MyCSSMenu Save Document

Savlekötő gyógyszerek a gyomorégés kezelésében

A bőséges, gyors, zsíros, túl édes és túl fűszeres ételek fogyasztása gyakran vezethet emésztőrendszeri megbetegedések kialakulásához. Gyomorégés, puffadás, hányinger és gyomorfájás jelentkezhet ilyen esetekben.

A gyomorégés fő oka a nyelőcső alsó záróizmának - a nyelőcső és gyomor egymásba való torkollásánál található - (sfinkter) nem megfelelő záródása. A záróizom megnyílik, hogy átengedje a táplálékot vagy engedélyezze a levegő felböffenését és ezután bezárul. Ha a záróizom többször megnyílik vagy ha nem elég erősen zárul be, a gyomorsav feljuthat a nyelőcsőbe és gyomorégést okozhat.

A gyomorégés tünetei:

- étkezés utáni égő érzés a mellkasban, a szegycsont mögött

- mellkasi fájdalom lefekvéskor vagy hajláskor

- égés a torokban és forró, keserű vagy sós folyadék megjelenése a torokban

- böfögés

Az időnkénti gyomorégés nem veszélyes, de a gyakori, mindennapos gyomorégésnél a gyomorsav marja a nyelőcsövet és gyomorfekély illetve más komolyabb megbetegedés alakulhat ki. Egyes élelmiszerek, mint pl. a csokoládé, fokhagyma, hagyma, kávé, alkohol, borsmenta vagy a dohányzás elernyesztik a záróizmot, így az nem zár megfelelően. A mindennapi stressz szintén rossz hatással van a nyelőcső alsó záróizmának működésére.

Az időnkénti gyomorégésre az orvosok az enyhe savlekötőket ajánlanak, ami a gyógyszertárakban vény nélkül kapható. A savlekötők alapvetően szervetlen vegyületek, amelyek semlegesítik a sósavat a gyomorsavban. Összetételük szerint ezek hidroxidok vagy alumínium, magnézium és kalcium alkáli sói.

- alumínium – magnézium – szilikát - hidrát (Gelusil - Lac)

- hidrotalcit – alumínium – magnézium – karbonát – hidroxid - hidrát (RUPURUT, RUTACID)

- kombinált készitmény alumínium, kalcium, magnézium vegyületeivel (Gastal)

- alumínium - hidroxid gél – magnézium - oxid (ALTACID)

A savlekötőket gyomorégésnél, emésztési zavaroknál és fekélyeknél használják.

A kalcium - karbonát és nátrium - karbonát (szóda-bikarbóna) gyorsan hatnak, de hatásuk rövid ideig tart, amit még erősebb és gyorsabb gyomorsavtermelés követ.

A magas vérnyomástól, májzsugorodástól és a vese megbetegedéstől szenvedő betegeknek kerülniük kell ezt a gyógyszert.

Az alumínium sók székrekedést okoznak, a magnézium sók hashajtó hatással rendelkeznek. Ezen sók kombinációja csökkenti a mellékhatásokat, másik előnye pedig a gyors és hosszantartó hatásuk

A hidrotalcit savlekötő és fekélyellenes gyógyszer is. Védőréteget képez a gyomor nyálkahártyáján, hatása gyors és 75 percig tart. Terhes nők és 6 évnél idősebb gyermekek is használhatják. Az savlekötőket szükség szerint kell használni 4-szer naponta étkezések között vagy alvás előtt, amikor gyomorégésre számítunk. Országunkban az savlekötők tabletta, folyadék és rágótabletta formájában kaphatók, melyeket szopogatni kell vagy szétrágni, lenyelni.

Minden savlekötő kölcsönhatásban áll a többi gyógyszerrel, mivel nem oldódnak fel, csökkentik a többi gyógyszer felszívódását. Emiatt, a többi gyógyszereket 2-3 órával előbb vagy később kell bevenni.

A magas vérnyomástól, szívritmuszavartól, hasmenéstől, székrekedéstől, vese problémáktól szenvedő betegeknek valamint a terhes nőknek és a szoptató anyáknak használat előtt ajánlatos lenne felkeresni kezelőorvosukat.

Mr ph Lality Mezei Ibolya