disanje, škripanje u grudima znači da se zbog metoprolola dejstvo inhalatora ne ispoljava, pa ćete tako prepoznati da se dejstvo inhalatora ne ispoljava. U tom slučaju obavezno se javite lekaru.

S poštovanjem,

Spec. farm. Jelena Blažin

Tel. 024/552-499

Hvala na poverenju
Apoteka Subotica
Pitanje:
Dobar dan. Zovem se Igor moj otac Stevica. Saljem vam ovu poruku u nadi da nam mozete pomoci u vidu ibformacija. U pitanju je moj otac. On ima 53 godine i ima dijabetes 30 godina/ Pre godinu dana operisao je nigu zbog posledica udarca i nakon operacije zbog losih rezultata krvi greskom je poslat na dijalizu i sada ide redovno. Problem je poceo pre oko 3 meseca kada je naglo izgubio apetit i nije redovno davao insulin. Nakon mesec dana apetit mu se postepeno povratio osim sto i dan danas ne moze da jede peceno meso. Nakon povratka apetita poceo je stomak da mu se povecava ( naduvava ) i od onda je sve veci, veliku nuzdu vrsi 6-8 puta dnevno. Doktori na dijalizi su ga poslali na ultrazvuk i nisu nasli nista sve je u redu, takodje je poslat i na radiologiju na proveru pluca za vodu i nasli su samo da mu je srce uvecano, takodje je bio i kod ortopeda koji ga je operisao i sve je u redu. Zadnji rezultrati krvi su pokazali samo da je malokrvan i da ima manjak elektrocita osim toga je sve je u redu. Kad se obratio opet lekarima na dijalizi podsmevali su ga i rekli mu samo da jede manje, a on ponekad ni ne jede tako da hrana nije problem. U ocaju je trazio da ide kod psihijatra jer vise ne znamo kako da resimo problem jer niko nece da izadje u susret. Molio bih vas ako mozete putem bilo kakvih inforacija da pomognete. Ja imam 25 godina i imam ostecenje kicme i nerava tako da nisam u mogucnosti da radim tako da smo finansiski ograniceni pa ne mozemo da priustimo privatnog lekara. BIli bih smo vam jako zahvalni ako bih ste mogli da nam pomognete u bilo kakvom vidu. Mozete me kontaktirati na email adresu igor_pajic @yahoo ili na telefon 069/721-639 Unapred vam zahvaljujemo Igor i Stevica Pajic
Odgovor:

Poštovani  Igore,

Moj savet je da Vaš otac traži uput za gastroenterologa, koliko vidim niste naveli da je već bio na pregledu kod tog specijaliste. Ono što ja, kao farmaceut, mogu da pomognem je da Vam navedem moguće uzroke problema koje ima Vaš otac, ali dijagnozu I terapiju određuje lekar, u slučaju Vašeg oca po mom mišljenju to bi trebao da bude specijalista gastroenterolog.

Uzroci nadutosti stomaka mogu biti način na koji se jede (gutanje vazduha pri jelu), problemi sa želucem (gastritis, čir), problemi sa dvanaetopalačnim crevom (čir), problemi sa pankreasom i žučnom kesom (nedovoljno sokova za varenje), problemi sa tankim crevom (razna zapaljenja koja ometaju varenje), problemi sa debelim crevom (zapaljenja, preterano stvaranje gasova). U osnovi svih ovih uzroka mogu biti: stres, alergije i intolerancija na neku hranu (npr. mleko).

Nadutost može biti praćena bolom, koji je uvek na jednom mestu (npr. želudac, dvanaestopalačno crevo), ili se u toku dana premešta, šeta po trbuhu (gasovi u debelom crevu koji rastežu trbuh).

Nadutost stomaka javlja se i traje u zavisnosti od toga gde je uzrok nadutosti.
- ako je u želucu - onda se javlja do 1 sat posle jela
- ako je u dvanaestopalačnom crevu, žučnoj kesi ili pankreasu - 1-3 sata posle jela
- nakon 3-24 sata - tanko i debelo crevo

Potrebno je prvo isključiti iz ishrane hranu koja smeta većini ljudi: pržena hrana, grickalice, hrana iz pekare (posedno lisnata testa), gazirani sokovi. Najbolje je jesti hranu spremanu u svojoj kuhinji.
Možete uzimati čajeve protiv nadimanja (nana, morač, kim), a od preparata koje možete kupiti bez recepta u apotekama navešću Vam samo neke, kao što su Espumisan capsule I Iberogast kapi. U cilju zaštite sluzokože celog sistema za varenje, a posebno tankog creva, mogu se uzimati prebiotici (inulin) sa probioticima (korisne bakterije Lactobaccilus i Bifidobacerium).

U apoteci se možete konsultovati sa farmaceutom o izboru preparata, jer na tržištu postoji veliki broj proizvoda koji se mogu koristiti kod ovih simptoma, ali ukoliko simptomi traju duže vreme I ometaju svakodnevno funkcionisanje, treba se obratiti lekaru, kao što sam I navela na samom početku.

Deo teksta potiče sa stranice http://www.max-medica.com/o-zdravlju/nadutost-stomaka.html

 

S poštovanjem,

Spec. farm. Jelena Blažin

Tel. 024/552-499

Hvala na poverenju
Apoteka Subotica
Pitanje:
Postovani, imam 2 kamena u zucnoj kesi 2 cm. Cula sam da ursofalk kapsule mogu da otope kamen, zanima me koliko dugo treba da se koriste i koliko za mesec dana moze da otopi kamen ukoliko je holesterolski.
Odgovor:

Poštovana  Nataša,

Lek Ursofalk 100x250mg kapsule sadrži ursodeoksiholnu kiselinu. Upotrebu ovog leka treba da propiše lekar. Koristi se za rastvaranje radiolucentnog holesterolskog žučnog kamenca dijametara manjeg od 15mm kod pacijenata sa funkcionalnom žučnom kesom. Namenjen je za pacijente telesne mase veće od 47kg. Za rastvaranje holesterolskog žučnog kamenca koristi se 10mg ursodeoksiholne kiseline na kilogram telesne mase. Tvrde kapsule treba progutati cele, sa nešto tečnosti, uveče pred spavanje.

Vreme potrebno za razgradnju žučnog kamenca iznosi 6-24 meseci. Ukoliko posle 12 meseci ne dođe do smanjenja dimezija kamena, terapiju ne treba nastaviti. Uspeh terapije treba pratiti ultrazvučnim ili rendgenskim pregledima svakih 6 meseci. Pri kontrolnim pregledima treba proveravati da li je u međuvremenu došlo do kalcifikacije kamenca. Ako jeste, treba prekinuti terapiju.

Ovaj lek kao I većina drogih lekova ima određena ograničenja u primeni (stupanje u interakciju sa drugim lekovima, kontraindikacije kod određenih stanja, nuspojave) zbog toga bi lečenje trebalo da se odvija pod kontrolom lekara.

 

S poštovanjem,

Spec. farm. Jelena Blažin

Tel. 024/552-499

Hvala na poverenju
Apoteka Subotica
Pitanje:
Poštovani, da li se žalfija čaj može da pije , a ne samo za ispiranje. I čemu pomaže čaj ja imam problema sa peckanjem grla i sve slatko što pojedem ujeda me za grlo. Hvala uneprijed, pozdrav.
Odgovor:

Poštovana  Marija,

Čaj od lista žalfije se tradicionalno koristi za lečenje upaljene sluzokože usta ili grla, i tada je način primene grgljanje. Za to se koristi infuz koji se priprema od 2,5g biljne supstance na 100ml prokuvane vode. Kod pripreme infuza nakon prelivanja prokuvanom vodom ostavi se da odstoji 30 min I zatim procedi.

Kao čaj koji se pije koristi se tradicionalno za lečenje blage dispepsije, gorušice I nadimanja (poremećaja varenja). 1-2g biljne supstance se prelije prokuvanom vodom, kuva 3-5 min I pije 3 puta na dan.

Kao čaj koji se pije koristi se I kod prekomernog znojenja, I tada se priprema od 2g biljne supstance koja se prelije sa 160ml prokuvane vode.

Može se koristiti I spolja, kod upale kože, I tada se koristi kao infuz od 2,5g biljne supstance na 100ml vode koji se 2-4 puta na dan nanosi na kožu.

Preporuka je da se kao čaj koji se pije ne koristi duže od 2 nedelje, a kao čaj za grgljanje ne duže od nedelju dana.

Upotreba kod dece I adolescenata do 18g nije preporučljiva zbog nedostataka dokaza o neškodljivosti.

Upotreba čaja sa lekovima kao što su antikonvulzivi I benzodiazepini nije preporučljiva.

Za upotrebu u periodu trudnoće I dojenja nema dovoljno podataka o neškodljivosti.

Podaci su sa sajta Evropske agencije za lekove http://www.ema.europa.eu

http://www.ema.europa.eu/docs/en_GB/document_library/Herbal_-_Community_herbal_monograph/2010/02/WC500070852.pdf

 

S poštovanjem,

Spec. farm. Jelena Blažin

Tel. 024/552-499

Hvala na poverenju
Apoteka Subotica
Pitanje:
šta znači npr za paracetamol doza 60mg/kg/dan, odnosno koliko dijete od 5kg može dnevno da koristi čepića?
Odgovor:

Poštovana  Marija,

Preporučena dnevna doza paracetamola u supozitorijama za decu je 60mg/kg/dan, podeljeno u 4 doze, a to znači 15mg/kg na svakih 6 časova. Za dete od 5kg doziranje je oko 75mg na svakih 6 časova, odnosno 1 supozitorija od 80mg na 6 časova. Ne sme se prekoračivati dnevna doza od 4 supozitorije u toku 24 sata, a najmanji interval između dve primene leka može biti 4 časa.

Na našem tržištu postoje Efferalgan supozitorije od 80mg koje sup o sastavu paracetamol I koje su adekvatne za primenu kod dece težine 4 do 6 kg, odnosno starosti  1 do 4 meseca.

Napominjem da je kod novorođenčadi važno da se svaka terapija sprovodi pod kontrolom lekara.

S poštovanjem,

Spec. farm. Jelena Blažin

Tel. 024/552-499

Hvala na poverenju
Apoteka Subotica
Pitanje:
Bio bih vam zahvalan kada bi mi pojasnili sledeću situaciju:Ujutru kad dodjem na posao i sednem za kompjuter jako mi suze oči,,,,,to traje oko pola sata i posle vidim normalno,dešava se samo ujutru.Molim za mišljenje
Odgovor:

Postovani Zeljko,

Simptomi koji Vam se javljaju posledica su svakodnevnog provodjenja vremena za racunarom, pretpostavljam da Vam je to u sklopu posla. Kod dugotrajnog sedenja ispred kompjutera javlja se umor ociju, a moze doci i do sindroma suvog oka, kada se isusuje spoljasnja povrsina roznjace. Preporuka je da koristite preparat koji sadrzi \"vestacke suze\", koji stvara privremen zastitini film na povrsini roznjace i tako cini spoljasnju povrsinu oka vlaznom. U apotekama \"Apoteke Subotica\" mozete pronaci vise vrsta ovakvih kapi za oci, a nase osoblje ce Vas uvek rado posavetovati prilikom odabira.

S postovanjem,

spec. farm. Jelena Blazin

Hvala na poverenju
Apoteka Subotica
Pitanje:
prvo moje pitanje je da li vasih apoteka ima u Beogradu?Imam 32 god.i problem sa povecanim opadanjem kose.U pocetku sam to vezivala za tudnoce,porodjaje,dojenje,itd.Medjutim iako moja cerka sad ima 6god.a sin 4.opadanje jos uvek traje.Nisam isla dermatologu,radila sam pre mesec dana analize krvi i urina i to je u redu.Isprobavala sam sa raznoraznim samponima,losione iz\"kucne apoteke\" tipo kopriva,med....ali nista.Ishrana mi je relativno izbalansirana.Sta mi vi preporucujete?Ako je to nesto iz vase apoteke,sampon,losion, kako da narucim i koja je cena?Takodje me interesuje cena antirida i neke kreme za masnu kozu.Izvinite molim vas na opsirnosti.Unapred HVALA.
Odgovor:

Postovana Jadranka,

Odgovaracu onim redom kojim ste postavljali pitanja.

Apoteke Apoteke Subotica nalaze sa samo na teritoriji Subotice, ukupno ima 22 apoteke.

Sto se tice uzroka opadanja kose, uzroci mogu biti razliciti, od hormonskih promena, upotrebe nekih lekova, nedostatka gvozdja, do stresa, tako da se odgovor na ovo pitanje moze dati jedino posle detaljnih pretraga i poseta specijalista vise profila. Postoji vise preparata koji se koriste kod ovog problema, od kapsula, ampula za kosu, do sampna i sprejeva. U Laboratoriji Apoteke Subotica uz recept lekara moze Vam se izraditi Minoxidyl losion 2%, cena mu je oko 400 din. Ovaj losion se pokazao efikasnim kod ovih problema, a moze se pronaci u apotekama i u fabrickom pakovanju, ali po visoj ceni. Taj preparat mozete pronaci i u apotekama Apoteke Beograd, ali cenu morate proveriti kod njih. Za sada jos uvek nemamo mogucnost da nase proizvode saljemo postom.

Antirid krema 15ml koju proizvodi Laboratorija Apoteke Subotica moze se pronaci u svim apotekama Apoteke Subotica po ceni od oko 190 din. Za masnu kozu lica mogu preporuciti hidrantnu kremu koju proizvodi nasa Laboratorija i takodje se moze pronaci u svim nasim apotekama, cena joj je trenutno oko 190 din.

S postovanjem,

spec. farm. Jelena Blazin

Hvala na poverenju
Apoteka Subotica
Pitanje:
Zanima me da li postoji neki pouzdani lek za uklanjanje virusne bradavice na stopalu?
Odgovor:

Poštovana  Mirjana,

Verrucae plantares se nalaze na plantarnim stranama stopala, najčešće na površinama izloženim pritisku. Pojedinačno su duboko utisnute u epiderm, neravne keratotične površine, sa crnim tačkama (tromboza kapilara) i oivičene keratotočnim prstenom. Bolne su i mogu otežati kretanje. Veruke u vidu mozaika su površne, mnogobrojne, često konfluiraju u ploču i nisu bolne. (www.stetoskop.info)

Potrebno je da dijagnozu postavi lekar, I da se tretman lečenja sprovodi pod kontrolom lekara. Ako je kod vas to slučaj, možda ste već I probali neki preparat. Obično se koriste kreme sa salicilnom kiselinom koje se izrađuju u apotekama I sadrže 10 do 20% salicilne kiseline, ali I preparati podophyllin-a, koji se takođe izrađuju u laboratorijama nekih apoteka.

Na tržištu postoji I preparat Wartner koji se takođe preporučuje za tretiranje ovih bradavica, princip dejstva je “zamrzavanje” I možete ga sami koristiti kod kuće, uz praćenje uputstva. Wartner® zamrzava bradavicu u korenu samo jednim tretmanom nakon čega ona otpadne u roku od 10 do 14 dana, pri čemu se ispod formira nova i zdrava koža.

S poštovanjem,

Spec. farm. Jelena Blažin

Tel. 024/552-499

Hvala na poverenju
Apoteka Subotica
Pitanje:
Poštovani, Žao mi je što Vas na ovaj način uznemiravam ali već dugo imam za mene trenutno nerešiv problem. Ustanovnljen mi je blaži oblik hipetireoizma štitaste žlezde. Nepijem nikakve lekove i na zdravoj sam ishrani prepisanoj od strane mog lekara. Nemam alergisju reakciju ni na kakve lekove. ALi on i dalje odbija da mi ustanovi terapiju. Ništa od toga ne bi bilo strašno da ja nisam dobila preko 20 kg na težini u periodu od godinu dana. E sad, moje pitanje glasi: Da li postoji odgovarajući čaj, lek, dodatak bilo čemu koji će meni pored zdrave ihsrane i vežbanja (koje je ograničeno zbog slabosti, umora i manjaka vremena) da mi pomogne u gubljenu kilaže? Ne bi da sama eksperimentišem iz tog razloga tražim stručan savet. Hvala unapred Ivana
Odgovor:

Poštovana  Ivana,

U asortimanu naših apoteka postiji veliki broj dijetetskih suplemenata koji pomažu u regulisanju telesne težine, veoma je teško preporučiti jedan određeni. Mogu vam dati neke opšte savete kojima ćete se rukovoditi prilikom izbora.  Moj savet je da se bazirate na preparatima koji sadrže prirodna vlakna, kao što su npr. Luraleani Obesimed  I da izbegavate preparate koji sadrže stimulativne supstance kao što su kafa ili  guarana, pa čak I visok sadržaj zelenog čaja jer mogu uticati na ritam rada srca. Ako budete koristili čajeve za mršavljenje, uzmite u obzir da je kod većine sastav sličan I da sadrže bilke koje ubrzavaju pražnjenje creva I stimulišu mokrenje, što kod nekih osoba može biti ometajući faktor. Ako uzimate preparate l-karnitina poželjno je uzeti pre vežbanja jer tada imaju najveći efekat. Aronija je biljka koja osim blagotvormog delovanja na organizam pomaže I u održavanju telesne težine, pa je takođe mogu preporučiti.

Pre svega ovoga preporučila bih vam da se posavetujete sa nutricionistom ako ste u mogućnosti, a uvek možete I tražiti mišljenje drugog endokrinologa ako smatrate da je potrebno, jer toliki višak kilograma opterećuje ceo organizam I može biti uvod u metabolički sindrom, povećan nivo šećera I holesterola u krvi I povišen krvni pritisak, što u dužem vremenskom period može imati ozbiljne posledice po vaše zdravlja.

Neke savete o zdravoj ishrani možete pronaći I na našem sajtu, na sledećem linku:

http://www.apotekasubotica.rs/sr/?page_id=1252

 

S poštovanjem,

Spec. farm. Jelena Blažin

Tel. 024/552-499

Hvala na poverenju
Apoteka Subotica
Pitanje:
Postovani, vec sam vam pisala jednom prilikom, ali posto sam zaista zadovoljna vasim odgovorima i pristupom odlucila sam se da vam opet zatrazim savet. Imam dosta problema sa zeludcem, imam hronicni gastritis, konstantno na smenu kandidijaze i bakterijske vaginoze, kandidu u stolici, sada sam pokupila i stomavni virus, znaci sve zivo me napada, probala sam sa lekovima da regulisem kanididu, probala sam i origano ulje, cajeve ali sve je to slabo dalo rezultate, sto me u krug izlaze konstantom stresu, jer dole imam vec godinu dana osecaj kao da sam ojedena, pa me onda i zeludac boli,itd.Korigovala sam ishranu, smrsala sam preko 15kg, itd. Sto me je navelo da pomislim da je problem u imunitetu, da li ovo moze biti tacno? Sta je to sto mi vi preporucujete za podizanje imuniteta, neki opsti saveti su dobro dosli, sta mi npr prirodno preporucujete za podizanje imuniteta(tipa med i tako to), i na kraju NAJVAZNIJE sta je po vama najbolje od preparata za podizanje imuniteta(tipa ecomer i tako to)? Sto se vaginalnih tegoba tice uzela sam vagilact vaginalete, da li one imaju neka nezeljena dejstva, cini mi se kao da mi se neprijatan miris dole pogorsao od toga? Takodje uzela sam lactacid femina, i rekla bih da mi ne odgovara, da me jos vise pecka od primene, verovatno zbog parfema i tih dodatnih sastojaka, da li je lactacid prirodan? Takodje sta preporucujete za suljeve(factu i hemor m ne pomaze)? Hvala unapred na odgovorima i izvinjavam se na preopsirnosti, nadam se da mi necete zameriti. NAJVAZNIJE MI JE DA ME POSAVETUJETE U VEZI IMUNITETA I KOJE VI PREPARATE PREPORUCUJETE ZA UPOTREBU? Mnogo vam hvala.
Odgovor:

Poštovana  Marijana,

Što se tiče preparata za imunitet koji se mogu pronaći u apotekama kao dijetetski suplementi, evo nešto više o tome:

Od vitamina koji podržavaju naš imuni sitem i osnažuju prirodne barijere za zaštitu od infekcija najpoznatiji su  A, B, C, D i E, i mogu se pronaći u monokomponentnim i kombinovanim preparatima.

Cink je oligoelement koji ulazi u sastav mnogih suplemenata, od esencijalnog je značaja za ćelije našeg imunog sistema, a njegov nedostatak može imati uticaj na adekvatan imuni odgovor organizma. Selen je mineral sa snažnim antioksidantnim svojstvima koji je u veoma maloj količini dovoljan da podstakne naš imuni sistem na brzu reakciju.

Preparati sa biljkom Echinacea purpurea se smatraju korisnim u prevenciji sezonske prehlade i gripa, ali je važno uzimati ih samo u ograničenom vremenskom periodu i ne kombinovati ih sa određenim lekovima. Probiotici ili „dobre bakterije“ pomažu našem imunom sistemu u borbi protiv mikroorganizama, sprečavajući razvoj određenih štetnih vrsta bakterija u našem digestivnom traktu.

Od biljaka sa snažnim antioksidantnim svojstvima preporučuje se  Aronia melanocarpa i u apotekama se može pronaći  u obliku soka, sirupa ili čaja. Suplementi na bazi ulja od ajkuline jetre sadrže alkilglicerole koji se smatraju uspešnim u borbi protiv raznih vrsta bakterijskih, virusnih ili gljivičnih infekcija.

Vagilact vaginalete i Lactacyd femina su proizvodi koji sadrže mlečnu kiselinu. Ako ih istovremeno koristite, Lactacyd femina treba koristiti samo kao emulziju za spoljašnju primenu, za pranje. Kod upotrebe vaginaleta može se javiti svrab kao prolazno neželjeno dejstvo koje traje par dana, ukoliko imate neke druge simptome koji su više izraženi treba prekinuti upotrebu i obratiti se ginekologu. Ne bi trebalo da dođe do pogoršanja neprijatnog mirisa, naprotiv, ti simptomi bi trebalo da se povuku, ako ih je bilo pre početka primene ovih vaginaleta. Međutim, nije preporučljivo ni da se ovi preparati predugo koriste, Vagilact ne duže od 20 dana bez konsultacije sa ginekologom.

Što se tiče šuljeva, na našem sajtu možete pronaći dosta informacija o toj temi, na sledećem linku:

http://www.apotekasubotica.rs/sr/?page_id=198

 

S poštovanjem,

Spec. farm. Jelena Blažin

Tel. 024/552-499

Hvala na poverenju
Apoteka Subotica
Pitanje:
Imam seboreju vec desetak godina. Do pre 6 meseci iskljucivo na temenu glave, a od onda je pocela da se javlja i u predelu oko nozdrva. Isprobao sam sve moguce preparate koje mi je kozni lekar preporucio. Deluju tri meseca i posle tri meseca trazim novi preparat na koji koza nije navikla. Da li postoji neko trajno resenje i da li se seboreja moze eliminisati ( iako kazu da se ne leci vec odrzava ... ) ?
Odgovor:

Poštovani  Aleksandre,

Klinički izgled seboreje ili seboroičnog dermatitisa zavisi od delovanja više faktora, hormona, nivoa emocionalnog uzbuđenja, tonusa vegetativnog nervnog sistema, ishrane (masna hrana, jaki začini, alkohol, kafa). Upala kože nastaje zbog nadražaja nekim agensom (loj, raspadni produkti bakterija), a u poslednje vreme sve veći značaj se pridaje gljivici Pytysporum ovale u nastanku ove bolesti.

Seboreja kod odraslih je hronično oboljenje, koje se znatno češće javlja kod muškaraca nego kod žena, ne može se u potpunosti izlečiti ali uz pomoć odgovarajuće terapije ne mora predstavljati estetsko opterećenje. Daću Vam nekoliko saveta sa aspekta farmaceuta.

Da bi seboreju držali pod kontrolom najvažnije je redovno čišćenje kože vodom I blagim sredstvima za čišćenje koji ne nadražuju, ćime se uklanjaju masnoća I prljavština sa kože. Pravilna nega podrazumeva čišćenje odgovarajućim, veoma blagim emulzijama ili blagim sapunima. Veoma je bitno da se posle prve faze čišćenja koža ispere mlakom vodom, jer hladna voda pojačava lučenje sebuma. Proizvodi koji se koriste za negu seboreične kože treba da imaju dobro izbalansiran odnos površinski aktivnih materija, alkohola, aktivnih i pomoćnih materija. Pored toga, površinski sloj može se ukloniti i mehanički, različitim pilinzima s natrijum-hloridom, aluminijum-oksidom, ali i različitim vrstama mekinja i slično. Pilinzi se preporučuju jednom – dva puta nedeljno. Uklanjanje površinskog sloja kože veoma je važno da bi se sprečilo začepljenje pora. Poželjno je takođe i da se na kožu nanose adsorptivne maske kao što je maska od gline, najmanje jednom nedeljno, a posle toga trebalo bi primeniti adstrigentni losion.

Kad je u pitanju formulacija proizvoda koji se koriste za negu seboreične kože, oni su najčešće u obliku hidrogelova, krem-gelova i U/V kremova. Bitno je da ti proizvodi imaju nizak potencijal za zamašćivanje, pa se preporučuje primena blagih, nekomedogenih emolijenasa kao masne komponente. 

Problem masne kose delimično se može rešiti i pravilnom negom. Treba imati na umu da što se kosa češće pere, to šamponi treba da budu blaži, jer se u protivnom može oštetiti zaštitni hidrolipidni omotač koji reguliše vlažnost kose. Danas na tržištu postoje kvalitetni proizvodi koji smanjuju izlučivanje sebuma, ublažavaju upalu, umiruju svrab i štite od pojačanog stvaranja peruti. Kao aktivne supstance u tim preparatima koriste se salicilna kiselina, selen-disulfid, ketokonazol, inozitol i druge. Tretman obično traje šest nedelja. Kosu treba ispirati mlakom vodom, jer se jedino tako ne stimuliše lučenje sebacealnih žlezda.

Osobe koje imaju seboreični tip kože obavezno treba da obrate pažnju na dodatnu prehranu kose i kože vitaminima i mineralima: biotinom, cinkom, vitaminom C i vitaminom B. 

Više informacija na www.pharmanetwork.rs

S poštovanjem,

Spec. farm. Jelena Blažin

Tel. 024/552-499

Hvala na poverenju
Apoteka Subotica
Pitanje:
Imam 23 godine i imam problema sa alergiskim rinitisom i sinusitisom i pijeem loratadin i cetirizin,to mi moji doktori propisu.. Eh sad posto sam bio kod interniste jer sam imo problema sa stomakom i reko mi da imam visak zelucane kiseline i propiso mi controloc. Da li smijem da uzimam controloc s ovim gore navedenim tabletama il da prekinem jednu od terapija????? S postovanjem hvala unaprijed....
Odgovor:

Poštovani Edise,

Lek Controloc možete uzimati dok ste na terapiji navedenim lekovima za alergijski rinitis, nisu poznate interakcije između ovih lekova. Ipak, ukoliko se pojavi bilo kakva neuobičajena reakcija molim Vas da kontaktirate lekara ili farmaceuta.

S poštovanjem,

spec. farm. Jelena Blažin

Apoteka Subotica

Hvala na poverenju
Apoteka Subotica
Pitanje:
Poštovani! Interesuje me da li je uticaj Concor-a i Presolola podjednak na rad pluća? Koji su vitamini i biljke u vidu čaja dozvoljeni uz Concor ?Da li smem da uzimam aspirin? Unapred se zahvaljujem na odgovoru.
Odgovor:

Poštovana Vesna,

Bisoprolol (Concor) spada u visoko seletivne beta blokatore i njegova primena ne povećava tonus glatke muskulature bronhija, što znači da ne izaziva bronhospazam. Njegova selektivnost za beta 1 adrenergične receptore je izrazitija od selektivnosti metoprolola (Presolol). To bi značilo da je rizik od neželjenih efekata na rad pluća veći kod Presolola, ali važno je naglasiti da kardioselektivnost zavisi od visine doze leka, pa tako Presolol u manjim dozama ne mora imati navedene neželjene efekte.

Niste naveli kakvo je doziranje ovih lekova kod Vas i kakve probleme imate sa radom pluća, pa bi ovo bio odgovor na prvi deo Vašeg pitanja.

Između Concora i Aspirina nema klinički značajnih interakcija, ali ukoliko ste astmatičar (što mogu samo da nagađam iz Vašeg pitanja) nije poželjno koristiti Aspirin zbog mogućnosti pogoršanja te bolesti.

Istovremena upotreba vitamina i minerala uz Concor može da umanji delovanje leka, pa se savetuje razmak u uzimanju ovih preparata i Concora od najmanje dva sata.

S poštovanjem,

spec. farm. Jelena Blažin

Apoteka Subotica

 

 

\"\"

Hvala na poverenju
Apoteka Subotica
Pitanje:
Postovani, posto imam upalu sinusa dr.mi je prepisala Klacid uz sve to mislim da imam i alergiju jer me uzasno svrbi nos i gori i suze mi oci,kijam naravno,dali smem da popijem aerius ako pijem Klacid i fluimucil od 600? Molim Vas da mi odgovorite sto pre
Odgovor:

Poštovana Ljiljana,

U relevantnoj literaturi nisam pronašla interakcije između tri pobrojana leka, što znači da se njihova paralelna primena smatra bezbednom, pod uslovom da ih koristite onako kako je lekar odredio. Ipak, ukoliko se pojavi bilo kakva neuobičajena reakcija, potrebno je da kontaktirate lekara ili farmaceuta.

S poštovanjem,

spec. farm. Jelena Blažin

Apoteka Subotica

Hvala na poverenju
Apoteka Subotica
Pitanje:
Kupila sam Beviplex kompleks vitamina b,pa me zanima koliko mogu dnevno tableta da unesem u organizam i kad?imam 15 godina..Hvala unapred.
Odgovor:

Poštovana Sandra,

Uobičajeno doziranje preparata koji sadrže kompleks B vitamina je 1-2 tablete 2 do 3 puta na dan kod odraslih osoba. Dugotrajno unošenje doza koje su mnogo veće od preporučenih može izazvati glavobolju, razdražljivost, nesanicu, zujanje u ušima i proliv.

S poštovanjem,

spec. farm. Jelena Blažin

Apoteka Subotica

Hvala na poverenju
Apoteka Subotica
Pitanje:
i Imam jake bolove vezane za spad besike st . tri. operacija je kontraindikovana sto je odluka posle ozbiljne intrahospitalne pretrage. bolovi se javljaju pri vertikalizaciji, u lezanju i sedenju nestaju.Molim vas da mi preporucite analgetik koji ne izaziva poremecaj ritma, tahikardiju.sa zahvalnoscu.
Odgovor:

Poštovana  Milice,

Kod svih dostupnih analgetika u manjoj ili većoj meri je kao neželjena reakcija moguća kardiotoksičnost, što znači da se neželjena dejstva koja ste nabrojali mogu ali I ne moraju pojaviti, ali u svakom slučaju postoji rizik. Isti je slučaj I kod spazmolitika drotaverina (No-Spa), kod njega se retko može javiti lupanje srca (1-10 pacijenata na 10000).

S obzirom da niste naveli ostale lekove koje uzimate, kao ni bolesti od kojih eventualno bolujete, nisam u mogućnosti da Vam dam adekvatan odgovor. U svakom slučaju, pod pretpostavkom da ste kardiološki bolesnik, svaka primena analgetika treba da je pod kontrolom kardiologa jer potencijalno svi imaju u manjoj ili većoj meri  uticaj na srce.

Ukoliko želite dodatne konsultacije, možete me kontaktirati na telefon Službe za informisanje Apoteke Subotica – 024/552-499, 415-0300, svakim radnim danom od 8 do 14.30 časova.

                                                                                                                                                                                            S poštovanjem,

Spec. farm. Jelena Blažin

Apoteka Subotica

 

Hvala na poverenju
Apoteka Subotica
Pitanje:
Poštovana, Molim Vas da mi odgovorite na pitanje da li su moguća neželjena dejstva kod paralelne upotrebe leka Contoloc 20 mg i Elicea 10mg? Pre par dana sam završila terapiju za Helicobakteriju(amoksicilin i klacid) ali je potrebno da nastavim sa Contoloc tabletama još 3. nedelje.Izabrani lekar u Dz mi nije dao konkretan odgovor, već da ako mogu, odložim primenu antidepresiva za to vreme.Hvala unapred na odgovoru! Srdačan pozdrav!
Odgovor:

Poštovana  Karmela,

U uputstvima za upotrebu ova dva leka nema podataka o interakcijama, takođe nisam pronašla te podatke ni u relevantnoj stranoj literaturi, tako da je na osnovu dostupnih informacija o ovim lekovima njihova paralelna primena bezbedna.

Na metabolizam escitaloprama (Elicea) mogu uticati neki drugi lekovi – inhibitori protonske pumpe, kao što je omeprazol, dok kod pantoprazola (Controloc) takva interakcija nije navedena.

Ukoliko ste već započeli terapiju antidepresivom, ne preporučuje se nagli prekid uzimanja leka, jer može dovesti do pogoršanja osnovnih simptoma bolesti, pa i na to treba obratiti pažnju.

Ukoliko imate dodatnih pitanja, možete me kontaktirati na broj telefona Službe za informacije Apoteke Subotica 024/552-499, svakim radnim danom od 8 do 14.30 časova.

                                                                                                                                                                                            S poštovanjem,

Spec. farm. Jelena Blažin

Apoteka Subotica

 

 

Hvala na poverenju
Apoteka Subotica
Pitanje:
Pocela sam sa koriscenjem Yaz kontraceptivnih pilula proslog meseca, tako da sam dobila menstruaciju pre nego sto sam popila 2 poslednje bele pilule u pakovanju i tada sam presla na drugo pakovanje, a kad sam ponovo procitala uputstvo za uptrebu shvatila sam da je sa novim pakovanjem trebalo poceti odmah nakon sto se potrosi prethodno pakovanje, bez obzira kada pocne menstruacija. Zanima me da li sam sada zasticena od trudnoce ili je neophodno koristiti dodatnu kontraceptivnu zastitu, buduci da poslednje 4 pilule pakovanja nemaju hormona, vec sam samo drugo pakovanje pocela 2 dana pre, tj.prvog dana mentsruacije, kao sto je je trebalo sa prvim pakovanjem, a takodje sam u zabuni sto se tice teksta u uputstvu koji se odnosi na pomeranje menstruacije (kako sam shvatila ukoliko zelimo da pomerimo menstruaciju ranije, neophodno je poceti sa novim pakovanjem ranije)? Takodje me brine to sto mi sada krvarenje dosta slabije, gotovo u naznakama, i krace nego ranije. Da li je to zbog pilula ili je nesto drugo u pitanju (jer sam nezasticeni odnos imala pre 2,5 meseca, nakon cega sam popila pilulu za dan posle ,a dve naredne menstruacije su bile uobicajene)??? Unapred hvala...
Odgovor:

Poštovana  Jelena,

Ako sam dobro razumela, Vi ste naredno pakovanje započeli posle dve bele tablet bez hormona, a ne posle četvrte bele tablete. Ako je to slučaj, zaštićeni ste svakako, jedino što ste na ovaj način uticali da narednu menstruaciju dobijete par dana ranije, ili da je preskočite (pošto je period na belim tabletama bio samo dva dana). To je verovatno I razlog zašto vam je ova menstruacija u tragovima.

Ukoliko želite da Vam menstruacija počne ranije, potrebno je skratiti vreme uzimanja belih tableta, npr. ako želite da vam menstruacija počne u četvrtak, umesto u petak, uzećete samo tri bele tablete I nakon toga preći na novo pakovanje.

S poštovanjem,

Spec. farm. Jelena Blažin

Apoteka Subotica

 

Hvala na poverenju
Apoteka Subotica
Pitanje:
postovani, zanima me koji lek mogu da pijem za vreme ciklusa? imam nenormalne bolove i probala sam dosta lekova i jedino mi rapten k pomazee...medjutim, s obzirom da imam cir na dvanaestopalacnom, doktorka mi je zabranila rapten k? nina 22 god hvala unapred
Odgovor:

Poštovana  Nina,

Za menstrualne  bolove možete koristiti lek iz grupe spazmolitika, Buscopan tablete, koji ne pripada grupi nesteroidnih antireumatika koji mogu izazvati pogoršanje Vašeg stanja (čir).

U slučaju da imate izuzetno jake bolove možete porazgovarati sa lekarem da Vam uvede u terapiju selektivne COX-2 inhibitore (meloksikam, nimesulid npr.) uz neki od lekova za ulkus iz grupe inhibitora protonske pumpe, koji bi Vam zaštitio sluzokožu gastrointestinalnog trakta. Te lekove verovatno već koristite u lečenju ulkusa.

Od ostalih metoda možete pokušati blagu masažu stomaka I topli termofor. Tablete magnezijuma u dozi od 300 mg dnevno I B vitamin takođe mogu pomoći. Redovna fizička aktivnost između siklusa takođe može biti korisna jer se u toku vežbanja oslobađaju endorfini koji su unutrašnji analgetici. Nekome pomaže I akupunktura I kiropraktika.

Kod naših korisnica prilično efikasnim kod ovog problema pokazale su se Femisan A biljne kapi.

S poštovanjem,

Spec. farm. Jelena Blažin

Apoteka Subotica

 

Hvala na poverenju
Apoteka Subotica
Pitanje:
Hvala vam na odgovoru, pitala sam prošli put za pretjeranu upotrebu sredstava da li mogu da naruše vaginalnu floru i koje lijekove da koristi. Ne, nemam peckanje ni svrab i upotrijebit ću preparate koje ste mi preporučili. Ipak, ja sam prije Vašeg odgovora pročitala mnogo o bakterijskoj vaginozi, pošto piše da je i to promjena vaginalne flore, a bakterijske vaginoze kako je rečeno mogu da se prošire na matericu i uzrokuju upale i probleme, čak i neplodnost. Sad me ipak jako strah je li moglo doći i do toga? I kako da znam imam li tu upalu materice, je li se to može vidjeti ultrazvukom, ima li kakve simptome... zaista me brine da li bi moglo doći do toga usljed pretjeranog čiščenja ili ne znam, nedovoljne čistoće.
Odgovor:

Poštovana  Senka,

Nepotrebno je da strahujete od razvoja zapaljenske bolesti male karlice, a niste još obavili ni vaginalni bris. Do upale organa male karlice dolazi kada se infekcija širi ascedentnim putem tj od vagine, grlića materice do materice, jajovoda i jajnika. Najčešći uzrok je  Chlamydia Trchomatis, Neisseria gonorrhoeae, Gardnerella vaginalis, Haemophilus influenzae, i anaerobi kaoPeptococcus i Bacteroides. Dijagnoza se postavlja na osnovu kliničke slike, ginekološkim pregledom, laboratorijskim analizama, i ultrazvučnim pregledom.

Nelečena bakterijska vaginoza ima uticaj samo kao eventualni pokretač infekcije ostalim mikroorganizmima. Nelečena Chlamidia Trachomatis smatra se najčešćim potencijalnim uzrokom razvoja ove bolesti.

Klinička slika -  zapaljenja jajnika se mogu različito manifestovati, od lakih bolova u malom trbuhu i nelagodnosti, do jakih bolova, povišene temperature, sa simptomima groznice, mučnine i povraćanja. Klinička slika zavisi od težine infekcije.

Bol u trbuhu je stalno prisutan, pacijentkinje ga opisuju kao dosadan, sa jedne strane ili obostrano, počinje nakon menstruacije i pojačava se prilikom pokreta, vežbi ili seksualnig odnosa.

Pojačan vaginalni sekret je prisutan u oko 75% slučajeva, može se javiti krvarenje često posle odnosa ( u oko 40%).

Povišena temeratura 38 C se javlja u oko 30% slučajeva, mučnina, povraćanje ukazuju peritonealni nadržaj i ozbiljnost infekcije.

(preuzeto sa sajta  www. ginekomedica.rs)

A sad nešto malo više o bakterijskoj vaginozi. To nije polno prenosiva infekcija već predstavlja predominaciju bakterija inače normalno prisutnih u vagini ali u malom broju. Normalna vaginalna sredina je inače blago kisela što sprečava nastanak infekcije. U situacijama nakon menstrualnom ciklusa ili nakon odnosa dolazi do smanjenja kiselosti vaginaln sredine čime se remeti normalna vaginalna flora I počinje da raste broj bakterija koje su tu normalno prisutne: Gardnerella, Peptococcus… Karakteriše se tečnim I penušavim izgledom vaginalnog ekreta (kao da je “prosuta čaša mleka”) I neprijatnim mirisom sekreta (na ribu ili izgorelu gumu). Vaginalni bris pripada III grupi sekreta I tretira se vaginaletama koje sadrže kombinaciju antibiotika I antimikotika.

(preuzeto sa sajta www.21dan.com)

Kako bi otklonili svoje strahove I sumnje, potrebno je otići kod ginekologa na vaginalni bris, ultrazvuk I eventualno još neki test koji lekar predloži.

 

S poštovanjem,

Spec. farm. Jelena Blažin

Apoteka Subotica

 

Hvala na poverenju
Apoteka Subotica
Pitanje:
Poštovani, Interesuje me na koji način čuvati lekove tokom leta pri visokim temperaturama? Hronični sam bolesnik,uzimam dosta lekova,a u stanu nemam klimu niti neku hladniju ostavu.Da li će štetiti lekovima ako ih stavim u frižider?(na dno gde je nešto viša temperatura) Hvala!
Odgovor:

Poštovani  Vladane,

Na originalnoj ambalaži svakog leka navedeno je “Čuvati na temperaturi do …” I kod najvećeg broja lekova to je do 25 ili 30 stepeni celzijusa. Znači da većina lekova može da se čuva na sobnoj temperaturi, pa čak I u uslovima visokih letnjih temperatura.

Mesto čuvanja treba da je suvo I da nije podložno promenama temperature I vlage (ne iznad grejnog tela, u kuhinji, u kupatilu). Lekove je potrebno čuvati u originalnoj ambalaži, kako bi znali rok trajanja.

Ako baš morate da držite lekove u frižideru (što nije poželjno, da ne bi bili u blizini hrane) ili ako je na ambalaži navedeno da se lek čuva na temperaturi  nižoj od sobne, iz predostrožnosti lekove čuvajte u plastićnoj kutiji na kojoj ćete nacrtati crveni krst.

Lekove sa isteklim rokom trajanja odnestite do najbliže apoteke jer je to farmaceutski otpad I treba da bude dekvatno uništen – ne treba bacati lekove u smeće ili kanalizacioni odvod.

S poštovanjem,

Spec. farm. Jelena Blažin

Apoteka Subotica

Hvala na poverenju
Apoteka Subotica
Pitanje:
Interesuje me dali ima neki melem ili mast koji bi mogao da smanji oziljak slepog creva.
Odgovor:

Poštovani Ivice,

U apotekama postoji više preparata za tretman ožiljaka, navešću Vam neke od njih.

Contractubex gel spada u grupu lekova koji se mogu kupiti u apotekama bez recepta, već dugo godina se nalazi na tržištu I dokazao je svoju efikasnost. Gel je u pakovanju od 20g I po sastavu je heparin-natrijum, alantoin I tečni ekstrakt crnog luka. Može se koristiti kod ožiljaka nakon operacija, omekšava I zaglađuje ožiljak. Ostali preparati koji se nalaze na tržištu nisu registrovani kao lekovi.

Noviji preparat na tržištu je Remescar, u obliku silikonskog stika koji ostavlja providni film na I stvara zaštitnu barijeru koja podstiče zarastanje. Smanjuje I omekšava ožiljak. Može se koristii kod manjih promena na koži nakon operacija.

Na isti način deluje I Dermatix silikonski gel, koji se takođe može koristiti kod post-operativnih linearnih ožiljaka manjih od 10cm.

Cicatrix krem za uklanjanje ožiljaka je takođe biljnog sastava na bazi Centelle asiatice I Pinus silvestris. I on se može koristiti kod ožiljaka nakon hirurških intervencija, ubrzava zarastanje, deluje inflamatorno I antiseptički.

Jomelop E melem za ožiljke se takođe već dugo godina nalazi na tržištu I po sastavu je emulzija koja sadrži etarska ulja I ekstrakte lekovitog bilja. U osnovi podloge je maslinovo ulje.

Za negu kože I brže zarastanje ožiljka takođe možete koristiti I preparate na bazi pantenola I nevena.

 

S poštovanjem,

Spec. farm. Jelena Blažin

Apoteka Subotica

 

Hvala na poverenju
Apoteka Subotica
Pitanje:
Postovani, da li je ukoliko imam visegodisnjih problema sa sistemskom kandidazijom, pametnije pridrzavati se onih strogih dijeta(bez secera, kvasca, mlecnih prozivoda, itd) ili je bolje uraditi test intoleranicije na hranu pa znati sta ti tacno smeta da jedes ili ne? Tj. zanima me da li taj test moze kosristiti u svrhu lecenja kandide ili on sluzi samo za mrsavljenje i takve stvari? Hvala unapred.
Odgovor:

Poštovana Marijana,

Nedpodnošenje određenih namirnica odn. intolerancija na hranu  smatra se danas povezanom sa mnogim simptomima I bolestima. Smatra se da unošenjem neodgovarajućih namirnica može doći do razvoja procesa patološke imunološke reakcije I da se simptomi mogu pojaviti na bilo kom organu ili tkivu, izazivajući simptome odložene alergijske reakcije. Najčešći problem koji se smatraju da mogu biti povezani sa intolerancijom na hranu su:

 • varenje: nadimanje, zatvor, proliv, gorušica, bolovi u stomaku, iritabilna creva
 • koža: osip, crvenilo, svrab, ekcemi, psorijaza
 • disajni organi: zapušen nos, pojačana sekrecija, upala sinusa, napadi kijanja, nadražajni kasalj, laringit
 • kardio-vaskularni sistem: povišeni krvi pritisak, aritmije, cirkulatorne smetnje
 • problemi u metabolizmu : šećer i masnoće, gojaznost, celulit
 • glavobolje,migrene 
 • sindrom hroničnog umora
 • hormonski poremećaj: klimakterične tegobe, neregularnost menstrualnog ciklusa
 • kičma i koštano-zglobni sistem: degenerativne i zapaljenske bolesti kičme i zglobova
 • psihološka sfera - depresivna razpoloženja ili anksioznost, gubitak motivacije, hiperaktivni sindrom, poremećaj sna, sindrom deficitarne pažnje kod dece

(preuzeto sa sajta www.holitimed.com)

Kao što se vidi iz navedenog, intolerancija na hranu je jedan vid alergijske reakcije, tako da ne mogu da pronađem povezanost sa kandidom. Ne može Vam škoditi da uradite ovaj test, moguće da ćete samo potvrditi nepodnošljivost namirnica koje svakako ne koristite ako ste na dijeti zbog kandide.

Svakako bih preporučila da i dalje nastavite da se pridržavate određenih pravila o ishrani, u meri u kojoj možete, kao i da budete pod kontrolom lekara u slučaju da je potrebno da se lečite sistemskim antimikoticima.

S poštovanjem,

Spec. farm. Jelena Blažin

Apoteka Subotica

 

Hvala na poverenju
Apoteka Subotica
Pitanje:
Postovani, imam problem sa ginekoloskom kandidazijom vec godinama, a zadnjih par meseci i u crevima. Cekam rezulate stolice, te se nadam da je vise nemam u crevima, ali ginekoloski nikako ne mogu da je se resim, a sada imam problem i sa bakterijskom ginekoloskom infekcijom, jer je usled visemesecnog lecenja vaginalna flora unistena silnim vaginaletama. Zanima me da li origano ulje moze pomoci? Sa cim bih mogla da ga koristim da ga lakse popijem*a da nije secer jer nije dobar za kandidu, i da nije ulje)? probala sam sa obinim uljem jedan dan, i nisam mgla jer je prejako, bilo mi je muka, i sve mi je imalu ukus na origano. Takodje me zanima nacin primene i doziranje? Cula sam da se koristi 21 dan, ali da treba uzimati manje kapi u pocetku, pa povecavati, jer je dosta jako ulje. Pa me zanima kako onda da ga koistim, koliko dana po jedna kap 3x na dan, pa koliko dana po dve kapi, itd? I takodje me zanima sta mi savetujete za intimnu higijenu, posto sam osetljiva i imam te sve pobleme? Ja sam do sada koristila kupku sa kojom se i kupam, pa deciji sapun, ali mnogo isusuje..Pa da li postoji neki prozvod kojii mi savetujete? Hvala unapred.
Odgovor:

Poštovana Nenada,

O ulju divljeg origana mogu se pronaći različite informacije. Jedna od indikacija koja se navodi je I Candida, kao I različite vrste infekcija. Uobičajeni način upotrebe je 3 x 1-4 kapi dnevno, 12 kapi maksimalno, što je preporučena maksimalna doza. Prekomerno kunzumiranje može opteretiti jetru. Dužina lečenja je individualna, ali kod većine preporuka se navodi da se ulje svakodnevno koristi 15-20 dana, a zatim da se pravi pauza 10-15 dana. Preporučuje se  da se prilikom upotrebe pomeša sa maslinovim ili nekim drugim ulje I tako proguta. Direktno udisanje nerazblaženog ulja treba izbegavati. Direktno nanošenje na genitalije I anus se ne preporučuje. Osobama koje konzumiraju prekomerne količine alkohola, ili redovno uzimaju 3 ili više lekova na recept, savetuje se da izbegavaju konzumiranje origano ulja.

Što se tiče dokazanog delovanja ovog ulja, u dostupnoj literaturi se može pronaći da nema dovoljno pouzdanih dobro kontrolisanih kliničkih studija koje bi podržale terapijsko delovanje ulja divljeg origana. Antimikrobna aktivnost dokazana je samo in vitro. On sadrži nekoliko snažnih antioksidanasa na osnovu kojih se rade istraživanja njegovog dejstva na kardiovaskularni i nervni sistem, nivo glukoze i lipida u krvi, ali nema dovoljno relevantnih dokaza o benefitu.

Što se tiče vaginalnih infekcija, evo nekoliko korisnih saveta:

Treba obratiti pažnju da veš bude pamučan, da se redovno menja, da ne nosite usku odeću, da sredstva za pranje intimne regije ne budu agresivna nego na bazi mlečne kiseline, kamilice, aloje. Izbegavati sapune I parfimisane uloške, uopšte dnevne uloške treba izbegavati. Na bazenu I na moru redovno menjati kupaći kostim.

Što se ishrane tiče, a vezano za Candidu, poželjno je da uvedete dijetna vlakna, a izbacite rafinisane šećere. Potrebno je uvesti žitarice sa celim zrnom (integralne žitarice, ražani hleb, zobene pahuljice, zeleno povrće (spanać, blitva, brokoli, kupus), maslinovo ulje, probiotski jogurt. Od mesa piletina i riba. Treba izbegavati i beli ismeđi šećer (keks, kolače, bonbone, čokoladu, marmeladu), voće (može do dve sveže voćke dnevno), sirće, alkohol, kafu i crni čaj, pečurke, kikiriki. Slatko mleko, zrele sireve, prerađevine od mesa, konzerviranu hranu oprezno.  Poželjno j da unosite vitamin C, cink i magnezijum.

 

S poštovanjem,

Spec. farm. Jelena Blažin

Apoteka Subotica

 

Hvala na poverenju
Apoteka Subotica
Pitanje:
Poštovani, interesuje me pojam otc proizvoda i parafarmaceutskih proizvoda. Da li oba pojma imaju u suštini isto značenje ili ne?
Odgovor:

Poštovana Jasmina ,

OTC je u prevodu “Over The Counter” ili “sa druge strane recepture”. U OTC preparate spadaju lekovi  koji se  mogu dobiti bez lekarskog recepta. Tu spadaju lekovi sa niskim stepenom toksičnosti, velikom terapijskom širinom, malo interakcija sa drugim lekovima, I velikom sigurnošću kod mogućnosti predoziranja. Koriste se kod dobro poznatih indikacija (prehlada, umereni bolovi…) I zato su pogodni za samolečenje. Neki od ovih preparata su I tradicionalni biljni lekovi ili homeopatski lekovi.

Parafarmacija je termin koji je ranije bio u upotrebi, danas se pod tim pojmom mogu svrstati dijetetski suplementi (dodaci ishrani) I kao takvi oni ne spadaju u lekove, što je osnovna razlika između njih I OTC preparata. Razlika postoji I u vrsti procedure koja je potrebna za stavljanje ovih lekova u promet, kao I u PDV-u. U dijeteske suplemente spadaju npr. vitamini, minerali, proizvodi biljnog porekla. Ovi proizvodi se mogu kupovati bez recepta, a često su dostupni I u supermartketima I drogerijama, ne samo u apotekama.

Nadam se da Vam je ovo pojašnjenje pomoglo.

 

S poštovanjem,

Spec. farm. Jelena Blažin

Apoteka Subotica

 

 

Hvala na poverenju
Apoteka Subotica
Pitanje:
Postovani, imam pitanje iz oblasti fizijatrije. Fizioterapeut sam po struci. Pacijenti koje tretiram najvise mi se zale na bol u predelu lopatica. U knjizi sam procitala da taj bol nastaje zbog nakupljanja mlecne kiseline u misicima kao raspadni produkt metabolizma a koji se istim putem ne moze otkolniti. Bol se zatim siri u vratnom delu kicme i tu stvara \"svoja ostrvca\" koj prouzrokuju bol. U nasoj struci to zovemo Spondilozom ali posto je to bolest koja se odnosi na promene skeleta i kostiju, a opet ova \"ostrvca\" nisu uzrok tome, zanima me vase misljenje. Jel mlecna kiselina ili ti raspadni produkti metabolizma mogu da prouzrokuju probleme te vrste? I kako uopste taj proces nastaje? Kako je moguce da se mlecna kiselina nakuplja bas na tom mestu? I postoji li eventualno nacin na koji bi se ti raspadni produkti metabolizma \"odneli \" iz organizma? Unapred hvala!
Odgovor:

Poštovana Milena ,

Da bih Vam odgovorila na pitanje konsultovala sam fizioterapeutskog tehničara koji svakodnevno radi sa pacijentima sa problemima koje ste naveli. Potrebno je da znate, a čudi me da to nije slučaj pošto ste naveli da ste fizioterapeut, da spondiloza I nakupljanje mlečne kiseline nisu povezani. Pokušaću da Vam objasnim u čemu je razlika.

Spondiloza je degenerativno oboljenje kičmenog stuba. Usled trošenja hrskavice na pršljenovima se javljaju degenerativne promene koje vrše pritisak na korene živaca, I usled toga se javlja bol.

Mlečna kiselina nastaje kao nuz-produkt sagorene energije potrebne za mišićni rad, I ona ne može da dovede do spondiloze. Izbacuje se iz organizma putem bubrega I urina, a process izbacivanja se može ubrzati masažom, otopljavanjem tog dela tela, tuširanjem toplom vodom.

Ovo je najjednostavnije objašnjenje koje sam mogla da Vam dam, a verujem da u literaturi iz koje ste učili možete pronaći još detaljnije objašnjenje.

S poštovanjem,

Spec. farm. Jelena Blažin

Apoteka Subotica

 

Hvala na poverenju
Apoteka Subotica
Pitanje:
Postovana, potreban mi je lek ili sredstvo za erekciju. Od kad sam stabilizovao TA sa lekovima Tritace comp.+Isosorb....ujutro i Alopres+Isosorb...sto smatram dobrom kombinacijom ,medjutim sa ED imam neku mirnu nezainteresovanost. Imam 58.godina i dijagnoze Ta i DM... Problem je u tome ,sto sam imamo podnosljivu erekc. dok sam imao povisen Ta a sad kad se nesto stabilizovalo imam osecaj da sam impot. Molim vase misljenje i ovoj kombinaciji lekova i sta mislite da bi mogao ili trebao koristiti od lekova za stabilizaciju ED... Pozdrav i lep dan zelim Hvala
Odgovor:

Poštovani ,

Proverila sam kombinaciju Vašuh lekova, I nema interakcije između njih. Međutim, i kod leka Tritace comp i kod leka Alopres može se kao neželjeni efekat pojaviti impotencija.

Naveli ste da patite od DM, ali niste naveli koje lekove koristite i koliko dugo patite od dijabetesa, i da li je on pod kontrolom. U svakom slučaju, ono što pretpostavljam da znate je da se impotencija može pojaviti kao posledica ove bolesti.

Ono što takođe niste naveli, je da li imate nekih tegoba sa prostatom, ili ste možda imali učestale urinarne infekcije, jer kod muškaraca u Vašim godinama i to može biti uzrok erektilne disfunkcije.

S obzirom da imate Isosorb u terapiji, za Vas nije preporučljivo da za erektilnu disfunkciju koristite lekove kao što je sildenafil (Viagra) jer mogu izazvati opasno sniženje krvnog pritiska.

Ono što preostaje su dijetetski suplementi koji sadrže biljne ekstrakte, a pomažu kod erektilne disfunkcije. Neki od njih su npr. Vulkan ili Maxxes, ali svakako bi bilo dobro da se pre kupovine posavetujete sa farmaceutom. Predlažem Vam da dođete na konsultaciju u apoteku Ogranak 1 (kod Gradske kuće), svakim radnim danom od 12 do 14 časova smo na raspolaganju, imamo i Kutak za pacijente gde možete obaviti poverljiv razgovor  i  gde se možete o svemu ovome detaljnije informisati i izabrati adekvatan dijetetski suplement u razgovoru sa farmaceutom specijalistom. Konsultaciju možete i zakazati na telefon 024/552-499

S poštovanjem,

Spec. farm. Jelena Blažin

Apoteka Subotica

Hvala na poverenju
Apoteka Subotica
Pitanje:
Po prvi put imam alergija na polen. Ne kijam, ali me svrbe oci, crvene su, suze i nateknu, pogotovo ujutru kad se probudim budu nateceni kapci. Sta da mazem/ popijem? Hvala unaprijed! Pozdrav
Odgovor:

Poštovana  Danira,

Pod alergijskom reakcijom podrazumevamo abnormalnu reakciju imunog sistema na supstancu koja je inače neškodljiva, ali imuni sistem takvu supstancu prepoznaje kao štetnu i reaguje. Te supstance se nazivaju alergeni, i to je najčešče određena vrsta hrane, prašina, polen, lekovi. U pokušaju da zaštiti organizam od supstance koju pogrešno prepoznaje kao štetnu, imuni sistem stvara IgE antitela na alergen. Ova antitela se vežu za ćelije mastocite kojih ima veoma mnogo u koži, respiratornoj i gastrointestinalnoj sluzokoži. Kada se alergen veže za ova antitela na mastocitima, ove ćelije produkuju snažnu hemikaliju – histamin, koji izaziva alergijsku reakciju. 

Alergijska reakcija može biti blaga, može se javiti samo curenje iz nosa, a može biti i ozbiljna, kao što je otežano disanje i astmatični napad. Najteži oblik je anafilaktički šok, gde dolazi do otežanog disanja i gutanja, otoka usana i jezika, vrtoglavice i gubitka svesti. Ovakva reakcija se obično javlja par minuta nakon unosa alergena, ali može biti i odložena do 4 sata. Srećom, ne javlja se često i može se uspečno sanirati, samo je potrebna brza reakcija.

Kako se alergija najčešće manifestuje?

Alergijski rinitis karakteriše kijanje u naletima, zapušen nos ili pojačana sekrecija vodenastog sadržaja i svrab u nosu, očima i ušima, često gubitak mirisa, suzenje očiju.

Alergijsku astmu karakteriše osećaj težine u grudima, otežano disanje uz „zviždanje” u grudima, gušenje i nedostatak vazduha.

Alergijski ekcem se najčešće javlja na licu, u pregibu laktova i na korenu šake.

Urtikarija ili koprivnjača se javlja u vidu osipa na koži, koji je praćen crvenilom i svrabom, a promene su blago izdignute iznad nivoa kože.

Alergija na polen

Čestice koje se nalaze u vazduhu, kao što je polen, spadaju u najčešće alergene. U većoj koncentraciji su u jutarnjim satima, po toplom, suvom, vetrovitom vremenu, a manje ih ima po hladnom i vlažnom vremenu. Već krajem februara u vazduhu se nalaze polenova zrna drveća, od aprila i trave, a od avgusta do kraja oktobra polen korova (ambrozija).

Izbegavanje alergena

Alergije se nikada u potpunosti ne mogu izlečiti, ali postoje načini da se drže pod kontrolom. Najbitnije je izbegavanje kontakta sa alergenima.

 • Pse i mačke držite izvan određenih prostorija u kući, kao što je spavaća soba, i redovno ih kupajte
 • Tepisi i prostirke na podovima zadržavaju najviše prašine i grinja, pa je potrebno gde god je moguće imati ravne, čiste površine
 • Treba svesti na minimum broj stvari koje sakupljaju prašinu, kao što su zavese
 • Čistite prostorije u kojima boravite što češće
 • Ako ste alergični na polen, držite zatvorene prozore u toku sezone, nakon boravka napolju menjajte odeću, kupajte se perite kosu što češće
 • Ako ste alergični na spore buđi, izbegavajte vlažne prostorije, podrume, i držite kupatilo čistim i suvim
 • Pratite meteorološke parametre i predviđanja početka i intenziteta sezone polena

Lečenje

Najčešće su u upotrebi antihistaminici u obliku tableta i kortikosteroidi u obliku nazalnih sprejeva, kao i dekongestivi (kapi za nos). U apotekama se mogu pronaći i homeopatski lekovi, koji se mogu kupiti bez recepta. Na žalost, uz pomoć lekova se najčešće kontrolišu samo simptomi alergije (kijanje, curenje iz nosa, suzenje očiju). O upotrebi tih lekova trebalo bi da se prvo konsultujete sa lekarem, koji će sprovesti i alergo testove, a uz propisanu terapiju se savetuje čitav niz već pomenutih preventivnih mera. Takođe postoji i vakcina protiv alergije, specifična za svakog pacijenta i vrstu alergena. Osobe koje imaju sklonosti ka alergijama posebnu pažnju treba da obrate jačanju imuniteta.

Zdrav način života, bavljenje sportom, pravilna ishrana, dosta voća i povrća, kao i povećan unos vitamina C i A mogu da pomognu i da ublaže intenzitet alergijske reakcije. Pridržavanje terapije i preventivne mere i aktivnosti su od velike važnosti.

S poštovanjem,

Spec. farm. Jelena Blažin

Apoteka Subotica

 

 

Hvala na poverenju
Apoteka Subotica
Pitanje:
Imam vaginalnu kandidu.A pretpostavljam da imam i crevnu koja je koegzistirala u vaginu.Koristila sam Canesten3x1 i jednu Lomexin vaginaletu.To mi je ginekolog prepisao.Posle menstruacije se opet pojavila.Planiram da pocnem sa origanovim uljem,promenila sam ishranu,pijem beviplex 1x i vitamin C,ne pijem kafu ,smanjila sam secer na minimum,ne pecka me ni ne svrbi,sekret je vise providan nego sirast. Ne mogu da smanjim nervozu jer sam hipohondar i pretpostavljam da se zato gomila.Pijem Balans i od tad imam redovniju stolicu. Da li smem povremeno da se ispiram zalfijom,da mazem kantarion i tampon umocen u jogurt i cen belog luka?Zanima me koliko cesto smem to? Takodje sam pocela da pijem Lactogyn i tablete sodi bikarbone. Pozdrav
Odgovor:

Poštovana  Anđela,

Vaginalna kandidijaza je problem koji se javljak od mnogih žena, kod mnogih se javlja veoma često. Kod Vas nema belog sirastog sekreta, peckanja, svraba I neprijatnog mirisa, tako da uz sve što koristite ona se najverovatnije povukla. Jedino što treba da radite sad je da sprečite da se stvore uslovi da se kandida ponovo namnoži, I da prestanete da bespotrebno brinete. Ako sumnjate da se kandida nalazi u crevima, treba to da ispitate jer se ona leči na drugačiji način od vaginalne, primenjuju se tablet antimikotika koje imaju sistemsko delovanje. Ako je prisutna kandida u crevima, a ne leči se, nećete moći da zalečite ni pojavu vaginalne kandidijaze.

Lactogyn je odličan izbor, možete ga koristiti I duže vremena u kontinuitetu. Žalfiju I kantarion možete takođe koristiti povremeno I kada nemate nikakve simptome, najbolje pre I posle memstruacije, pre I posle odlaska na bazen. Možete koristiti I gelove za intravaginalnu primenu na bazi propolisa, nevena, čajevca, aloja vere. Jogurt I beli luk vam nisu neophodni ako koristite sve ovo što sam navela.

Treba obratiti pažnju da veš bude pamučan, da se redovno menja, da ne nosite usku odeću, da sredstva za pranje intimne regije ne budu agresivna nego na bazi mlečne kiseline, kamilice, aloje. Izbegavati sapune I parfimisane uloške, uopšte dnevne uloške treba izbegavati. Na bazenu I na moru redovno menjati kupaći kostim.

Što se ishrane tiče, poželjno je da u ishranu uvedete dijetna vlakna, a izbacite rafinisane šećere. Potrebno je uvesti žitarice sa celim zrnom (integralne žitarice, ražani hleb, zobene pahuljice, zeleno povrće (spanać, blitva, brokoli, kupus), maslinovo ulje, probiotski jogurt. Od mesa piletina i riba. Treba izbegavati i beli ismeđi šećer (keks, kolače, bonbone, čokoladu, marmeladu), voće (može do dve sveže voćke dnevno), sirće, alkohol, kafu i crni čaj, pečurke, kikiriki. Slatko mleko, zrele sireve, prerađevine od mesa, konzerviranu hranu oprezno.  Poželjno j da unosite vitamin C, cink i magnezijum.

S poštovanjem,

Spec. farm. Jelena Blažin

Apoteka Subotica

 

 

Hvala na poverenju
Apoteka Subotica
Pitanje:
Poštovana, Moja ćerka ima 16 godina i dijagnozu Refluum gastrooesophagicum cum oesophagitide K210 i Gastroduodenitis K299. Redovno uzima terapiju Controlok i Ursofalk i stanje se poboljšalo. Problem predstavlja strahovito podrigivanje kada je gladna ali i odmah posle obroka. Gastroenterolog je predložila Cisap ali njega nema u apotekama. Uzima Espumisan ali stanje se nije popravilo. Da li možete da preporučite neki drugi lek umesto Cisapa koji bi joj smanjio učestalo podrigivanje. Napominjem da je ishrana prilagođena dijagnozi, obroci su manji i češći i potpuno se pridržava saveta lekara. Unapred zahvalna mama.
Odgovor:

Poštovana Nataša,

U grupi lekova koji utiču na peristaltiku creva osim Cisapa nalazi se I Gastroperidon. Uobičajeno doziranje je jedna tablet 3-4 puta na dan 15-30 min pre svakog obroka, I po potrebi pred odlazak na spavanje. Ako se nakon 14 dana ne oseti poboljšanje, potrebno je obratiti se lekaru. Ovaj lek se u apotekama može kupiti bez recepta I cena mu je oko 360 din.

S poštovanjem,

Spec. farm. Jelena Blažin

Apoteka Subotica

 

Hvala na poverenju
Apoteka Subotica
Pitanje:
Molim Vas da mi odgovorite jer sam jako uplasena, naime, imam cesto krcanje creva, gasove i povremeno zarenje oko cmara. Stolice su redovne, jednom do eventualno dva puta dnevno, medjutim u pocetku su bile neformirane, ali ne klasicni proliv i ponavljam samo jednom dnevno ili eventualno dva puta. U ovom periodu sam imala puno stresnih situacija pa sam to povezivala sa nervoznim crevima jer stalno imam neki nemir u stomaku, kao svojevremeno kada sam isla na ispit. Sada me ovo vec plasi, mada sam uzimala flobian i stanje se znatno popravilo u odnosu na ono kako je bilo. Popila sam 15 kapsula flobiana, medjutima ja imam strah kada treba da imam stolicu jer uvek pogledam kakva je i kada se desi da je malo redja ja dobijam stresove. Sada vec pocinjem da mislim da mi je to sve postala opsesija i da to malo ide i iz glave.
Odgovor:

Poštovana Minja,

Dijagnoza bolesti nervoznih creva (iritabilni kolon) se postavlja isključivanjem drugih bolesti koje imaju slične simptome. Zato je najbolje obaviti pregled kod lekara,  kako bi se prepoznali simptomi i isključile druge bolesti (divertikulits, čir na dvanaestopalačnom crevu, kamen u žučnoj kesi, parazitske bolesti, rani ulcerozni kolitis). Kod Vas postoji mogućnost da se radi o ovom poremećaju, ali preporuka je da ipak posetite lekara, ponajviše I zbog toga što cela situacija utiče stresogeno na Vas.

Tačan uzrok nastanka iritabilnog kolona nauka još uvek nije utvrdila. Kod pacijenata sa sindromom iritabilnog kolona tegobe se javljaju ili pojačavaju u vreme stresnih situacija. Često pacijenti početak svoje bolesti vezuju za neku stresnu situaciju iz svog života. Zbog toga se ova bolest svrstava u grupu psihosomatskih bolesti. Iritabilni kolon je vrlo neprijatno oboljenje stomaka ali ono ne dovodi do trajnog oštećenja creva, ne izaziva krvarenja, niti vodi nekoj drugoj ozbiljnijoj bolesti.

S poštovanjem,

Spec. farm. Jelena Blažin

Apoteka Subotica

 

Hvala na poverenju
Apoteka Subotica
Pitanje:
da li postoji neki prirodni antidepresiv,i kakvo je dejstvo kantariona na tom polju ?
Odgovor:

Poštovani Nikola,

Kantarion (Hypericum perforatum)je prirodni lek koji se pokazao efikasnim kod blage I umerene depresije, nervoze I anksioznosti. Ukoliko ga koristite samoinicijativno, treba da obratite pažnju na doziranje. Ukoliko koristite tinkturu, doziranje je 2-4ml 3x na dan, tečni ekstrakt 1-3 ml 3x na dan, a suvi ekstrakt 300-900mg, podeljeno u tri dnevne doze. Obavezno pitajte u apoteci kako se određena vrsta preparata kantariona upotrebljava.

Efekat se uočava tek posle 10-14 dana (2-4 nedelje) terapije, zato ne treba očekivati rezultate u prvih nekoliko dana. Prednost mu je u tome što se mnogo bolje podnosi nego sintetski antidepresivi, ali ipak se mogu pojaviti neki neželjeni efekti, kao što su: gastrointestinalne smetnje - opstipacija, vrtoglavica, umor, suvoća usta I ponekad glavobolje.

Ako koristite lekove kao što su antikoagulansi, antidepresivi, teofilin, digoksin – potrebno je izbegavati kantarion, jer kantarion stupa u interakciju sa ovim lekovima.

Ukoliko imate još pitanja vezanih za ovu temu, možete se konsultovati na telefon 024/552-499 radnim danom u period od 8 do 14.30 časova.

S poštovanjem,

Spec. farm. Jelena Blažin

Apoteka Subotica

 

Hvala na poverenju
Apoteka Subotica
Pitanje:
Postovana, da ne bih veliko objasnjavao razlog pitacu direktno. Na kompletnoj izradi krvne slike i ostalih pretraga doslo mi je do pogorsanja stanja KS kod rizoko faktora na 4,5 bilo je 4 pre pola godine i index ateroskleroze na 3.08.. HDL je L 1.13 Kreatinin 114 H... Video sam da su u Hrvatskoj nesto druga\\ciji hormativi. Pitanje mi je, sa cim da regulisem ove RIZIKO FAKTORE Doktori nemaju vremena za nas pacijente pa pitam Vas Zahvaljujem sa postovanjem PS..Nisam pisao u startu DM tip2 sa 15.godina i na ovom nalazu je bio 8,3 na insulinskoj terapiji sam.... Hvala
Odgovor:

Poštovani Ivane,

Vrednost glikemije 8,3 mmol/l ukazuje na to da Vaša bolest nije pod kontrolom, bez obzira što ste na insulinskoj terapiji. I sami sigurno znate da ako se dijabetees ne drži pod kontrolom, može doći do razvoja komplikacija, a prema vašim rezultatima, moguće je da postoji opasnost od dijabetesne nefropatije. Kod Vas je kreatinin blago povišen, a to može ukazivati na smanjenje funkcije bubrega.

Potrebno je pratiti izlučivanje albumina u urinu, jer pojava mikroalbuminurije (UEA 30-300mg/24h) može ukazati na oštećenje bubrega. Na sreću, razvoj oštećenja bubrega se pravilnom terapijom može usporiti, ili čak zaustaviti, u prve tri faze bolesti. Zbog toga je za Vas važno da uz pomoć insulina održavate glukoregulaciju, a za odabir insulinske terapije odgovoran je lekar. Ono što je takođe jako važno, kao prevencija od dijabetesne nefropatije, je striktna kontrola krvnog pritiska (< 130/80 mmHg) I stalno merenje krvnog pritiska. Niste naveli kakve su Vam vrednosti krvnog pritiska.

Sigurno ste dobili upute o nefarmakološkim merama kojih se treba pridržavati, a tiču se ishrane I fizičke aktivnosti. Ukoliko imate potrebe za konsultacijom o ovoj temi, a iz Subotice ste, možete doći u apoteku Ogranak 1 (Trg slobode 1, ispod Gradske kuće), I tražiti farmaceuta za konsultacije. U ovoj apoteci imamo Kutak za savetovanje pacijenata, adekvatan prostor gde se može obaviti razgovor.

S poštovanjem,

Spec. farm. Jelena Blažin

Apoteka Subotica

 

 

Hvala na poverenju
Apoteka Subotica
Pitanje:
postovani_ obracam vam se za savet ,sta bi mi vi preporucili za resavanje mog problema.Imam hronicnu opstipaciju korstio sam cepice ,laksomucil,caj od sene,caj krusina jedina pomoc jebekunis tablete bez kojih nebi resio svoj problem molim savet i preporuku sta da korisim da mogu da resim svoj problem pozdrav Zoran
Odgovor:

Poštovani Zorane,

Niste naveli koliko imate godina, da li patite od nekih bolesti, uzimate neke lekove, da li ste fizički aktivni. Sve je to važno, kako bih mogla da Vam dam adekvatan odgovor I smernice. Bez obzira na to, pokušaću da Vam odgovorim.

Opstipacijom se smatra pražnjenje oskudne, tvrde stolice manje od tri puta nedeljno. Kada ovo traje duže od 6 nedelja u kontinuitetu, radi se o hroničnoj opstipaciji. Uzroči opstipacije mogu biti različiti – nervoza creva, terapija određenim lekovima, promena sredine ili načina ishrane, nedovoljna fiziča aktivnost, nedovoljan unos tečnosti, bolesti creva.

Ono što možete da učinite za sebe, kada otklonite sumnju na prisustvo bolesti creva, je sledeće:

·         Unos hrane sa velikim sadržajem dijetnih vlakana - hrana bogata vlaknima čini stolicu voluminoznijom i mekanijom. Posebno su bogate vlaknima jabuka, breskva, borovnica, prokelj, brokoli, kupus, sirova šargarepa, spanać, karfiol, tikvice, grašak, pasulj, mekinje, ječmena i zobena kaša, hleb od celog zrna. Vlaknastu hranu treba postupno uvoditi u ishranu, uz dosta vode,  kako bi se organizam na nju navikao. Poželjno je ograničiti unos brze hrane I grickalica.

·          Unos dovoljno tečnosti – oko 2l dnevno,a li izbagavati kofein I alkohol.

·         Redovno vežbanje, makar pola sata šetnje dnevno, može da pokrene creva.

·         Laksativi se koriste samo posle konsultacije sa lekarom, jer dugotrajna upotreba ovih lekova dovodi do gubitka normalne funkcije creva I pražnjenje creva nije više moguće bez upotrebe laksativa. Ako se držite svega navedenog i nemate nikakvo oboljenje, ne bi trebalo opstipaciju rešavati lekovima, ili samo kratkotrajno.

 

Čaj od sene, krušine I Becunis čaj su snažni biljni laksativi I ne bi ih trebalo koristiti duže vreme. Možete se u apotekama raspitati o laksativima koje možete da koristite u dužem vremenskom periodu, a koji su biljnog porekla I sadrže vlakna, koja u crevima povećavaju volumen sadržaja I povećavaju pokretljivost creva. Njihovo dejstvo nastupa posle nekoliko dana primene. Obično su u obliku praška u kesicama, koji se rastvara u void kao instant napitak, ili u obliku biljnih sirupa koji najčešće sadrže sok od šljive. Jedan od njih je I Laxomucil, koji ste već koristili, ali možete probati I neki sličan.

Uz adekvatnu ishranu I dovoljno fizičke aktivnosti I unosa dovoljno tečnosti, trebalo bi da se problem otkloni. Ukoliko traje duže I predstavlja Vam veliku smetnju u normalnom funkcionisanju, potrebno je da se obratite lekaru.

S poštovanjem,

Spec. farm. Jelena Blažin

Apoteka Subotica

 

Hvala na poverenju
Apoteka Subotica
Pitanje:
koliko dugo fervex za decu moze da se koristi
Odgovor:

Poštovana Svetlana,

Dužina trajanja terapije ovim lekom treba da traje najduže tri dana. Lek ne treba davati deci mlađoj od 6 godina. Doziranje za decu od 6 do 10 godina je jedna kesica dva puta dnevno, a u slučaju gnojne sekrecije iz nosa, dugotrajno povišene temperature ili izostanka poboljšanja nakon tri dana primene leka, konsultujte Vašeg lekara.

S poštovanjem,

Spec. farm. Jelena Blažin

Apoteka Subotica

Hvala na poverenju
Apoteka Subotica
Pitanje:
koji je najbolji lek za lichen planus i koliko dugo se leci
Odgovor:

Poštovana Ana,

LP jeste upalna (inflamatorna) bolest koja zahvata kožu, sluzokože (najčešće usta) ili oboje. Uzrok bolesti nije poznat. Svrstavamo je u tzv. autoimunske bolesti, bolesti gde imunski (odbrambeni) sistem, umesto antitela prema stranom, proizvodi antitela prema sopstvenom tkivu (koži, sluzokoži, dlaci i noktima).

Ne postoji lek koji dovodi do izlečenja LP, ali terapija je efikasna u oslobađanju od svraba i povlačenja ospe. Ako je u pitanju LP na koži, najčešće se koriste topijski kortikosteroidi u vidu kremova i masti ili neki drugi antiupalni lekovi i antihistaminici (lekovi protiv alergije) uzeti na usta. Teži slučajevi lihena mogu biti lečeni sistemskim davanjem kortikosteroida (na usta ili u vidu injekcija) ili fototerapijom.

Kao i kod drugih bolesti kože, najbolji pristup lečenju je poštovati uputstva koja dobijate od vašeg dermatologa. Potrebno je izbegavati povređivanje jer se na tim mestima može javljati novonastali LP.

LP usta se javlja na sluzokoži obraza, ali može i na jeziku, usnama i desnima. Teže se leči i duže traje nego LP kože. Ne postoji jedan potpuno uspešan tretman u lečenju LP usta. Mnogi samo ublažavaju tegobe koje bolesnik ima. Lečenje nije ni potrebno ukoliko pacijent nema tegoba. Bolesnici s LP usta su u blago povišenom riziku za dobijanje karcinoma usta. Stoga je pametno da prestanu da koriste alkohol i duvan koji takođe povećavaju rizik. Preporučuju se kontrolni pregledi dermatologa na 6-12 meseci, zbog več pomenutog rizika od nastanka karcinoma.

LP je najčešće stabilna bolest, mada može biti i vrlo neprijatan i težak za lečenje. I pored toga što ne postoji izlečenje za ovu bolest, dermatolog je u mogućnosti da je uspešno drži pod kontrolom.

S poštovanjem,

Spec. farm. Jelena Blažin

Apoteka Subotica

Preuzeto sa sajta: www.dermatim.com

 

Hvala na poverenju
Apoteka Subotica
Pitanje:
Već duže vremena imam žarenje u zadnjem delu debelog creva i nelagodu.Mazala sam raznim kremama za hemoroide i ništa mi nije pomoglo.Imam redovnu i normalnu stolicu svaki dan.Nisam primetila hemoroide.To žarenje je naročito ujutro posle pražnjenja creva a tokom dana i naveče manje.Šta mi savetujete.Koji lek da uzmem. Pozdrav Alemka
Odgovor:

Poštovana Alemka,

Potrebno je tražiti uput za proktološki pregled  I ispitati stolicu na okultno krvarenje (mikroskopsko krvarenje koje nije vidljivo golim okom). Simptomi koje navodite mogu ukazivati na više bolesti, ali bez dodatnih pregleda ne može se postaviti dijagnoza I odrediti adekvatna terapija.

 

S poštovanjem,

Spec. farm. Jelena Blažin

Apoteka Subotica

 

Hvala na poverenju
Apoteka Subotica
Pitanje:
Poštovana Jelena, već skoro 2 godine bolujem od trombocitopenije neznanog porekla, ne uzimam nikakve lekove, ali zbog tog manjka trombocita imam problem oko tableta protiv bolova... šta bih mogla da uzimam a da mi to ne utiče na razaranje pločica? Hvala
Odgovor:

Poštovana Viktoria,

Uobičajeno je da lekar da preporuku za dozvoljene analgetike u Vašem slučaju.

Na žalost svi registrovani analgetici kod nas imaju manji ili veći rizik da pogoršaju stanje kod ljudi koji imaju trombocitopeniju. Kod nekih lekova ona spade u retke ili veoma retke neželjene efekte, ali ipak postoji mogućnost da se pojavi. To se odnosi I na aspirin, I na paracetamol, kao I na sve registrovane lekove iz grupe NSAIL. U pojedinoj literaturi se paracetamol smatra najbezbednijim, ali to ne znači da neće pogoršati simptome bolesti.

Koji god analgetik da primenite, makar I kratkotrajno,  potrebno je da vodite računa o pojavi simptoma trombocitopenije, I ako ih primetite da odmah prekinete sa upotrebom leka I da se javite lekaru.

Ako se radi o bolovima mišića I zglobova koji se mogu sanirati masažom ili fizikalnom terapijom, preporučuje se da se analgetici, ukoliko je moguće, uopšte I ne koriste.

S poštovanjem,

Spec. farm. Jelena Blažin

Apoteka Subotica

 

Hvala na poverenju
Apoteka Subotica
Pitanje:
dali cardiopirin može pomoći kod tinitusa
Odgovor:

Poštovana Jasmina,

Tinitus nije bolest nego simptom, tako da ne postoji jedinstvena terapija u njegovom lečenju. Postoji nekoliko mogućih uzroka tinitusa, i od toga zavisi i način lečenja. Uzrok može biti i oboljenje vratne kičme, bolesti u području zuba i zgloba vilice, smanjenje sluha uslovljeno starenjem, Menijerova bolest, i mnogi drugi, tako da sve to treba uzeti u obzir prilikom određivanja terapije, a tu je pre svega nadležan lekar. Vi sami ne bi trebali da određujete sebi terapiju.

Smetnje cirkulacije su od strane lekara najčešci pretpostavljeni razlog za nastanak tinitusa, te je na ovoj pretpostavci zasnovano i lečenje. Postoji mnogo različitih lekova koji se primenjuju. Najčešće su to lekovi koji poboljšavaju cirkulaciju krvi u mozgu ili u unutrašnjem uhu, I u te svrhe lekari nekada propisuju Cardiopirin. 

S poštovanjem,

Spec. farm. Jelena Blažin

Apoteka Subotica

 

Hvala na poverenju
Apoteka Subotica
Pitanje:
Postovana Jelena, Zanima me da li ima nekog potvrdjenog efekta Amygdalin, koji se moze naci na trzistu EU kao HUNZA Apricot, u lecenju kancera? S postovanjem, Milan
Odgovor:

Poštovani Milane,

Nakon pregleda dostupne relevantne literature zaključak je da ne postoje dokazi o potvrđenoj koristi laetrila odn. amigdalina koji su podržani kontrolisanim kliničkim studijama.  Evo malo više o tome:

 

Utvrđen je značajan rizik od pojave neželjenih efekata izazvanih trovanjem cijanidom, naročito posle oralnog uzimanja laetrila odn. amigdalina. Ingestija 50 do 60 koštica kajsije, što odgovara 50g laetrila, može da izazove smrt. Ako se koristi u obliku tableta, važno je izbegavanje unosa hrane koja sadrži amigdalin, kao što su sirovi bademi, celer, kajsije, breskve, šargarepa itd.

 

Postoje studije koje su rađene u laboratorijama u Kini i Južnoj Koreji koje su pokazale da laetril ima antikancerogenu aktivnost  na ćelijama cervikalnog kancera, kancera prostate i debelog creva. Jedna studija sprovedena je početkom 80-tih godina koja je bila prva faza kliničkih ispitivanja i uključivala samo 6 pacijenata, i još jedna sprovedena na 175 pacijenata, i nijedna nije dala dovoljno dokaza o antikancerogenom delovanju amigdalina (laetrila).

 

Takođe, više studija se bavilo pregledom svih dostupnih izveštaja o testiranju amigdalina (laetrila) kao antikancerogene supstance, i nijedna nije dokazala njegovu efektivnost.

 

 

S poštovanjem,

Spec. farm. Jelena Blažin

Apoteka Subotica

Hvala na poverenju
Apoteka Subotica
Pitanje:
Postovana/i da li u slucaju zaraze ovim virusom vredi dejstvovati srebrnom vodom, koje koncentracije Ag, kojim kolicinama i kom ritmu ?
Odgovor:

Postovani,

Pitanje je vise vezano za imunologa nego za farmaceuta, ali pokusala sam da pronadjem neke odgovore za Vas.

Slucajevi zaraze novim tipom norovirusa, Sidnej 2012, pojavljuju se u poslednjih nekoliko nedelja u Evropi, u Francuskoj i Velikoj Britaniji, kao i na Novom Zelandu, a sire se iz Australije, sa veikim potencijalom da se prosire i na druge delove Evrope. Sam virus je odavno poznat, a ono sto karakterise novi tip je da ima veliki potencijal zaraze. Kod obolelih se javlja prvenstveno povracanje, zatim dijareja i stomacni grcevi, nekad je pracen temperaturom i groznicom. Simptomi traju oko dva dana. 

Koloidno srebro moze biti korisno, ali nisam pronasla specificno doziranje bas za ovu bolest u relevantnoj literaturi. Kao i kod svakog virusnog oboljenja, najbolji nacin da se oporavite je da mirujete dok bolest ne prodje i da uzimate dovoljno tecnosti. Kao preventivu mogu da Vam predlozim probiotike.

S postovanjem,

spec. farm. Jelena Blazin

Hvala na poverenju
Apoteka Subotica
Pitanje:
da li andol 100 moze biti zamena za: - cardiopirin ili - aspirin protekt u smislu zastite sluzokoze zeludca i kao preventiva u kardiloskom tj. vaskularnom smislu ? Unapred hvala !
Odgovor:

Poštovani,

Cardiopirin I Aspirin protect su gastrorezistentne tablete, za razliku od Andola 100. Što se tiče antiagregacionog efekta ova tri leka imaju isto delovanje jer im je aktivna supstanca acetilsalicilna kiselina (aspirin) u količini od 100mg, I koriste se u dugotrajnoj sekundarnoj prevenciji kardiovaskularnih I cerebrovaskularnih događaja.

S obzirom na neželjena dejstva koja se mogu ispoljiti pri dugotrajnoj upotrebi ovih lekova, a to je najčešće iritacija sluzokože želuca, kod osoba kod kojih postoji ovaj rizik preporučuju se gastrorezistentni oblici koji se uzimaju na prazan stomak, kako bi lek što pre prošao put kroz želudac.

Gastrointestinalne smetnje se kod oblika koji nisu gastrorezistentni mogu smanjiti uzimanjem aspirina sa hranom.

 

 

S poštovanjem,

Spec. farm. Jelena Blažin

Apoteka Subotica

Hvala na poverenju
Apoteka Subotica
Pitanje:
zivim u americi i moj lekar mi je prepisao combiglyze, glycet, amaryl i exforge hct. preko noci imam jake grceve u listovima nogu. da li ovi lekovi mogu prouzrokovati grceve i nogama , koji od njih i kako se leci grc u nozi ako vec nista drugo ne pomaze?
Odgovor:

Poštovana,

U relevantnoj literaturi (www.drugs.com) sam pronašla sledeće o leku Kombiglyze XR:

Ovaj lek kao neželjeni efekat može da prouzrokuje laktičku acidozu, nakupljanje mlečne kiseline u telu, što može biti veoma opasno. Ona može da počne polako i da se pogoršava tokom vremena. Potrebno je potražiti medicinsku pomoć čak i kad se osete blagi simptomi  kao što su bol u mišićima ili slabost mišića, neosetljivost ili osećaj hladnoće u rukama i nogama, otežano disanje, bol u stomaku, mučnina sa povraćanjem, nesvestica, snažan osećaj slabosti ili umora.

Na osnovu ovoga što ste napisali, od svih nabrojanih lekova jedino Kombiglyze XR ima nuspojavu koju ste Vi opisali, a rešenje za Vas nije da lečite grč u nogama nego da se odmah javite Vašem lekaru kako bi uveo izmene u terapiji zbog ovog leka.

 

 

S poštovanjem,

Spec. farm. Jelena Blažin

Apoteka Subotica

Hvala na poverenju
Apoteka Subotica
Pitanje:
postovani.da li dete od 6 godina sme da koristi aciklovir za herpes na usni i sta je najbolje davati za poboljsanje imuniteta
Odgovor:

Poštovani,

Aciklovir mast je lek koji se koristi po preporuci lekara odn. uz lekarski recept, I ne bi ga trebalo davati detetu “na svoju ruku”. Niste naveli koliko dugo traje promena na usni, I kako znate da je u pitanju baš herpes. To bi svakako trebao lekar da potvrdi.

U svakom slučaju, možete mazati preparatima koji se mogu kupiti u apoteci, a na bazi su propolisa, kao što je npr. Propobaza. Ukoliko promena ne prolazi, treba se obratiti lekaru.

Ukoliko se zaista radi o herpesu, I ako se on ponavlja, preporučuju se preparati za jačanje imuniteta za decu, to mogu biti sirupi Pikovit, Immuno, Propolaid, Multi Sanostol. Oni se mogu pronaći u apotekama, a sadrže vitamine, minarale, med, propolis, I razne biljne ekstrakte, u formulacijama prilagođenim dečijem uzrastu.

Pravilna ishrana, zastupljenost svih nutrijenata, dovoljno sna i izbegavanje izlaganja dece stesnim situacijama se podrazumevaju kao režim zdravog života.

S poštovanjem,

Spec. farm. Jelena Blažin

Apoteka Subotica

 

Hvala na poverenju
Apoteka Subotica
Pitanje:
Kako pusenje utice na bebu koja sise,a majka je pusac?
Odgovor:

Poštovana,

Pušenje kod žena koje doje može dovesti do smanjene proizvodnje mleka, kod neke dece može prouzrokovati slabost, trbušne bolove, proliv i povraćanje. Dojenje je prema tome sasvim dovoljan razlog za prestanak pušenja.  Pušenje kod majkitakođe  može biti razlog ranog odbijanja dojke. Postoji i opasnost od pasivnog pušenja, a rizik za dete postoji čak i kad ga majka pušač ne doji, nego koristi dohranu.

Savet za Vas je da prestanete da pušite dok  dojite, jer pušenje može da ugrozi zdravlje Vaše bebe.

S poštovanjem,

Spec. farm. Jelena Blažin

Apoteka Subotica

 

Hvala na poverenju
Apoteka Subotica
Pitanje:
Da li smem Espumisan kapi da dajem bebi od 2 meseca pre sisanja,odnosno,na 3 sata?
Odgovor:

Poštovana,

Espumisan kapi mogu da koriste novorođenčad koja imaju gasove i grčeve, uobičajeno doziranje je 25 kapi (što odgovara jednom mililitru) 3-5 puta dnevno. Kapi se daju u bočici za hranjenje pre ili posle dojenja.

 

S poštovanjem,

Mr ph spec. Jelena Blažin

Apoteka Subotica

Hvala na poverenju
Apoteka Subotica
Pitanje:
Postovani, da li su ovo simptomi za infekciju bubrega?Prvo su mi se pojavili jaki bolovi u predelu donjeg dela stomaka sa leve I desne strane a zatim jaki bolovi u predelu bubrega.Pila sam panadol protiv bolova ali od treceg dana imam groznicu I visoku temperaturu,takodje I bol,peckanje pri mokrenju. Mozete li mi reci kakva je procedura lecenja I postoje li lekovi koji se mogu uzeti bez recepta? Nemam overenu zdrastvenu knjizicu I izabranog lekara pa se bojim da ce to biti probpem
Odgovor:

Poštovana,

Svi simptomi koje ste opisali ukazuju na infekciju za koju je potrebno lečenje antibioticima. Na žalost, nemam kompetencije da Vam pomognem jer se antibiotici izdaju isključivo uz recept lekara, a terapiju takođe treba da odredi lekar.

Produžavanje ovakvog stanja bez lečenja može dovesti do komplikacija, zato Vam savetujem da ako je moguće, što pre overite knjižicu. Sa overenom knjižicom neće biti problem što nemate izabranog lekara, možete ga izabrati i potpisati ugovor pri prvoj poseti Vašoj ambulanti.

U svakom slučaju, u stanju u kojem se trenutno nalazite, potrebno je odmah, bez odlaganja,  posetiti lekara.  

 

S poštovanjem,

Apoteka Subotica,

Mr ph spec. Jelena Blažin

 

Hvala na poverenju
Apoteka Subotica
Pitanje:
Da li hiperaktivno dete od 7 godina sme da pije kapi valerijane i koliko kapi dnevno?
Odgovor:

Poštovana,

Upotreba valeriana kapi kod dece nije preporučljiva.

Ako je u pitanju poremećaj pažnje sa hiperaktivnošću, što se javlja kod određenog procenta školske dece, u savetovalištima se primenjuje tretman koji uključuje dete i ostale članove porodice, i koji sprovodi lekar specijalista (psiholog, pedagog i sl.). Zato Vam savetujem da ako sumnjate na ovaj problem, odvedete dete kod kvalifikovanog stručnjaka, jer se primenom bihejvioralnih tehnika postižu dobri rezultati, najčešće bez ikakvih lekova.

S poštovanjem,

Apoteka Subotica,

Mr ph spec. Jelena Blažin

Hvala na poverenju
Apoteka Subotica
Pitanje:
Poštovani, Koje tablete i koja gramaža smiju se koristiti u slučaju glavobolje u prvim mjesecima trudnoće, ovo mi je treća trudnoća, a imam 38 godina. hvala unaprijed
Odgovor:

Poštovana,

Najbezbedniji analgetik u toku trudnoće je paracetamol. U dozi od 500mg može se koristiti 4 do 6 puta na dan, maksimalno 8 tableta u toku dana, ali minimalni razmak između dve uzastopne doze ne sme biti manji od 4 sata. Savetujem Vam da ovaj lek ipak koristite u manjoj dozi od maksimalne dnevne, samo po potrebi.

Ukoliko imate jake glavobolje koje dugo traju i ometaju Vas u svakodnevnim aktivnostima, ili se radi o migrenskim glavoboljama, potrebno je da konsultujete lekara jer takve glavobolje se moraju lečiti i tokom trudnoće, nema potrebe da majka trpi bolove, a one mogu uticati i na samu trudnoću.

S poštovanjem,

Apoteka Subotica,

Mr ph spec. Jelena Blažin

Hvala na poverenju
Apoteka Subotica
Pitanje:
Postovani, posle lecenja trece grupe sekreta poliginaks vaginaletama uradila sam sve cervikalni i vaginalni bris sa antiboogramom i dobila rezultat da je vaginalna flora uredu ali mi je izolovana ureaplazma pa sam dobila 15 dana da pijem ciprocinal. Zanima me koje bih vaginalete mogla da koristim (napominje ma nemam prisustvo drugih bakterija) kako ne bih opet dobila kandidu. Doktor mi je preporucio neopenatren ali ja mislim da nema potrebe jer je on za mesovitu infekciju a ja trenutno imam samo ureaplazme i mogucnost da od ovih antibiotika dobijem gljivicu. Sta koristiti u toku terapije i sta mi preporucujete za obnavljanje vaginalne flore posle ovih jakih antibiotika . Unapred zahvalna
Odgovor:

Poštovana,

Mogu Vam preporučiti Lactogyn vaginalne kapsule koje sadrže sojeve normalne vaginalne mikroflore i preveniraju rast patogenih mikroorganizama i održavaju vaginalnu sluznicu zdravom. Mogu se koristiti kao dopuna lečenju vaginalne infekcije antibioticima. Takođe, možete koristiti i Lactogyn oralne kapsule.

Ove preparata možete koristiti povremeno kako biste održavali zdravlje i otpornost vaginalne sluzokože na pojavu bakterijskih i gljivičnih infekcija.

S poštovanjem,

Apoteka Subotica,

Mr ph spec. Jelena Blažin

Hvala na poverenju
Apoteka Subotica
Pitanje:
Poštovani,molim vas da mi kažete za koje ginekološke probleme se koriste vagitoriji od kantariona?
Odgovor: